Laddar upp för utbrott

NEW YORK: STEG PÅ SKATTEUTTALANDE, FLYGAKTIER UPP, S&P +0,6%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna startade sessionen lugnt men tog fart efter ett uttalande från Donald Trump, för att stänga torsdagen på nya rekordnivåer. Att oljan steg hjälpte också marknaden.

Dow Jones stängde upp 0,6 procent på 20.171. S&P 500 ökade 0,6 procent till 2.307, det breda indexet har inte rört sig över 1 procent i någon riktning sedan den 7 december. Nasdaq Composite steg 0,6 procent till 5.715.

”Med tanke på vilka sektorer som steg i dag och entusiasmen på marknaden verkar det som att Trumps kommentar om skatterna var det som triggade rallyt. Dock, vanligtvis när stämningen är som bäst brukar avkastningen bli ganska blygsam och risken ökar för en rekyl”, sade Bruce McCain, chefsstrateg vid Key Private Bank i Cleveland, till Reuters.

USA-räntorna steg samtidigt som dollarn stärktes efter att Donald Trump sagt att han ska presentera något ”fenomenalt” med skatterna om två-tre veckor. Vidare lovade presidenten att han ska rulla tillbaka regleringar i flygbranschen vilket hjälpte gruppens aktier. Delta Airlines, American Airlines och Southwest Airlines steg samtliga över 2 procent vardera.

Vidare steg oljan cirka 1 procent efter att på onsdagen satt tre månaders lägsta på utbudsoro. Bloomberg News förklarade återhämtningen i oljan med att Goldman Sachs sagt att Opec troligen kommer lyckas eliminera överutbudet trots stigande amerikanska oljelager. Exxon, som är ned cirka 12 procent sedan mitten av december, steg lätt.

På rapportfronten rasade Twitter 12 procent efter att försäljningen inte nått upp till analytikernas förväntningar. Under fjärde kvartalet omsatte Twitter 717 miljoner dollar, mot väntade 740 miljoner enligt Bloombergs prognossammanställning. Det justerade resultatet per aktie överträffade däremot snittestimatet.

Ett annat välkänt märke, dryckesjätten Coca-Cola, straffades också. Kvartalsresultatet var i linje med marknadens förväntningar, men vinstutsikterna för 2017 låg lägre än vad analytikerna trott. Aktien sjönk 1,9 procent.

Det fjärde kvartalets rapporter har varit något bättre än väntat. De sammanlagda vinsterna för bolagen inom S&P500 uppskattas ha stigit med 8,3 procent under perioden vilket skulle vara den största ökningen på nio kvartal. Dock har aktieplacerare reagerat ganska ljummet på rapporterna då dessa fortfarande är försiktiga givet börsuppgången och osäkerheten kring policyn under Donald Trump som president.

Efter börsstängning ska speljätten Activision Blizzard och 2016 års börsvinnare Nvidia, tillverkare av grafikprocessorer och chipsets till moderkort, öppna böckerna för det fjärde kvartalet.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 6 punkter till 2,39 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Att köparna under onsdagen sög upp säljtrycket vid den andra pivotnivån 1540 som ledde till en tydlig svans på nedsidan är positivt. Det är dock fortfarande gott om utmaningar upp mot 1564 men även om en eventuell rekyl inte är klar talar mer för att vi kommer att få ett utbrott uppåt än en ny lägre signifikant botten än 1500.”

Torsdagen inledde till skillnad mot de senaste dagarna upp och föll tillbaks för att markera dagslägsta 1546 vid 11-tiden. Stängningen vid 1557,5 skedde vid dagshögsta och motsvarade en uppgång med 0,5 procent.

