Onsdag 27 maj – initialt upp men svårbedömt

Igår kom statistik från USA om bostadsbyggande som var något sämre än förväntat, men de amerikanska hushållens konfidensfaktor hade stigit från 40,8 till 54,9 som var rejält mycket bättre än förväntningarna. När siffrorna kom drog ett rejält rally igång och vände OMXS30 som legat stadigt på minus hela dagen till plus.

OMXS30 hade en stark uppgång efter USA-statistiken klockan 16:00 och avslutade starkt. Det stödområde runt 750-760 och motståndsområdet kring 785-795 är kritiska för den fortsatta utvecklingen och ett brott genom någon av dessa nivåer behövs för att vi skall kunna bestämma någon egentlig riktning den närmaste tiden. Avvakta dessa, det kan vara lite skvalpigt tills de bryts, men den som väntar på något gott… Utbrottet kan bli trevligt!

omxs30real090527

Fler och fler i USA är övertygande om att situationen kommer att den ekonomiska situationen kommer att vara bättre om sex månader, att det kommer att bli lättare att få jobb och även att höja sina löner. När detta skrivs indikerar terminerna på en positiv öppning. Men de nya uppgifterna om att Nordkorea hotar med vapen mot Sydkorea kan förändra spelplanen något idag.

När konsumentsiffrorna kom vände börsen snabbt upp och klarade sig upp över nollstrecket och stängde på 774, en uppgång på 0,45 procent. Omsättningen stannade på måttliga 14 miljarder kronor.
De positivia konsumentsiffrorna är naturligtvis positiva signaler, speciellt för konsumentrelaterade bolag och så tolkar naturligtvis de kinesiska börserna siffrorna. USA är ju Kinas i särklass viktigaste exportmarknad och nu på morgonen ligger Hang Seng på nästan 4 procent plus. Tekiktunga Nasdaq gick starkast av de amerikanska börserna och avancerade hela 3,5 procent.

Jag tycker det är viktigt att komma ihåg vad det är för siffror som presenteras, det är konsumentförtroende för de närmaste sex månaderna. Vad är det PR-maskineriet Obama/Geithner åker runt och gör på sin ”roadshow” jo försöker ingjuta förtroende hos konsumenterna. Tydligen går kampanjen bra på de flesta håll och det är kanske det som är ljuset i tunneln. Innan man drar för höga växlar av denna typ av statistik kan det vara bra att sansa sig och inte tro att krisen är löst i och med detta. Men självklart är det alltid positivt med bra siffror. Förra veckans konsumentförtroende sjönk däremot, det kan vara bra att ha i bakhuvudet så att man inte drar för långa växlar av gårdagens siffra. Snart kommer det nya arbetslöshetssiffror från USA, de säger mer om den verkliga situationen.

Idag gäller det att hålla koll på:
– Vindkraftsbolaget Morphic lämnar sin rapport (känns bra att veta att skattepengar och bidrag hamnar i ”rätt” händer)…
– Teckningstiden i Active Biotech inleds idag och avslutas 10 juni.
– Klockan 09:15 lämnar KI konjunkturbarometer för företag.
– Klockan 09:30 lämnar SCB statistik om handelsnett, nybyggnad och export och importsiffror.
– Klockan 16:00 kommer det statistik från USA angående husprisindex för mars och försäljning av befintliga bostäder under april.

I Europa var bankerna sämsta bransch och Swedbank fortsätter att backa här hemma, igår med 4,2 procent till 51 kronor. SEB backade 1,4 procent och Nordea 2 procent. Den estländska centralbanken meddelade att andelen lån som är förfallna mer än 60 dagar i Estland steg till 5,2 procent mot 4,5 procent i mars.

Verkstadsaktier tillhörde även de förlorarna. Sandvik backade 0,4 procent och stängde på 60,50. SKF B stängde 0,3 procent ner på 89 kronor. 

sandSandvik stängde inte så starkt och ligger nu och samlar kraft för ett utbrott, troligen uppåt. Sedan första april har aktien legat i en stigande trend och jag ser positivt på aktien så länge den befinner sig ovanför den stigande trendlinjen. Ett brott över motståndet vid 63 kronor ger signal om fortsatt uppgång, bryts 58 kronor nedåt kan scenariot ändra sig.

eric-bEricsson B gick bättre än genomsnittet och steg 3,6 procent till 68,50 kronor efter en höjd rekommendation från Bernstein till outperform från tidigare market perform. Aktien har pressats rejält en tid och i samband med positiva nyheter om bla indienordern kan vi förvänta oss en klättring uppåt vid ett fortsatt positivt börsklimat. Ericsson har sedan några veckor fallit ur sin stigande kortare trendkanal och konsoliderats mellan 64 och 70 kronor. Den positiva stängningen igår kan kanske ta aktien förbi motståndet runt 70 kronor idag eller imorgon och då får vi åter en köpsignal.

lupeOljepriset backade i måndags och inledningsvis under tisdagen, men efter det positiva amerikanska konsumentförtroendet drog oljan iväg och med den även Lundin Petrolium som steg 1,9 procent till 68,25 kronor. Aktien ligger i en stigande trendkanal och har stigit upp från golvet i kanalen. Den starka stängningen tyder på en fortsatt uppgång om klimat och oljepris utvecklas väl.

lumi-sdb2Systerföretaget Lundin Mining steg 2,4 procent till 17,30. Aktien har befunnit sig i en stadig stigande trend sedan i början av mars, men har fallit tillbaks något efter kvartalsrapporten. Nedgången verkar dock stabilisera sig och stödet som den stigande trendlinjen utgör håller fortfarande. Vi har ett kraftigt stöd runt 14 kronor, bryts det ser jag risk för en ny nedgångsfas, i annat fallt är jag positivt inställd till Lumi och är övertygad om att det blir en köpsignal inom de närmaste dagarna.

I USA var det Apple som agerade draglok efter höjda rekommendationer från Morgan Stanley avancerade aktien hela 6,8 procent. Även IBM och Dell steg med 2 respektive 3 procent.

Ryktena om GM slår alla rekord just nu. Ena stunden ryktas det om att bolaget kommer att försättas i konkurs, i nästa sekund är räddningen redan klar. Detta avspeglar sig i aktien som formligen åker jojo upp och ner.

S&P 500 öppnade lite trevande, men efter glädjebeskedet att de amerikanska konsumenterna nu verkar blåsa faran över steg börserna i New York stadigt till klockan åtta då uppgången och momentum avtog. Direkt efter den positiva nyheten passerades den viktiga nivån runt 900 och stängningen skedde precis ovanför MA20 vilket kan vara vägvisaden för utvecklingen idag.

in-x090526

 

I Asien är det mest uppåt idag på morgonen. Aktier med export till USA steg kraftigt och Li & Fung, som är en stor leverantör av kläder och leksaker till Wal-Mart och Target, handlades upp 8,5 procent. Toyota Motor, som får 31 procent av sin omsättning i Nordamerika, steg 2,8 procent.

Sydkorea gick mot strömmen efter hot om militära aktioner från Nordkorea.

Övrigt:
– Norkorea hotar med krig mot Sydkorea.
– Parodin i vindkraftföretaget Morphic intensifieras.
– Förhoppningsfulla konsumenter vände börserna uppåt.
– Massiva stödköp av dollar från centralbanker.
– Volvo drabbas av vikande försäljning och stigande lager.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar