De senaste veckorna har starten på en eventuell börsuppgång varit i blickfånget och i slutet på förra veckan pratades det bara om att det positiva nyhetsflödet börjar dominera. Börserna världen över har tagit mycket stryk, men om man ser på situtaionen i världen anser jag att börserna stått emot förvånadsvärt starkt. Visst är det ett stort fall om man tittar på börsvärdet nu och år 2000 och ställer det i relation till världsekonomin tycker jag att fallet är högst moderat.Tittar man historiskt hur de stora fallen genom tiderna sett ut har de varat betydligt längre än bara några år och varit betydligt djupare än det vi ser nu.
Omsättningen var låg även igår på stockholmsbörsen som slutade på minus 1,0 procent på 702 punkter. Flera gånger under gårdagen testades nivån runt 690-700 men den höll och från 16.30 fick vi ett litet kort, men trevligt rally som gick fint att handla på, dock fick vi går ur 17.09 när modellen sade till oss att stänga positionerna.
Ericsson var mest omsatt med 1,3 miljarder kronor, två var H&M följt av Nordea. Totalt omsattes aktier för 13,3 miljarder kronor. 168 aktier steg, 186 aktier backade och 64 var oförändrade när dagen var slut.
Atlas Copco hade det tungt och aktien backade 5,2 procent och stängde på 59 kronor. Bankerna hade det tungt inledningsvis men stärktes rejält i samband med uppstudsen i slutet av dagen.
OMXS30 har flera gånger den senaste veckan varit och nosat på motståndsnivåerna kring 725 och fallit tillbaks. Divergensen som uppstod i förra veckan kan vara en tidig hint om att uppgången för denna gång kan vara över. I går var OMX åter nere på stödet runt 700 och höll sig runt dessa nivåer tills USA öppnade och då blev det ett litet uppåtåka tills det var dags att stänga. Nu är kursen uppe och tangerar min kortare fallande trendlinje och har precis nått upp till det kortare fallande medelvärdet. Detta tyder på att det kan bli en rekyl tillbaks nedåt efter den lilla uppstuds som vi såg i slutet på gårdagen. Det ser ut som om OMX tar ett andetag för att sedan dyka under 700-nivån. Håll som vanligt koll på stöd- och motståndsnivåerna.
Motstånd: 714 / 725
Stöd: 700 / 686
Handeln på de amerikanska börserna var precis som i resten av världen mycket tunn. Stor osäkerhet råder om det var en tillfällig förhoppningsrekyl, eller starten på ”uppgången”. Rapportsäsongen startade i och med att Alcoa, aluminiumtillverkaren (läs mer nedan) kom med en rapport som var sämre än väntat. När börserna stängde hade S&P 500 backat med 2,4 procent till 815,6 punkter, DJIA stängde ner 2,3 procent och Nasdaq föll med hela 2,8 procent. Omsättningen var endast 3,2 miljarder aktier.
Det ryktas om att de 1000 miljarder dollar som skall användas för en liten bokföringsteknisk finess kanske inte räcker och Ben Bernanke har ju i samband med detta löfte oxå meddelat hur mycket pengar det ytterligare går att få fram, detta får nu investerare och banker att börja darra på manchetten. Helgen närmar sig, rapportsäsongen är nu igång och jag riktigt känner hur det dallrar och skakar inför den stundande påsken. The Times skriver att estimaten för bankernas giftiga tillgångar kommer att höjas till 4000 miljarder dollar. Bankerna sjönk i USA. Bloomberg skriver att en sammanställning av 1700 analytikers förväntningar inför bolagens rapporter visar på ett genomsnittligt resultatfall på 37 procent.
Olje och råvarurelaterade aktier sjönk efter den ”återuppståndna” oron för världsekonomin. Ett fat råolja kostade under tisdagen åter under 50 dollar för ett fat. De korta räntorna föll och Ericsson stängde 1,11 kronor lägre än i Sverige.
S&P 500 backade tillbaks igår, men den största nedgången kom redan i öppningen, därefter var indexet ganska konsoliderande. Nu närmar sig i första hand ett test av det kritiska stödet kring 800. I det kortare perspektivet har nu trenden åter vänt nedåt och kursen ligger klart under mitt fallande medelvärde, MACD börjar bli negativt och histogrammen fyller på nedåt. Det är högst troligt att vi får se ett test av 800-nivån, kanske redan idag. Befinner sig fortfarande i en fallande trend, långt under det glidande medelvärdet jag använder för att definera den långa trenden. Enligt mitt sätt att se det kan jag inte se att indexet ens påbörjat en definierad uppgång. Det krävs beydligt mer än några dagars förhoppningsrekyler för att säkerställa en uppgång. Indexet kan precis lika bra falla tillbaks och ner genom de kritiska stöden och då finns det risk för att det nyfunna modet snabbt övergår i rädsla eller skräck.
Motstånd: 845
Stöd: 800 / 780
Kort: Ned
Medel: Avvaktande
Lång: Avvaktande
Efterbörsen i USA var allt annat än munter och när det öppnades i Asien fortsatte S&P-terminen att falla. Däremot har nedgången lugnat ner sig och nu ser vi en ganska avvaktande och konsoliderande situation.
Alcoa, en av världens största aluminiumtillverkare inledde rapportsäsongen med en förlust för andra kvartalet på grund av fallande metallpriser och minskad global efterfrågan. I dagensPS kan vi läsa att förlusten är 10 procent sämre än förväntningarna.
Detta händer idag onsdag den 8:e april 2009.
RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Bergs Timber
FIRST NORTH:
– Skåne-Möllan
STÄMMOR:
– Aqualiv, Cryptzone, Kemira, Linear (extra), Skåne-Möllan, Uniflex
BÖRS ÖVRIGT:
– Oslobörsen stänger kl 13.10
ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– SAS: offentliggör preliminärt utfall av företrädesemission
EXKLUSIVE UTDELNING:
– Fortum (1:00 EUR), NCC (4:00 kr), Sampo (0:80 EUR), Svensk Internetrekrytering (0:10 kr)
STATISTIK:
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat mars kl 1.01
– Japan: bytesbalans februari kl 1.50
– Finland: BNP-indikator januari kl 8.00
– Prospera: inflationsförväntningar kl 8.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans februari kl 8.00
– Litauen: KPI mars kl 10.00
– Norge: KPI mars kl 10.00
– Lettland: KPI mars kl 12.00
– Tyskland: industriorder februari kl 12.00
– USA: grossistlager februari kl 16.00
– Olja: lager USA veckostatistik kl 16.30
CENTRALBANKER:
– BOJ: månadsrapport kl 7.00
– Island: räntebesked kl 11.00
– Riksbanken: erbjuder sexmånaders sek-kredit kl 11.30
– Fed: protokoll penningpolitiskt FOMC-möte 17-18 mars kl 20.00
MAKRO ÖVRIGT:
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.10
– RGK: villkor växelemission kl 16.20