Så länge köparna kommer tillbaks vid den kortare sentimentsnivån som EMA-8 utgör är förutsättningarna för ytterligare uppgångar goda. På ovansidan möter en del utmaningar upp mot 1564 men som jag påtalat den senaste veckan talar mer för ett utbrott uppåt än att vi ska få en ny lägre botten i 8-veckorscykeln.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 11 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortfarande positiv och så länge den inte övergår till att bli negativ talar mer för fortsatta upp- än nedgångar.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Haldex (kl 7.20), Klövern (kl 7.30), Rezidor (kl 7.30), Wihlborgs (kl 7.30), Boliden (kl 7.45), Duni (kl 7.45), Thule (kl 7.45), Biogaia (kl 8.00), Capio (kl 8.00), Kinnevik (kl 8.00), Mr Green (kl 8.00), Mycronic (kl 8.00), Nederman (kl 8.00), Peab (kl 8.00), CTT Systems (kl 8.30), Ortivus (kl 8.30), Pricer (kl 8.30), Formpipe (kl 8.45), Lindab (kl 14.00), Alltele (före börsöppning), Oscar Properties (före börsöppning)

NGM
– Crown Energy (kl 8.30)

FIRST NORTH
– 2E Group, JLT

AKTIETORGET
– Hamlet Pharma , Jojka Communications, Promikbook, Vindico Group

ÖVRIGA NORDEN
– Nordic Semiconductor (kl 7.00), Alma Media (kl 8.00), DSV (före börsöppning)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Takata (kl 7.00), Arcelor Mittal (före börsöppning)

STÄMMOR
– 2E Group (extra ), Pledpharma (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Mycronic: rapportpresentation kl 9.00
– Nederman: rapportpresentation kl 9.00
– Biogaia: rapportpresentation kl 9.30
– Boliden: rapportpresentation kl 9.30
– Capio: rapportpresentation kl 9.30
– Duni: rapportpresentation kl 10.00
– Kinnevik: rapportpresentation kl 10.00
– Mr Green: rapportpresentation kl 10.00
– Rezidor: rapportpresentation kl 10.00
– Haldex: rapportpresentation kl 11.00
– Pricer: bolagspresentation hos Remium kl 12.00-13.00
– Wihlborgs: rapportpresentation kl 12.00
– Lindab: rapportpresentation kl 14.15

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cantargia: meddelar utfall i nyemission omkring i dag

MAKROSTATISTIK
– Norge: KPI januari kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion december kl 8.45
– Danmark: KPI januari kl 9.00
* Storbritannien: industriproduktion december kl 10.30
– Storbritannien: byggproduktion december kl 10.30
– USA: importpriser januari kl 14.30
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat januari kl 16.00
* USA: Michigan-index (prel) februari kl 16.00
* Kina: handelsbalans januari

CENTRALBANKER
– Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
* Olja: IEA månadsrapport kl 10.00


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Att gapstödet trots allt inte punkteras ser jag som en positiv pusselbit och mycket talar för att vi kommer att få se ett utbrott uppåt inom kort.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen förutom att måndagens och tisdagens candlesticks visar på en viss osäkerhet när ATH-nivån kring 2301 närmar sig. Så länge vi inte bjuds på en negativ candlesticksformation navigerar jag vidare norrut med siktet inställt på i första hand 2320-nivån.”

Torsdagen inleddes med en uppgång och redan efter en timmes handel noterades indexet på nya ATH-nivåer. Uppgången fortsatte i stort sett hela sessionen för att markera den nya ATH-nivån 2311 en timme innan stängningen som skedde vid 2307,9 som motsvarade en stabil uppgång med 0,6 procent.

De senaste dagarna har jag påpekat att det intakta gapstödet ner mot den senaste utbrottsnivån ska tolkas positivt och det skulle krävas 4 dagars uppladdning innan utbrottet kom. Igår belönades vi med en ny ATH vid 2311 och den högsta stängningen någonsin. Nu är siktet i första hand inställt på den övre begränsningen i den stiande kilen som vi för dagen hittar vid 2322 (stiger 1,4 punkter per dag). Om det nu skulle visa sig att 2300 punkteras med tydlighet idag eller på måndag tolkar vi utbrottet som falskt men än så länge är siktet alltså inställt på nya högre höjder.

Volymen igår låg på samma nivå som i onsdags vilket innebar 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen visar nu tecken på att ta ut topparna för de senaste två månaderna vilket är ytterligare en positiv pusselbit.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar