Bevaka utbrottsnivån (1055), 1063 eller 1069 för att tajma entré för nedgång

Tänk på att penningmarknaderna stänger klockan 12.00 idag och Stockholmsbörsen klockan 13.00 (call från 12.55).

OMXS30: Beskedet från Fed att det med största sannolikhet inte blir några nya stödpaket och den ekonomiska situationen i Spanien (som inte är något nytt men först nu klarar placerarkollektivet att fokusera på något annat när branden tillsvidare är släckt i Grekland) skapade ett större säljtryck än väntat. Inte oväntat var det cykliska- och finansaktier som stod för de största nedgångarna.

Efter ett inledande negativt gap som aldrig var i närheten att täppas till fortsatte kursen nedåt hela dagen och stängde nära dagslästa. Förhoppningen stod till att köparna skulle komma tillbaks under förmiddagen vid 1055 som blev en ny lägre botten efter klockan 10. Nivån stod pall fram till strax efter lunch då den punkterades och nedgången fortsatte hela vägen ner till stödet vid 1035-nivån där en många blankare passade på att stänga sina korta positioner. Stängningen på 1041,6 motsvarade en nedgång på 3,6 procent. Nedgången igår är den största enskilda nedgången tillsammans med den 6 mars sedan den 9 september.

Precis som föregående vecka avslutades förra veckan starkt men nedgången tisdag-torsdag innebar trots det att veckaan som helhet stängde på minus 0,9 procent. Hittills i år har OMXS30 avancerat 5,4 procent. Igår steg endast 1 av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Det återstår att se om den svaga bredden är på väg att återvända. Omsättningen för OMXS30 uppgick igår till 15,5 miljarder kronor vilket var 18 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatta aktier under onsdagen blev Volvo B (-4,8%), HM B (-2,9%) och TeliaSonera som efter utdelningen sjönk 9,1 procent.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick det för råvaror och verkstadsbolagen som backade 3,8 respektive 3,7 procent.

Igår punkterades det viktiga 1055-stödet och det dröjde inte så länge innan även 1048-nivån som var det stöd som punkterades den 1 augusti och satte fart på höstens nedgång. Även om vi nu fått en säljsignal som indikerar att OMX-indexet ska ner mot primärtrenden kring 1001 är det alltid dålig tajming och hög risk att ta position ”långt ner i en utbrottsstapel”. Bevaka nu istället skeendet kring de fibnivåer jag markerat i diagrammet. Om vi i 15- eller 30-minutersdiagrammet får en negativ omslagsformation kring någon av fibnivåer kan vi börja skala in oss för nedgång. Skulle nu istället 1089 tas ut kan vi få ett som det vi hade från den 12-16 mars.

Anders Borg går till attack mot de företag som kritiserar de föreslagna begränsningarna när det gäller ränteavdrag. För min egen del tycker jag ränteavdrag och även beskattning av ränteinkomster skulle avskaffas.

Det är ju helt självklart att man ska tillåta sänkta ungdomslöner för att stimulera arbetsgivarna att ta de merkostnader det många gånger innebär att anställa yngre. Det är väl självklart att någon med mindre erfarenhet inte ska ha samma betalning som någon som är självgående. Det är väl ändå bättre att få arbetslivserfarenhet än att permanentas i passivitet och utanförskap.

Angående min kommentar igår att alla ungdomar bör få någon form av entreprenörsutbildning och ha F-skatt när man slutar skolan menade jag inte att alla (eller ens de flesta) ska jobba som egna företagare. Det ungdomarna får lära sig om entreprenörsskap och eget företagande i skolan är i princip obefintligt (jag har två ungdomar som går tredje året på gymnasiet). Bägge vill starta eget , den ena nu och den andra när hennes högskolestudier är avklarade. Men vad får de lära sig i skolan om att driva egna företag – i princip ingenting. Nej det är den gamla cementerade uppfattningen att man ska utbilda sig för att få jobb på något stort företag med bra förmåner och en hyfsad lön. Varför? Vad är det som säger att det stora flertalet ska jobba som anställda? Hur kul är det för de som har mycket idéer och lockas av att bygga upp något eget? Jobben framöver kommer att finnas inom tjänstesektorn men vi utbildar folk som om vi levde kvar i ett växande industrisamhälle. Sen ska alla ha samma lön oavsett om de kan jobbet eller ej, vem anställer man då? Den med erfarenhet eller den utan några records? Utvecklingen pekar tydligt åt att jobben kommer att finnas bland småföretag inom tjänstesektorn och det är inte någon nackdel att vi styr om från att fösa in folk från den trångsynthet som det innebär att bara se anställningar som de enda alternativa jobben. Det vore en klar fördel om alla hade ett eget litet företag och kunde utföra tjänster och uppdrag enkelt när de dyker upp, redan när man slutar skolan. Tänk att kunna träffa en tilltänkt uppdragsgivare och säga: ”Jag kan komma redan i eftermiddag och hjälpa till sen skickar jag en faktura, smidigt va!” Släpp fram kreativiteten och kapa navelsträngen! Människor gillar eget ansvar och se till att radera stämpeln alla går ut med efter skolan där det står ”anställningsbar”, byt ut den till ”till er tjänst- nu”. 

Tider som är intressanta idag:
– Kina: HSBC tjänste-PMI mars kl 4.30
– Nederländerna: KPI mars kl 9.30
– Storbritannien: industriproduktion februari kl 10.30
– Tyskland: industriproduktion februari kl 12.00
– Penningmarknaden stänger kl 12.00
* BOE: räntebesked kl 13.00
– USA: Challenger varselstatistik mars kl 13.30
* USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: Bloomberg News konsumentindex kl 15.45
– Storbritannien: Niesr BNP-estimat mars kl 16.00
* Canada: Inköpschefsindex kl 16.00
– USA: ICSC försäljning detaljhandelskedjor mars

USA igår: Precis som de europeiska börserna föll även de amerikanska börserna under onsdagen även om det skedde en viss återhämtning de sista timmarna. En ökande oro för Spanien (som om det skulle vara en nyhet) och ett sämre ISM-index agerade sänke. Snarare var det nog så att att förhoppningarna för ett nytt QE-paket gick i sank.

Efter en inledande nedgång noterades dagslägsta vid 1394 efter bara någon timmes handel. Två timmar innan stängning testades stödnivån ytterligare en gång och gav en dubbelbotten och ett lyft på slutet. Stängningen på 1399 motsvarade en nedgång med 1,0 procent. Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier vilket var 5,6 procent lägre än snittet.

Inte oväntat föll Russell 2000 mest av börsindexen med en nedgång på 1,7 procent. Nasdaq Composite noterade en nedgång med 1,5 procent. Nasdaq 100 har nu stängt fem dagar i rad på minus.

Hittills i år har Nasdaq Composite stigit med 17,8 procent och S&P 500 med 11,2 procent.

Asien nu på morgonen: Det är små blandade rörelser på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Japan fortsätter Nikkei nedåt med 0,4 procent. I Sydkorea har Kospi-indexet vänt upp och noteras just på plus 0,6 procent. I Kina är det betydligt positivare börser men då ska vi komma ihåg att de laggar de senaste dagarnas utveckling efter att ha hållit stängt måndag-onsdag. I Hong Kong faller Hang Seng med 0,9 procent. I Australien är det endast hälsovård som noteras på plus. Börsindexet All Ordinaries noteras för en nedgång med 0,4 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar