Laddar upp för större rörelse

sammanfattningNEW YORK: MORGAN STANLEY OCH OLJA TYNGDE, S&P500 OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) Ett lugn genomsyrade måndagshandeln på Wall Street, som tillslut stängde kring nollan.

På rapportscenen föll Morgan Stanley, medan ett rejält tapp i oljan pressade hela energisektorn.

På makrofronten inkom statistik som visade att Kinas BNP steg ungefär som väntat i det tredje kvartalet, vilket vare sig gjorde till eller ifrån.

Dow Jones noterades vid stängning till plus 0,1 procent vid nivån 17.231, Nasdaq ökade 0,4 procent till 4.905. S&P 500 var oförändrad vid 2.033.

Omkring 750 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.600 miljoner på Nasdaq.

”Det är ingen större överraskning att marknaden inte reagerat särskilt mycket på Kinadatan, eftersom den inkom nära konsensus. Fokus ligger på rapportsäsongen, där jag tror att kvartalsboksluten kommer ha större inverkan på enskilda bolag än på marknaden som helhet”, sade Matt Maley, aktiestrateg vid Miller Tabak & Co, till Bloomberg News.

Rapportsäsongen har kommit i gång och på måndagen riktades blickarna mot Morgan Stanley, som inte lyckades leva upp till förväntningarna.

Investmentbankens vinst var lägre än väntat efter bland annat svag utveckling för obligationshandeln. Vidare backade intäkterna inom investment banking med cirka 50 procent, i spåren av en förlust kopplad till en investering i Asien. Aktien stängde nästan 5 procent lägre.

Sektorsvis tog energi en stor smäll i spåren av att oljan sjönk kring 3 procent, på främst efterfråganoro kopplat till Kina. Exxon och Chevron tappade runt 2 procent vardera.

En rejäl rusning gjorde Weight Watchers som steg drygt 100 procent under hög volym. Oprah Winfrey har köpt 10 procent i bolaget som har sin svenska motsvarighet i Viktväktarna.

På temat uppköp lyckades Även Diebold locka till sig köpare, efter att bolaget lagt ett bud värt nästan 1,6 miljarder euro på tyska Wincor Nixdorf, som tillverkar kassaapparater. Diebold stängde drygt 6 procent högre.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 2,03 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Den kommande veckan har historiskt noterat uppgångar i mer än hälften av fallen och en lokal topp kring den 19-21:a.”

Veckan inleddes med en uppgång men dagshögsta sattes redan efter en halvtimme. Som jag sade på ETP-Direkt var det angeläget att inte 1460-nivån punkterades för det skulle stärka säljarna. Det skulle visa sig att 1467 blev måndagens högsta och att 1460 skulle punkteras strax efter lunch. Stängningen vid 1458 motsvarade dock en måttlig uppgång med 0,4 procent.

Fredagens begränsningar omslöt måndagens helt och vi bjöds på en inside daystapel.

Volymen igår var den lägsta sedan den 11:e september och 16 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Kungsleden (kl 7.00), Swedbank (kl 7.00), Telia Sonera (kl 7.00), NSP Holding (kl 7.30), Inwido (kl 7.45), Assa Abloy (kl 8.00), Fabege (kl 8.00), Avanza (kl 8.15), Nordnet (kl 8.30), Atlas Copco (kl 12.00), Nederman (kl 12.00), OEM (kl 14.00)

FIRST NORTH
– Enzymatica, Pledpharma

AKTIETORGET
– Biotech-IGG

ÖVRIGA NORDEN
– Ponsse (kl 8.00), ABG Sundal Collier

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Asos (kl 8.00), Verizon (kl 13.30), China Mobile (prel datum), SAP (före börsöppning), Yahoo (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Online Brands Nordic (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Swedbank: webbsänd telefonkonferens kl 8.30
– Kungsleden: webbsänd rapportpresentation/telefonkonferens kl 8.45
– Fabege: rapportpresentation kl 9.30
– Telia Sonera: press- och analytikerkonferens kl 9.30
– Assa Abloy: rapportpresentation kl 10.00
– Nordnet: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Inwido: rapportpresentation/telefonkonferens kl 11.00
– Nederman: webbsänd telefonkonferens kl 14.00
– Atlas Copco: telefonkonferens kl 15.00

BÖRSSTATISTIK
– Consilium: månadsstatistik januari-september

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Arc Aroma Pure: första dag för handel på First North efter byte från Aktietorget
– C Security: anmälningstid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: PPI september kl 8.00
– EMU: bytesbalans augusti kl 10.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
* USA: bostadsbyggande september kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55

POLITIK
– Riksdagen: röstar om misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson kl 13.00

CENTRALBANKER
– RBA: protokoll från policymötet 6/10 kl 2.30
– RB: reparesultat kl 10.15
– Ungern: räntebesked kl 14.00
* Fed: Dudley och Powell talar kl 15.00
* Fed: Janet Yellen håller ”kort välkomstanförande” vid ceremoni på arbetsmarknadsdepartementet kl 17.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Historiskt har vi sett en topp kring mitten i månaden och mycket talar nu för att en kortare rekyl i den korta uppgångsfasen närmar sig.”

Veckan inleddes med en nedgång men vid den sekundära stödnivån vid 2022 sög köparna upp säljtrycket och även om 2034 skulle visa sig svårforcerat var stängningen vid samma nivå som i fredags klart positiv.

Gårdagens lilla kursstapel med en svans på nedsidan kan vid en första anblick se positiv ut, med en stängning högst upp och en svans på nedsidan, men det kan om svansen punkteras utvecklas till en bearish hanging man.

Volymen igår var lägre än i fredags och 8 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. VIX har åter fallit ner kring 15-nivån som motsvarar en förväntad rörelse mellan 2120 och 1950 den närmaste månaden.

Asien: Börserna i Asien noterar blandade rörelser där det varit en dragning nedåt när stängningarna närmar sig. Japanska Nikkei och Sydkoreanska Kospi stiger med vardera 0,4 procent. Efter en inledande uppgång har den australiska börsen vänt ner och noteras nu för en nedgång med 0,6 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar