Negativ stjärnformation kan ge köpläge tisdag kväll (månadseffekten)

sammanfattningNEW YORK: NASDAQ ENDA PÅ PLUS, OLJA TYNGDE, S&P500 -0,5%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna tappade mark på torsdagen efter onsdagens Fed-betingade rally. Energiaktier sjönk i takt med ett fallande oljepris, men läkemedelssektorn utgjorde ett positivt undantag.

”Sammanfattningsvis kan vi säga att medan Federal Reserve håller sig statistikberoende så tycks statistiken säga att allt beror på. Vi står fast vid vår prognos om att S&P 500 når 2.250 vid årets slut och att volatiliteten kommer vara hög”, sade Sam Stovall, aktiestrateg på S&P Capital IQ, till Bloomberg News.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average sjönk 0,7 procent till indexnivån 17.959, medan tekniktäta Nasdaq Composite stängde upp 0,2 procent på 4.992. Det breda indexet S&P 500 backade 0,5 procent till nivån 2.089.

Sektorsvis sjönk energi och råvaror mest i S&P 500 med sammanvägda nedgångar runt 1,7 procent. Läkemedel var den enda sektorn som steg.

Omsättningen uppgick till 720 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,7 miljarder på Nasdaq.

Vid sidan av börsnedgången steg dollarn, upp 1,7 procent mot euron till 1:0643, efter onsdagskvällens branta tapp. Bland råvarorna sjönk både Brent och WTI drygt 2 procent vardera.

På statistikfront var Philadelphia Federal Reserves månatliga index en rejäl besvikelse då det sjönk till 5,0 i mars. Marknadens förväntningar låg på en uppgång till 9,0.

På börsgolvet var stålbolaget Nucor den största förloraren i S&P 500 då aktien föll 6,4 procent. Nucor sänkte sin prognos för vinst per aktie till 0:10-0:15 dollar för det första kvartalet, från tidigare 0:65. Bakgrunden var bland annat lägre försäljningspriser meddelade Nucor.

I Dow Jones Industrial Average tog Merck (+1,1%) täten bland en handfull aktier som steg.

Även Nike var en av aktierna som steg – upp 0,8 procent. Efter stängning rapporterade sportjätten ett resultat per aktie om 0:89 dollar, vilket var över marknadens förväntningar på 0:85. Försäljningen missade marknadsförväntningarna något, men aktien steg ytterligare i efterhandeln.

Exxon Mobil och Chevron pressades av oljepriset och sjönk nära 2 procent vardera.

Torsdagen innebar Apples debut i Dow Jones-indexet. Första dagen slutade med en nedgång på 0,8 procent. Trots att bolaget har störst börsvärde i världen är aktien endast den femte tyngsta i Dow Jones, eftersom indexet är viktat på aktiekurs.

Vid sidan av energisektorn hade även banker det tufft.

Citigroup sjönk drygt 2,5 procent och Bank of America 2,3 procent.

Räntan på en amerikansk tioårig statsobligation steg 5 punkter till 1,97 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”På nedsidan håller jag i första hand koll på dagens stängning som är negativ om den sker under 1700.”

Torsdagen öppnade upp och steg med 0,9 procent den första kvarten till 1719 som blev dagshögsta. På ETP-Direkt påpekade jag att just 1720 kunde bli tufft att passera vid första försöket. Under eftermiddagen, strax efter kl 14.00 twittrade jag till prenumeranterna att vi fått en signal om nedgång mot 1700-1698 (beroende på hur snabbt det skulle gå) och en timme senare hade kursen nått dit. Jag skrev vidare att det var negativt om stängningen skedde under 1700 men så blev det inte utan nivån accepterade inte lägre priser utan avslutningen blev stark och skedde på en ny ATH vid 1707,5 vilket motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent.

Det är ett styrkebesked med en ny ATH-stängning efter en så pass stark dag som i onsdags men samtidigt är det svagt negativt med ett pattern gap och en bearish doji star. Gårdagens kursstapel kvalificerar sig som en lagerstapel vilket innebär att vi får en ny köpsignal om 1721,7 tas ut. Om veckan stänger under 1698 är oddsen ungefär 60 procent för att måndagen ska stänga lägre.

Volymen igår var lägre än i onsdags men trots det 20 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev oljebolag och finans. Sämst gick basråvaror och konsumenttjänster. Bäst utveckling av aktierna på OMXS30 hade igår Volvo B, Kinnevik och Investor. Sämst gick SSAB, SKF och Getinge. Ni hittar analyser på allihop de senaste dagarna på analyssidan.

(Nyhetsbyrån Direkt)

RAPPORTER:

FIRST NORTH
– Polyplank (ändrat datum från 27/2), Saltängen Property

AKTIETORGET
– Arc Aroma Pure

STÄMMOR
– Envirologic (extra)

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Evolution Gaming Group: första dag på First North
– K2A: anmälningstid för allmänheten löper ut, inför listning på First North (17/3 för institutioner)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Beijer Alma (8:50 kr), Castellum (4:60 kr), Citycon (0:15 eur), Diadrom Holding (1:00 kr), GN Store Nord (0:90 dkk), Lovisagruvan (3:00 kr), Nordea (0:62 eur), Novo Nordisk (5:00 dkk), Tieto (1:00 eur + extra 0:30 eur)

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: PPI februari kl 8.00
– EMU: bytesbalans januari kl 10.00

POLITIK
– EU: toppmöte
– Riksdagen: finansminister Magdalena Andersson deltar i interpellationsdebatt

CENTRALBANKER
– RB: fullmäktige sammanträder kl 13.00
– RB: annonserar köperbjudande statsobligationer kl 16.20

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA igår: Igår skrev jag: ”Under onsdagen togs 20-dagars medelvärde ut och förutsättningarna för ytterligare uppgångar är goda men det är först nu de verkliga motstånden närmar sig.”

Torsdagen inleddes ner men vid stödnivån kring 2086 tog inte marknaden emot lägre priser, trots flera försök. Stängningen vid 2089,3 motsvarade en nedgång med 0,5 procent och skedde precis kring 20-dagars medeltal.

Sedan den stigande stödlinjen testades den 11 maj har vi bjudits på tre långa gröna kursstaplar och efter varje har indexet tagit en kortare paus med insidestaplar, så även igår. Insidestaplar är ett tecken på viss osäkerhet eller andhämtning inför nästa kraftansträngning, åtminstone i de flesta fall.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 9 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. I samband med de senaste uppgångsstaplarna har volymen tilltagit, vilket jag placerar i den positiva vågskålen.

Bästa sektor igår och den enda som stängde på plus var kontradefensiva hälsovård. Bäst gick energi och basråvor.

132 av aktierna som ingår i SP500-indexet steg igår medan 354 stängde rött. Facebook var den aktie som viktmässigt lyfte indexet mest medan Exxon och Apple tyngde mest.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände ner och backade med 0,8 procent till $127,5. Google vände oxå ner och backade med måttliga 0,3 procent till $558,0. Twitter fortsatte upp med 1,6 procent vilket fick aktien att stänga på $48,0 medan den sociala kollegan Facebook noterade en uppgång med 2,3 procent och stängde vid $82,8.

Asien: Det är blandad utveckling på börserna i de asiatiska tidszonerna backar idag. 3 av 5 aktier backar och det breda MSCI Asia Pacific Index backar 0,3 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar