Stockholmsbörsen fortsatte upp under torsdagen som var en ganska svår handelsdag med liten eller ingen volatilitet. För andra gången denna veckan var indexet uppe och nosade på årshögsta, men föll sedan tillbaks något. De tick som kom nedåt efter Briggs&Strattons och SAP:s rapporter var inte lätt att vara med på. Även övriga europeiska börser hade ungefär samma utveckling som Stockholmsbörsen. Uppgången skrevs till slut till måttliga 0,7 procent och slutnoteringen 981,50. Omsättningen som uppgick till 18 miljarder kronor var betydligt högre är de 11 miljarder som är genomsnittet de senaste 15 börsdagarna. Det kan ju iofs vara värt att notera att HM och Ericsson tillsammans stod för 20 procent av börsens totala omsättning.
Totalt var det 256 aktier som steg under torsdagens börs, 163 backade och 159 stängde på samma kurs som i onsdags. Köparna dominerade i 79 procent av affärerna. Ingen av de aktier jag följer utmärkte sig och placerade sig på listan för extremt högt omsatta aktier.
Bästa bransch blev hälsovård där AstraZeneca lyfte indexet mest genom sin viktning på 47 procent av indexet. Aktien steg hela 2,0 procent till 346,10 kronor. Bäst i sektorn gick dock Getinge efter löften om ytterligare kommande lönsamhetsförbättringar i samband med rapporten som tolkades positivt. Aktien steg 6,8 procent till 151,00 kronor. Meda steg 2,2 procent till 68,50. Däremot backade Active Biotech hela 6,4 procent till 113,75 kronor efter en sänkt rekommendation.
Näst bästa bransch blev IT där Ericsson med sin tyngd lyfte indexet till en större uppgång än börsen som helhet. Aktien steg motsvarande 0,8 procent i USA efter Stockholmsbörsens stängning. Även Nokia och Axis gick starkt med uppgångar på 1,3 respektive 1,8 procent.
Energisektorn lyftes av Alliance Oil som steg 1,1 procent till 114,00 kronor tillsammans med PA Resources som haft en fin utveckling sedan signalen kom. Igår steg aktien 1,8 procent till 28,20 kronor.
Verkstadsaktier gick bra med Scania, Volvo och SKF som draglok.
Inte fullt lika bra gick det för sektorn sällanköpsvaror, där H&M tyngde indexet mest med sin vikt och för dagen höga omsättning. Aktien backade 0,5 procent till 405,50 kronor. Husqvarna backade 1,8 procent till 53,25 kronor medan Electrolux gick tvärtemot kollegorna i sektorn och steg 1,5 procent.
Näst sämsta bransch blev förbrukningsvaror där AarhusKarlshamn tyngde indexet tillsammans med Swedish Match.
Vinnare igår blev Retail and Brands som steg hela 8,4 procent till 11,60 kronor.
Idag klockan 13:00 rapporterar JP Morgan (jag läste fel på Bloomberg igår, sorry).
Clas Ohlson presenterar försäljningssiffror för december klockan 08:00.
Klockan 11:00 är det dags för inflationssiffror inom EU.
Från USA kommer det klockan 14:30 Empire Manufacturing Index för januari och klockan 15:15 är det dags för industriproduktion och kapacitetsutnyttjande under december. Klockan 15:55 presenteras Michigan-index för januari.
LO varnar i en artikel i SvD att det kan bli en stökig avtalsrörelse. ”LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin har byggt om sitt palats med skottsäkra glasrutor och kan nu kasta precis hur mycket sten som helst utan att det händer något”. Hon och hennes medlemmar är rejält på krigsstigen och hon tycker det är hennes tur att ge igen efter allt hon fått utstå från högerpressen. Nu skall medlemmarnas strejkassa användas för att tvätta rent i Wanjaskrevet (sorry skulle skriva drevet). Däremot måste jag ju hålla med om att bankerna sköter bonusfrågan på ett utomordentligt oproffsigt sätt, men när blev det Annika Falkengrens signum att vara lyhörd mot kunder och övriga marknadsaktörer. Hon brukar ju påtala att med rätt vinnarskalle får man igenom det man vill och hon har uppenbarligen en poäng där.
Det är inte utan att det känns svårt en sån här dag att skriva om ekonomi när man läser om den tragedi som drabbat Haiti. På något vis känns det fjuttigt att analyser börsen för att hitta lite guldkorn för några tusenlappar hit och dit, när man samtidigt läser om att invånarna bygger murar av lik. Hjälpsändningarna försvåras för att planen inte kan lyfta från flygplatsen då det saknas bränsle. Samtidigt läser man att Annika Falkengren tycker att hon är värd ytterligare pengar efter sitt ”exceptionella arbete”.
De flesta av de större bolagen på Stockholmsbörsen väntas höja utdelningen till aktieägarna i år. Åter vill Wanja Lundby-Wedin skapa pluspoäng hos LO-kollektivet och den vänstervridna gammelpressen. Till skillnad mot bonusar som beräknas kortsiktigt och korkat är det upp till ägarna av bolagen att bestämma om det finns plats för utdelningar eller inte. Varför skulle LO-medlemmarna avstå ränta på egna pengar som placeras i fonder eller på annat sätt. Det är precis samma med de som äger ett bolag, går bolaget bra är det upp till ägarna om de bestämmer att ta ut pengar ur bolaget. Men just nu är det viktigt för Wedin och de rödgröna axelmakterna att skapa pluspoäng och ta varje chans att smutskasta kapitalisterna och högerspöket.
Saab-affären eller inte Saab-affären verkar aldrig ta slut. Nu säger Genii med F1-legendaren Ecclestone att han vill göra Saab exklusivare. Om det är någon jag har respekt för hittills i denna härva så är det Bernie Ecclestone, han har visat förr att han har muskler (i sin lilla kropp) att utföra storverk. Men varför Saab, det verkar märkligt – men tror mig han kommer inte ge upp i första taget.
På USA-börserna var det avvaktande handel i väntan på Intels rapport som presenterades efter börsernas stängning. Resultatet blev betydligt bättre än analytikernas förväntningar. Både vinsten som blev 0,4 dollar per aktie mot förväntade 0,31 dollar och omsättningen som uppgick till 10,6 miljarder dollar att jämföras med förväntningarna på 10,2 miljarder dollar var bättre än förväntat. Bruttovinstmarginalen uppgick till 65 procent mot tidigare 55 procent. Aktien steg 3 procent i efterhandeln.
När börsen stängde hade både DJIA och S&P 500 stigit med 0,25 procent, Nasdaq och teknik lyfte något mer och avancerade 0,4 procent. Omsättningen var 7 procent lägre än genomsnittet de senaste tre månaderna.
JP Morgan som rapporterar idag (inte i förrgår som jag av misstag skrev igår) steg även under torsdagen. Jag vill passa på att be om ursäkt för de eventuella misstag jag gör, de senaste veckorna har jag varit väldigt seg på mornarna, jag skyller på vädret och åldern.
Sämre gick det för Wal-Mart och Walt Disney som bägge sjönk efter en sämre detaljhandelsstatistik än väntat. Ytterligare 11 000 nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd under vecka 1 jämfört med föregående vecka. ”Det måste bero på att inte utlåningen kommer igång ordentligt…”.
På den amerikanska terminen är det små rörelser mot nivån för Stockholmsbörsens stängning igår. Det
I Asien är det mestadels uppgångar efter Intels glädjande rapport. Hynix som är världens näst största tillverkare av datachip steg 2,4 procent och även en höjd rekommendation av Goldman Sachs. Japanska Nikkei ligger när detta skrivs (kl 07:57) på plus 0,7 procent. Banker och IT agerar draglok medan metallindustrin backar. Även Mitsubishi Motor stiger, aktien ligger just nu på plus 7,5 procent.
Japans nye finansminister ser ett ökat politiskt tryck att agera mot deflation, för att undanröja risken för att åter hamna i en ny ekonomisk kris.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:23 skvalpar den amerikanska terminen upp och ner mot USA-börsens stängning igår. Det är blandade rörelser, mestadels svagt uppåt i Asien, där Intels starka rapport i natt ökar på riskaptiten. Dollarn har stärkts något och kostar nu 7,05 kronor. Oljepriset har backat något och ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 78 dollar. Guldpriset har backat ner till 1137 dollar per ounce och metallprisindex backar från 317 igår morse till 316 idag på morgonen.
Läs gärna: Framtiden känns mer osäker nu (DN). Bästa kvartalet på två år (VA)
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden