Kortsiktigt bra edge för uppstuds

sammanfattningNEW YORK: KINAORO PRESSADE, LÄKEMEDELSBOLAG UPP, S&P 500 -2,4%

STOCKHOLM (Direkt) Den senaste tidens börs- och valutatapp i Kina pressade de amerikanska börserna i torsdagshandeln.

Uppgifter om att PBOC är pressat till ytterligare yuanförsvagning punkterade den gryende börsåterhämtningen som syntes efter någon timmes handel.

Vid stängning hade Dow Jones sjunkit med 2,3 procent till nivån 16.514, medan Nasdaq var 3 procent lägre vid 4.689. S&P 500 backade 2,4 procent till 1.943.

Omkring 1.100 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 2.500 miljoner på Nasdaq.

”Att Kina devalverar sin valuta tolkas som att världens tillväxtmotor börjar hacka och då säljs vinnare och allt annat som ses som riskfyllt ut. Det är nytt år och det verkar som att investerare inte riktigt är beredda att köpa på dippen”, sade Yousef Abbasi, marknadsstrateg vid Jones Trading i New York, till Bloomberg News.

Efter någon timmes börshandel hade indexen börjat återhämta sig men uppgifter om att Kinas centralbank skulle vara under press att låta yuanen förvagas ytterligare 10-15 procent fick indexen att vända ned.

På aktiefronten straffades bolag med stor försäljning till Kina, gruvrelaterat gick naturligt svagt. Kopparproducenten Freeport-McMoran föll 9 procent och Alcoa 4 procent.

Bland teknikbolagen backade Apple 3,5 procent vilket tydligt vägde på Nasdaq-index. Enligt en rapport från Nikkei Asian Review kommer Apple att reducera sin produktion av iPhones med 30 procent under det första kvartalet. Vidare föll Facebook 5 procent och Citigroup nästan 5 procent vilket pressade banksektorn.

Bättre gick det för klädbolag, bland annat steg Gap 5 procent, Macys 2 procent och Walgreens drygt 2 procent.

Framåt gick också Baxalta som stängde 5 procent högre. Enligt källor till Reuters väntas det irländska läkemedelsbolaget Shire lägga ett bud på konkurrenten senast måndag.

Vid sidan av oron kring Kina börjar investerare på allvar blicka mot den stundande rapportsäsongen där fjärde kvartalet ska summeras. Alcoa, JP Morgan och Intel är några av tungviktarna som är först ut nästa vecka. Enligt Bloomberg News väntas vinsterna bland bolagen inom S&P500 ha sjunkit med 6,1 procent under kvartalet

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 2 punkter till 2,14 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”På kort sikt börjar vi nu se tecken på att indexet är översålt och cykliskt är det mycket som talar för en lågpunkt under nästa vecka där det kan bli bra lägen för uppstuds.”

Torsdagen inleddes med en nedgång till 1327 som nåddes vid 10:30 och blev dagslägsta. Därefter steg kursen med över 3 procent fram till 17:03 innan nedstället de sista 25 minuterna. Någon som känner igen dessa klockslag från mina kurser och böcker? Stängningen skedde vid 1357,1 vilket motsvarade en nedgång med 2,2 procent. OMXS30 har alltså fallit med 6,2 procent sedan årsskiftet. Jag kan bara hitta 6 tillfällen med liknande inledningar sedan 1990. De två gånger det inträffat sedan 2001 noterades nedgångar den kommande veckan (inte för att vi ska dra några slutsatser av det men det tillhör ”allmänbildningen” att känna till sånt, eller hur…).

Gårdagens kursstapel stängde i den övre delen med en rejäl svans på nedsidan men lyckades inte ta ut några av de närmaste sekundära motstånden.

Volymen igår var den högsta sedan den 24 augusti och noterades 91 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg endast 10 procent av de aktier jag dagligen bevakar igår och endast superdefensiva kraftbolag steg. Sämst gick basråvaror och oljebolagen. Viktmässigt var det SEB, Ericsson och HM som tyngde indexet med totalt 8,4 punkter av de 29,9 som nedgången innebar.
Totalt sett tolkar dock placerarkollektivet glaset som halvtomt.

Nyhetsbyrån Direkt:

BÖRSSTATISTIK
– Norwegian: trafiksiffror för december kl 8.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Obducat: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Raybased: första dag för handel på Aktietorget

MAKROSTATISTIK
– Frankrike: industriproduktion november kl 8.00
– Tyskland: industriproduktion november kl 8.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans november kl 8.00
– SCB: industriproduktion november kl 9.30
– SCB: industriorder november kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion november kl 9.30
– SCB: restaurangindex november kl 9.30
– USA: sysselsättning december kl 14.30
– USA: grossistlager november kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: protokoll från det penningpolitiska mötet 14/12 kl 9.30

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Så länge vi inte ser tecken på att köparna kommer tillbaks ska vi dock avvakta med att försöka leta efter entry för uppgång.”

Syntes köparna igår? Nej. Torsdagen inleddes nedåt med 1,8 procent och 36 punkter för att sedan studsa upp lite mer än hälften av detta men där tog säljarna åter över och höll i taktpinnen större delen av dagen. Stängningen skedde nära dagslägsta vid 1943,1 vilket motsvarade en nedgång med 2,4 procent. De senaste 6 handelsdagarna har kursen fallit med 6,5 procent och sedan årsskiftet med nästan 5 procent. Den öppning vi sett i år är den sämsta 4-dagars nedgången på Dow Jones på 118 år! Vi får alltså förflytta oss till 1800-talet för att hitta en sämre start på året (kan inte hitta data lika långt tillbaks för övriga index).

Sedan 1997 har vi sett indexet falla med mer än 6 procent på 6 dagar vid 33 tillfällen och vid 18 av dessa har kursen stått högre en vecka senare. Vi har alltså alldeles för få tillfällen för att kunna dra några slutsatser eller se en eventuell edge. Detsamma gäller för stängningar 2,9 standardavvikelser under MA-20 eller mer. Det är alldeles för få träffar för att jag ska kunna göra en vettig analys. De senaste fem gångerna stängningen noterats lika långt ifrån MA-20 har det lett till nedgångar med i snitt 1,0 procent de närmaste fem dagarna.

Volymen igår var den högsta sedan den 18 december och 33 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar