NEW YORK: NEDÅT, MEN MINDRE ÄN VAD TERMINEN INDIKERAT
STOCKHOLM (Direkt) Kurserna i New York föll snabbt när handeln inleddes på fredagen, men nedgången för S&P500 var under de första tio minuterna något mindre än vad terminen indikerat inför öppning.
Index noterades till 2.058 vid 15.40, ned 2,6 procent från stängningen på torsdagen. Fallet därmed dubbelt så stort som uppgången dagen innan.
Dow Jones index visade likaså ett tapp på 2,6 procent, medan Nasdaq var ned 3,1 procent.
Nedgångarna kan ställas mot de nedgångar som skett Europa under fredagen, där bland andra Londonbörsens FTSE100 handlats ned 3,9 procent och tyska DAX index 6,7 procent.
I likhet med utvecklingen i Europa var aktier inom bank och finans under press i USA. Citigroup backade drygt 7 procent inledningsvis, Bank of America -5,4 procent, Morgan Stanley -8,2 procent, Goldman Sachs -5,3 procent och JP Morgan Chase -4,7 procent.
Stockholmsbörsen: Inför förra fredagen skrev jag: ”Efter onsdagens och torsdagens kursstaplar har vi nu fått två nivåer att förhålla oss till på kort sikt och det är onsdagens högsta vid 1307 och tisdagens lägsta vid 1270. Vi kan ta en kortsiktig position i riktning med utbrottet från dessa nivåer.”
Även fredagen den 17/6 blev en harami men denna gång en positiv och förra måndagen togs 1307 ut och det ledde till en uppgång som i torsdags nådde den fallande motståndslinjen som den korta kanalens tak utgjorde. Även om vi inte fått en Brexit hade gummisnodden varit hård spänd på ovansidan och den negativa minidivergensen talade för att en lokal topp var i antågande. I månadsgrafen noteras juni precis som de tidigare staplarna sedan februari med extremt små boxar. I veckografen har de två senaste veckorna stängt i den övre delen men nu närmar sig ett område där vi sett köparna vackla vid flera tillfällen.
Föregående vecka innebar en uppgång med hela 4,8 procent vilket innebär att årets nedgång reducerats till 6,0 procent. Efter förra måndagens impulsartade uppgång har de senaste dagarna präglats av betydligt mindre (osäkrare) staplar och i fredags när Brexitbomben briserade var alltså den svenska börsen stängd.
Sämsta sektor i torsdags var finans medan basråvaror och oljeaktier gick bäst.
Volymen i torsdags var högre än i onsdags och 10 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt var det bara 55 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg i torsdags och sedan årsskiftet är det 42 procent av dessa aktier som noteras högre. Sämsta sektor i torsdags var finans medan basråvaror och oljeaktier gick bäst.
PM DETTA HÄNDER MÅNDAG 27 JUNI (Nyhetsbyrån Direkt)
RAPPORTER
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– 888 (prel datum)
STÄMMOR
– Aqeri, Exeotech invest (extra), Fortnox (ändrat datum från 13/5), Latvian Forest Company, The Marketing Group (extra)
BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph
– Svolder: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– CLX: anmälningstid i nyemission avslutas
– Medical Prognosis: första dag för handel på First North
– Provide IT: första dag för handel på Aktietorget
– SSAB: meddelar slutgiltigt utfall i nyemission omkring i dag
KAPITALMARKNADSDAG
* Volvo: i London, webbsänd kl 12.30-15.00
MAKROSTATISTIK
– Kina: företagens vinster maj kl 3.30
– EMU: M3 maj kl 10.00
– USA: handelsbalans (varor) maj kl 14.30
* USA: Markit tjänste-PMI (prel) juni kl 15.45
CENTRALBANKER
* ECB: ECB inleder tredagars centralbanksforum i Sintra, Portugal kl 19.30
USA-börsen (SP500): Förra fredagens skrev jag: ”Igår bjöds vi på en positiv reversalstapel och en uppstuds ligger bland korten. så länge kursen är fångad i den rådande tradingrangen mellan 2120 och 2040 så länge inte någon av nivåerna tas ut och hålls mer än någon dag ska vi vara beredda på tvära kast.”
Föregående veckan blev den tredje veckan i rad som stängde negativt och dessutom som en kraftigt negativ reversal. Totalt föll indexet med 1,6 procent vilket innebär att årets tidigare uppgång nu eliminerats och istället noteras en nedgång med 0,3 sedan årsskiftet. Som jag påpekat många gånger är placerarkollektivet extra känsliga för nyheter i tider med konsolideringar och det gör naturligtvis att Brexit lämnar tydliga avtryck i grafen. Fredagens kursstapel var den kraftigaste röda candlen sedan den 24 augusti och kursen föll med 3,6 procent till 2037,3.
På ovansidan råder en betongmur mellan 2080-2135 som varit intakt sedan slutet av 2014 och sedan 2111-toppen den 20 april har det rått en påtagligt negativ divergens när nivån närmat sig. I fredags lämnade MACD en negativ trampolin kring nollan och nu blir det mycket intressant att se om momentumet för nedgång tilltar.
Ingen sektor stängde på plus den gångna veckan. Sämst gick finans och det var samma mönster i fredags.
Volymen i fredags var mer än dubbelt så hög som det dagliga snittet för de senaste månaderna. Som jag skrivit i mer än en månad har dock trenden varit tydlig att volymen tilltar nedgångsdagarna och avtar när indexet stiger (distribution). Som jag oxå påpekat i mer än månads tid har VIX visat tecken på att ladda inför en uppgång och förra veckan steg VIX med hela 33 procent till 25,8 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2190 och 1885 den närmaste månaden.