Kortsiktigt överköpt men allt piggare köpare

Stockholmsbörsen: I fredags fortsatte OMXS30 upp och lyckades stänga nära dagshögsta på 1071,6 vilket motsvarade ytterligare 1,0 procents uppgång. Det var den fjärde dagen i rad som indexet steg under dagen och stängde ovanför 50%-nivån för dagens sentimentsnivå.

Omsättningen var naturligvis låg eftersom det var halv- och klämdag i USA. Omsättningen var lägre än i torsdags och uppgick inte till mer än 7,8 miljarder kronor, 20 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Fredagens uppång innebär att indexet stigit med 3,5 procent på fem börsdagar vilket lett till att gummisnodden är extremt hårt spänd på ovansidan. Även om både primärtrenden och de korta och medellånga medelvärdena åter tagits ut vill vi inte se att nivåerna snabbt punkteras igen.

Så länge kursen håller sig ovanför både 200- och 20-dagars medelvärde är jag försiktigt optimistisk men vi vet samtidigt att en uthållig långsiktig trend inte byggs upp på några dagar.

Konsolideringen är enligt mitt sätt att se det fortfarande intakt så länge inte 1026 på nedsidan punkteras eller 1120 på ovansidan tas ut.

I dagsgrafen har nu indexet tagit sig uppndexet inte tagit sig upp igenom de fallande motståndslinjerna (de blå). Nu blir det spännande att se om 1079/1084-nivån tas ut som innebär att vi åter lyckas få till en högre topp i det medellånga perspektivet. Än är vi dock inte där. AFV
http://blogg.va.se/samsonstekniskaanalys/2012/11/26/borserna-i-oforandrat-lage/

Endast gruvbolag stängde ner i fredags men dock bara med 0,1 procent. Bästa sektorer blev teknologi och finans som steg med 1,3 respektive 1,1 procent.

Bäst bland de aktier jag bevakar dagligen gick MTG, Swedish Match och Investor som alla steg mellan 2-3 procent. PA Resources fortsätter sin fallande bana och kommer snart att tas bort från min bevakningslista (borde jag redan gjort men det kan vara intressant om något oväntat positivt händer). Husqvarna och Electrolux ”toppade” förlorarlistan med nedgångar på 0,6 procent vardera.

Högst omsatta aktier i fredags blev HM 510 Mkr (+1,2%), Nokia 430 Mkr (+9,8%) följt av Eric B 358 Mkr (+1,4%).

OMXS30: Efter fem dagars uppgång är nu gummisnodden extremt hårt spänd på ovansidan samtidigt som den första riktiga utmaningen närmar sig. Utmaningen består i att topparna från den 18/10 och 7/11 vid 1079/1084 närmar sig. Att det kommer ett nedställ inom kort är helt naturligt men det som är intressant är att bevaka med vilken kraft det sker och hur djupt indexet faller per dag. En vändning upp kring eller innan 1055 ser jag som positivt.

SP500: Föregående vecka präglades av helgfirande och låg volym. Trots det steg de amerikanska börsindexen kraftigt och nu börjar på allvar viktiga motståndsnivåer närma sig, samtidigt som gummisnodden börjar bli hårt spänd på ovansidan vilket borde leda till åtminstone en kortsiktig vändning ner. Om kurserna trots det fortsätter uppåt ser jag det som en tydlig positiv sentimentsförändring, men först måste 1427-1434 tas ut.

Intresseklubben antecknar:
S kräver bantning av PPM-systemet som man så ivrigt förespråkat och varit med om att skapa med idiotiska regler som bara försämrar avkastningen
Heiniken anser att öl är nyttigare än mjölk (som om inte alla visste det redan)
Andrea Cervenka skriver en bra analys om varför man inte ska hänga på det som alla redan upptäckt och hur baktungt Sverige blivit
Börsveckan anser att vi ska köpa Sandvik
– Nokia får höjda riktkurser från allt fler håll
– Swedish Match anses som ett klockrent köp  och Dedicar har stora planer enligt AFV
– Atlas Copco får köprek i DI

Håll koll på följande tider idag:
– Tyskland: GfK konsumentförtroende december kl 8.00
– SCB: portföljinvesteringar 3 kv kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: eurogruppsmöte om Grekland kl 12.30
– USA: Chicago FED rapporterar om sin nationella verksamhet kl 14.30

USA i fredags: Trots att det var halvdag på de amerikanska börserna i fredags lyckades S&P 500 klättra med 1,3 procent till stängningskursen 1409,2 som var fredagens högsta notering. Det var den femte dagen i rad som S&P 500 steg.

Totalt omsattes endast 0,9 miljarder aktier vilket var den lägsta omsättningen på två veckor (halv- och klämdag) och 26 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 440 av de 500 aktierna i indexet steg medan 53 backade när fyndköpare försökte sig på att plocka upp aktier som ”fallit för mycket”.  Bästa sektorer blev teknologi- och guldbolag. Sämst gick exportberoende bolag.

Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas uppgång innebär att index hittills i år stigit med 12,1 procent.

Den långa trenden som representeras av årsmedelvärdet stiger svagt och med förra veckans uppgång har åter nivån tagits ut vilket även gäller för primärtrenden MA-200D. Även den korta sentimentsnivån som utgörs av 20-dagars medelvärde har nu tagits ut och nacklinjen utmanas inför veckostarten.

Asien: Det är svaga till måttliga nedgångar på de asiatiska börserna idag på morgonen. Att japanska Nikkei stiger fäster jag inte så stor vikt vid då börsen höll stängt i fredags och därmed laggar. I Kina faller Shanghai med 0,7 procent medan australiska All Ordinaries stiger med 0,3 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar