I Grekland stiger räntegapet till tyska räntor med samma löptid till nya rekordnivåer, trots att den socialistiska finansministern Giorgos Papakonstantino säger sig se goda förutsättningar att täcka landets lånebehov framöver.
Grekland uppges ha ett lånebehov på 53 miljarder euro. Finansministern utesluter inte att ta upp lån direkt från befolkningen. Det har varit socialistiskt vänsterstyre i Grekland de senaste åren och i höstas vann det socialdemokratiska partiet i Grekland, Pasok.
Mona Sahlin skriver om den socialistiska segern i det grekiska valet:
– Valsegern betyder mycket för europeisk socialdemokrati, Pasok är ett viktigt parti och det var ett viktigt val mellan höger och vänster. (Rättelse: socialistiskt eller kommunistiskt var det egentligen). Grekiska socialdemokraterna vann över högern (hmmm) på ett politiskt program som kombinerar såväl en ansvarsfull ekonomisk politik ut ur krisen som sociala och gröna satsningar för jobb. Jag gratulerade Pasokledaren Giorgos Papandreou under valnatten. Det är glädjande att en nära kollega och vän vunnit så övertygande – över 700 000 röster skiljde. Nu väntar mycket tuffa tider för den socialdemokratiska regering som kommer att tillträda, säger Mona Sahlin.
Det skulle vara trevligt om någon som är insatt kunde maila eller kommentera detta inlägg med vad som hänt med det ”100-dagarsprogram” som jag har för mig att Monas bäste vän Giorgos Papandreou utlovade om han vann valet. Han sade att ALLTID skulle vara helt ärlig mot det grekiska folket, frågan är om han menade det bokstavligt och att det innebär att ärlighet bestod i landets fysiska gränser?
Det som hänt i Grekland är ungefär samma som varit på väg att hända i Sverige tidigare. Som bekant har Sverige varit tvugna att ändra pensionssystemet några gånger på grund av de korkade konstruktioner som skapade en ohållbar situation när en allt yngre del av befolkningen skulle betala pensionerna. I Grekland har man utnyttjat 43 miljarder kronor per år för att erbjuda pensionsutbetalningar motsvarande 100 procent av lönen, från 60 års ålder och dessutom under 14 månader per år!
Greklands höga pensioner är Sverige med och delfinansierar, varför? Är det verkligen rätt?
Den totala statsskulden ligger på 110 procent av BNP och växer snabbt. Den grekiska regeringen säger att de skall minska det löpande underskottet till 2,8 procent av BNP redan till 2012, vilket inte många tror på.
Enligt en artikel i SvD kan det bli aktuellt med sanktioner mot landet då nationalräkenskaperna under lång tid innehållit vilseledande siffror.
I Sverige verkar inte många se sambandet mellan euro och den kris Grekland befinner sig i. Läs gärna en intressant artikel i Cornucopia om möjligheterna att överge Euron utan att gå ur EU.
När nu Mona och de rödgröna axelmakterna utlovar guld och gröna skogar och skyller lågkonjunkturen på alliansen känns det lite som ”Grekland i repris”.