Stockholmsbörsen: Torsdagen inleddes svagt uppåt och efter en timme testades 1135 men det skulle ta fram till 14.30 och sysselsättningsstatistiken innan vi fick ett utbrott av nivån. Ett återtest strax innan stängningen som var positivt och skedde kring 1135,9 vilket motsvarade en uppgång med 0,7 procent. Jag skrev igår att det var negativt att säljarna såg ut att komma tillbaks varje gång den fallande motståndslinjen närmar sig nu blir det spännande om den positiva utvecklingen i USA igår och nu på morgonen i Asien förstärker köparnas självförtroende så att nivån tas ut.
Omsättningen var högre än i onsdags och uppgick till 11,6 miljarder kronor vilket var 21 procent högre det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Eric B var även under torsdagen högst omsatt men inte heller under torsdagen var det någon aktie som stack ut. 73 procent av de aktier jag dagligen bevakar steg. Hittills i år har OMXS30 stigit med 2,8 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.
200-dagars medelvärde har åter börjat vrida upp (fortfarande knappt noterbart) men avståndet till kursstaplarna i dagsgrafen är för stort för att det ska vara lockande med nya köp. Vid de senaste två försöken att ta ut den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000 och 2007 har lockat tillbaks säljarna.
Jag är både lång- och kortsiktigt positiv till indexet så länge inte 1119 punkteras och bekräftats, men inte helt säker på att den andhämtningspaus som indexet befinner sig i är färdig.
Bästa sektorer under torsdagen blev olje- och gasbolag (+2,1%) följt av teknologi (+1,9%). Sämst gick konsumenttjänster (-0,45%) och telekom (-0,2%).
Bäst av de bolag jag dagligen går igenom gick KappAhl (+11,4%) följt av Stora Enso R (+4,0%) och Holmen B (+3,5%). Sämst bland intressanta bolag gick EnQuest -3,0%), Millicom (-1,3%) följt av Securitas B (-1,1%).
Högst omsatta aktier under torsdagen blev Eric B 794 Mkr(+1,1%), Nordea 720 Mkr (+1,0%) följt av Swedish Match 618 Mkr (+1,8%).
OMXS30 inför fredagen: Så länge inte varken 1119 på nedsidan eller 1138 på ovansidan tas ut ska vi vara beredda på tvära kast när någon av nivåerna närmar sig. Så länge vi inte får någon bekräftad säljsignal talar det mesta för att vi snart får ett utbrott uppåt.
S&P 500 inför fredagen: Kursen för S&P 500 har hela året tangerat taket i den stigande kanalen och det är inget som hindrar att uppgången fortsätter. Tajmingen för entré är däremot den sämsta tänkbara men förhoppningsvis kommer den spända gummisnodden leda till en hälsosam rekyl som gör det möjligt att kliva på tåget. Jag börjar dock bli oroad över den allt bredare optimismen, det är sällan bra när den breda massan börjar bli euforisk.
Intresseklubben antecknar:
– Oljepriset fortsätter uppåt
– Tragedin i Algeriet pekar på att uppemot 30 personer ur gisslan kan ha dödats. Oron ökar för nya attacker
– Lars Frisell, chefsekonom på Irlands centralbank anser att Irland troligen klarar sig utan stödpengar. Om de följer sydeuropeiskt manér kommer de alltså att begära stödlån inom några veckor…
– Morgan Stanley sänker reken för både SKF och ABB
– Africa Oil är fortfarande Nomuras toppval trots lägre riktkurs
– Alfa Laval får sänkt rek av Goldman Sachs (jag tycker den ser köpvärd ut om den tar sig över 137,80…)
Rapporter på Stockholmsbörsen:
– Morphic (strax före börsöppning, ändrat datum)
Utländska rapporter:
– General Electric (före USA-börsernas öppning), Morgan Stanley (kl 13.15) (ca)
Håll koll på följande tider idag:
– Kina: BNP 4 kv kl 3.00 (ökade till 7,9%)
– Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar december kl 3.00
– Japan: industriproduktion (def) november kl 5.30
* Storbritannien: detaljhandel december kl 10.30
– USA: Michigan-index januari kl 15.55
USA: Torsdagen öppnade upp men marubozulinjen för dagens första kursstapel utmanades inte ens. Köparna dominerade hela dagen och motståndsnivåerna kring 1475 och 1480 togs ut vid första försöken. Även om en del vinsthemtagningar präglade slutet stängde indexet på 1482 vilket motsvarade en uppgång på 0,6 procent. Bäst av börsindexen gick småbolagsindexet Russell 2000. Nya arbetslösa den senaste veckan sjönk till den lägsta nivån på fem år.
Totalt omsattes 2,8 miljarder aktier under torsdagen vilket var den högsta omsättningen sedan den 18 december (räknar inte den 21/12 då det var lösen). Omsättningen var hela 20 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 439 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg vilket innebar att det var bra bredd i uppgången. Sällanköpsvaror och konsumentserviceföretag gick bäst medan guld- och finansrelaterade bolag tillhörde förlorarna. Hittills i år har S&P 500 stigit med 5,6 procent och Nasdaq composite 5,9 procent.
Den långa trenden som representeras av årsmedelvärdet är stigande och kursen befinner sig en bra bit ovanför nivån. Primärtrenden (MA-200D) lutar uppåt och noteras inför fredagen kring 1394. Det kortare sentimentet är positivt och kursstaplarna befinner sig ovanför både de långa-, medellånga och korta trendlinjerna.
Asien: Börserna tar tillbaks de nedgångar som präglat de senaste två dagarna och det ser ut som veckans nedgång håller på att raderas ut. Japanska Nikkei stiger med över 2 procent där biltillverkarna agerar draglok med uppgångar på över 3 procent. Nu närmar sig rapportsäsongen sin kulmen och det kan definitivt tillsammans med en svagare yen, kinesiska stimulanser och en högre detaljhandelsförsäljning få börskurserna att fortsätta uppåt.