Initial uppgång men först nu möter viktiga motstånd upp

Stockholmsbörsen: Efter en skvalpig inledning igår föll OMXS30-indexet och effektuerade en dubbelbotten i kortare intradagsupplösningar strax efter USA-öppningen. Stängningen var stark och reducerade nedgången till 0,3 procent och slutnoteringen 1069.

De två senaste dagarnas kursstaplar motsvarar utseendet av en bearish harami cross vilket är en negativ omslagsformation. Om tisdagen stänger lägre än 1065 bekräftas formationen men om 1074 tas ut är formationen att anse som falsk och istället en sentimentsförstärkare.

Omsättningen var högre än i fredags men uppgick inte till mer än 7,9 miljarder kronor vilket var hela 19 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna som nu uppgår till 9,8 miljarder kronor.

OMXS30 uppvisar alltmer styrka och fler och fler aktier deltar i uppgångarna (av de jag bevakar) vilket tyder på tilltagande styrka. Vi ska dock vara försiktiga med att alltför tidigt vända på klacken. Så länge inte ens den första toppen vid 1084 tagits ut är risken relativt stor för en ny lägre topp och det kan locka tillbaks säljarna, men vi tar ett steg i taget.

Så länge kursen håller sig ovanför både 200- och 20-dagars medelvärde är jag försiktigt optimistisk men vi vet samtidigt att en uthållig långsiktig trend inte byggs upp på några dagar. De senaste dagarna har indexet brottats med att ta ut 50-dagars medelvärde.

OMXS30: Även om vi ser alltfler positiva inslag och allt piggare köpare behöver först och främst toppen vid 1084 tas ut för att vi ska kunna bocka av ett stärkt sentiment. Så länge varken 1120 tagits ut eller 1026 punkterats ska vi vara beredda på att kastas mellan hopp och förtvivlan, med stora kast.

SP500: Vi har en tung statistikvecka framför oss och redan idag kommer det besked om försäljningen av varaktiga varor i USA samt tal från Ben Bernanke. Trots att indexet igår var kraftigs överköpt på kort sikt blev rekylerna måttliga, vilket är positivt. Det är fortfarande något tidigt att börja navigera för uppgång men förutsättningarna ökar för varje dag att 1434 ska tas ut och därmed en ny högre topp.

Alla sektorer som jag bevakar stängde rött igår. Sämst gick det för oljebolagen och tjänsteföretag. Finans gick minst dåligt med en nedgång med måttliga 0,1 procent.

13 av de 56 aktier jag dagligen följer stängde på plus igår medan 42 stängde nedåt. Bäst gick Pricer, Investor och Elekta med uppgångar på 1,8-, 1,3- och 1,1 procent. Sämst PA Resources (och det är inte som jag klistrar in gammal text) och Nokia som backade 4,8 respektive 4,1 procent.

Inför dagen ser AstraZeneca intressant ut för uppgång vid ett positivt börsklimat och Alfa Laval om det bär av utför.

Högst omsatta aktier under måndagen blev Africa Oil 560 Mkr (-20,8%), Swedbank 559 MKr (+0,9%) följt av HM B 492 Mkr (-1,0%).

Intresseklubben antecknar:
– EU:s finansministrar har beslutat att skriva ner Greklands skulder med 40%.
– Africa Oil får sänkt riktkurs av Deutsche Bank
– Boliden får höjda riktkurser och många står på kö att köpa
– Nokia får höjd riktkurs av Liberum
– V och MP är kritiska mot Finansmarknadsminister Peter Norman. Sen när fanns det ekonomisk kompetens i V?
– Stefan Ingves varnar för en europeisk bankunion och menar att vi kan bli beskattade av en institution där vi inte har någon rösträtt. Bra Ingves!

Rapporter på den svenska börsen:
– Consilium (ändrat datum (tidigare 28/11), kl 10.00, Rörvik Timber, Mackmyra (ingen vidare whisky men bra marknadsföring…)

Håll koll på följande tider idag:
– Tyskland: importpriser oktober kl 8.00
– Frankrike: hushållens konfidensindikator november kl 8.45
– KI: konjunkturbarometern november kl 9.15
– SCB: PPI oktober kl 9.30
– SCB: handelsbalans oktober kl 9.30
– SCB: finansmarknadsstatistik oktober kl 9.30
– SCB: export och import av varor september kl 9.30
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
* Storbritannien: BNP (prel) 3 kv kl 10.30
– Spanien: emitterar växlar kl 10.30
– OECD: Economic Outlook kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15
– Ungern: räntebesked kl 14.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
* USA: order varaktiga varor oktober kl 14.30
* USA: Helikopter Ben håller tal kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: S&P/Case-Shiller husprisindex september kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator november kl 16.00
– USA: FHFA husprisindex september kl 16.00

USA igår: Efter en initial nedgång till stödnivån 1398 kom köparna successivt tillbaks och lyckades få till en hyfsat stark stängning på 1406,2 som motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent.

Trots att veckan inleddes från kortsiktigt överköpta nivåer blev nedgångarna måttliga på de amerikanska börsindexen. Nasdaq 100 steg 0,5 procent och småbolagsindexet Russell 2000 stängde högre för sjätte dagen i rad.

Totalt omsattes 2,0 miljarder aktier vilket var den högsta omsättningen sedan förra tisdagen men trots det 16 procent lägre  än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 86 av de 500 aktierna i indexet steg medan 407 backade. Bästa sektorer blev transport- och teknologi medan energi- och telekom backade mest.

Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas uppgång innebär att index hittills i år stigit med 11,8 procent.

Den långa trenden som representeras av årsmedelvärdet stiger svagt och med förra veckans uppgång har åter nivån tagits ut vilket även gäller för primärtrenden MA-200D. Även den korta sentimentsnivån som utgörs av 20-dagars medelvärde har nu tagits ut och nacklinjen utmanas inför veckostarten.

Vi har nu signaler om en uppgång till i första hand nästa motståndsområde som hittar kring 1427-1434. Efter förra veckans kraftiga uppgång kan vi fortfarande förvänta oss rekyler på vägen, men de behöver inte bli så stora.

Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Kina är det fortsatt svagt trots att landets ledning försöker slå i omvärlden att tillväxttakten kommer att slå nya rekord. Shanghai backar med 1,8 procent medan Shenzen faller med hela 2,9 procent. I Japan noterar Nikkei en uppgång med 0,4 procent och i Sydkorea stiger Kospi med 0,9 procent.

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar