Ericsson har mycket att bevisa, orosmolnen hopar sig

Ericsson behåller tätpositionen på den svenska börsen och är de flesta dagar den mest omsatta aktien på stockholmsbörsen. Totalt är det 700.000 svenskar som är aktieägare direkt och via fondandelar i bolaget. Det händer mycket i bolaget och det kommer i stort sett dagligen nya analyser och värderingar.

Det är en hel del frågetecken kring Ericsson-aktien inför den stundande kvartalsrapporten.

– Hur kommer Ericsson att påverkas av de finansiella problemen i systerföretagen Sony Ericsson och STEricsson?
– Kommer Ericsson att gynnas av sin finansiella ställning när konkurrenterna stänger ner?
– Fortsätter branschen växa eller är det dags för en konsolidering eller tillbakagång?
– Kommer bolaget att överraska i någon riktning när kvartalsrapporten för Q2 presenteras den 24 juli?
– Vad är en rimlig riktkurs när analytikernas förväntningar skiljer sig från 60-85 kronor?
– Vilka mervärden kommer Ericsson att erbjuda som inte konkurrenterna kan?

Sony Ericsson tyngs fortfarande av stora problem, detta kommer att belasta moderbolaget i ett eller några år till. Sony Ericssons vd Hideko Komayama tror att den globala mobiltelefonmarknaden kommer att visa på tillväxt det fjärde kvartalet i år. Han säger vidare att det är osäkert om bolaget behöver ta in mer pengar under 2009. För någon månad sedan ryktades det om att Ericsson kommer att bli tvungna att skjuta till pengar till åtminstote Sony Ericsson.

Bolaget har den senaste tiden fått en del stora och viktiga order som borde styrka aktien i det kortare perspektivet.

Den konsoliderande telekommarknaden kan ge både möjligheter och problem. Färre konkurrenter i en sektor där nästan inga tjänar pengar är naturligtvist positivt, men om totalmarknaden sjunker är det inte ristat i sten att det är Ericsson som drar det längsta strået.

Valutavinsterna som Ericsson dragit nytta av de senaste kvartalsrapporterna kommer inte gynna bolaget lika mycket den kommande rapporten, det kan istället börja blåsa en kall valutamotvind som kan kosta mycket pengar. När Q1 inleddes stod dollarn i 7,70 kronor och i slutet av mars stod dollarn i över 9 kronor. Ericsson som fakturerar det mesta i dollar gjorde en valutavinst på runt 15 procent. För kvartal 2 är motsvarande siffra (till dagens datum) 14 procent minus, idag ligger dollarn på 7,91 i en fortsatt fallande trend.

Bruttomarginalen på en krympande marknad är alltid svårt att behålla, så har det varit med Ericcson oxå. För fem år sedan låg bruttomarginalen på nästan 46 procent, nu ligger den på knappt 35 procent och fortsätter minska, en utveckling som Carl-Henric Svanberg måste vara allt annat än nöjd med.

I dagsläget investerar bolaget mer i forskning och utveckling än den årliga vinsten. Flera nya konkurrenter med stor kompetens och innovationslysta har dykt upp den senaste tiden. Vem hade trott att Apple skulle bli en av världens största mobiltelefonleverantör. Ericsson skall i framtiden slåss mot Cisco och Microsoft. Jag säger bara lycka till Carl-Henric.

Aktien har gått upp 28 procent sedan årsskiftet, där 9,3 procent härrör sig från den senaste månadens uppgång.Det förväntade P/E-talet ligger på 17,8 vilket innebär att förväntningarna är högt ställda. Inför rapporter väntar sig de flesta att omsättningen skall ha minskat 1,5 miljarder kronor, men att vinsten höjts från 11,27 miljarder kronor till 11,36 miljarder kronor.

Det förväntade P/E-talet ligger på dagsbasis runt 18, vilket förpliktigar ett riktigt bra resultat. När det gäller momentum ligger RSI 75,16, fortfarande uppåt och med hänsys till det ekonomiska flödet ser vi att MFI ligger på 75,16. Bägge är fortfarande på väg uppåt. 80 indikerar ett överköpt läge och kan tyda på att kursen närmar sig en vändning. Med dagens förväntade vinst på 4,23 per aktie och en vinstmarginal på 8 procent skulle det ge en målkurs på 76 kronor med dagens P/E-tal. Det innebär med andra ord att aktien ligger på målkursen redan i dagsläget.

Sedan oktober 2008 har aktien befunnit sig i en stigande trendkanal, som bröts i mitten av maj för att inta en konsolidering mellan 64 kronor och 79 kronor. Efter vändningen uppåt i den kortare trendkanalen som indikerar på en fortsatt uppgång till i första hand 79 kronor. Ett utbrott från dessa nivåer kommer att bana väg för en fortsättning i samma riktning.

Samtidigt som kursen lämnar 45 dagars glidande medelvärde är det viktigt att hålla koll på motståndsnivåerna. Jag ser ingen divergens mellan varken Money Flow Index (MFI) eller histogrammet i MACD. När kursen testar taket i konsolideringskanalen kan vi säga om det är uppåt, eller nedåt som är mest troligt. Ett positivt börsklimat kommer att underlätta för en uppgång. I det fall kursen backar och bryter stödnivån runt 70 kronor vänder jag på klacken och siktar in mig på en nedgång.

Motstånd: 80 / 83 / 97
Stöd: 64 / 56 / 47 / 43
Stop loss: 72 kronor

eric-b-090619
Om inte resultatet överraskar rejält postivt tror jag att uppgången kommer att vara måttlig, kanske upp mot stödet runt 80 kronor. Därefter kommer vi få se fler och fler sänkta rekommendationer med målkurser ner mot 60 kronor. Jag tror inte det blir så mycket bättre än så här i Ericsson under hösten.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar