Köparna kommer tillbaks på allt högre nivåer

sammanfattningNEW YORK: BANK ÅNGAR PÅ I RÄNTEUPPGÅNG, VERKSTAD NED, S&P +0,4%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna steg lätt på torsdagen med främst hjälp av bank och telekomaktier. Investerare vägde den starkare dollarn mot utsikterna för en brantare räntebana nästa år.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,3 procent till 19.852. S&P 500 steg 0,4 procent till 2.262. Nasdaqs kompositindex ökade 0,4 procent till 5.456.

”Marknaden klarar av fler räntehöjningar så länge den ekonomiska tillväxten understödjer det. Om vi inte ser tillväxt eller utlovade stimulanser under kommande månader ska nog börsen ned”, sade Quincy Krosby, marknadsstrateg vid Prudential Finance, till Marketwatch.

Vid onsdagens räntebesked signalerade Fed fler räntehöjningar under 2017 än vad centralbanken gjorde vid förra mötet, vilket fick räntor och dollar att stiga och börsen att sjunka.

Finanssektorn, som var ensam på plus föregående session, fortsatte upp och var bäst presterande. Goldman Sachs var den största indexbidragaren inom Dow Jones efter plus 1,2 procent. Sämre gick det för bolag med stor försäljning utomlands, General Electric var ned nära 1 procent vilket var tredje nedgångsdagen i följd för industrikonglomeratet.

Ännu sämre gick det för Yahoo som minskade drygt 5 procent på uppgifter om ytterligare säkerhetsluckor, vilket kan ha påverkat över 1 miljard användarkonton. En utveckling som vissa analytiker menar kan leda till att Verizon kan komma att ompröva sitt bud på företaget.

Bland bolagsnyheterna presenterade den amerikanska stålproducenten Nucor en något försämrad vinstutblick för 2017 vilket tyngde aktien 1 procent. Lägre marginaler inom segmentet Steel Mills lyftes fram som orsak till den förväntade vinstnedgången.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 3 punkter till 2,60 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Onsdagens bearish dark cloud cover var den första negativa omslagsformationen sedan den bearish engulfing som noterades den 28 november. Det gör absolut inget om spänningen ner mot MA-20 minskar ytterligare vilket med stor sannolikhet kommer att locka till ett ännu starkare köptryck, som redan nu är extremt starkt.”

Den första timmen pendlade mellan 1546 och 1535 och kursen fortsatte ner till 10:30 då dagslägsta vid 1532 och EMA-8 i dagsgrafen markerades. Avslutningen var stark och stängningen vid 1550,5 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Köparna kom igår tillbaks vid EMA-8 vilket är ett styrkebesked men samtidigt har 1550 de senaste dagarna bjudit på ett tydligt motstånd. För tillfället noteras dock både OMXS30, DAX och SP500 kring eller strax under viktiga motstånd. Naturligtvis kan det leda till utbrott med draghjälp men det vore önskvärt med en rekyl och en fortsättningsformation från en nivå med en bättre riskkvot. Att navigera för något annat än uppgång är dock inte att rekommendera men det gäller att ha tålamod och inte jaga efter de högt hängande frukterna.

Volymen igår var högre än i onsdags och hela 58 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 54 procent av de 284 aktier jag följer steg och bästa sektorer blev kraftbolag och teknik medan konsumenttjänster föll mest.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– MQ (kl 7.15)

FIRST NORTH
– Arc Aroma Pure (ändrat datum från 15/12), Jays

STÄMMOR
– Brighter (extra), Envirologic (extra), Kontigo Care (extra), Swedish Match (extra)

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Aino Health: första dag för handel på First North
– Free2Move: anmälningstid i nyemission avslutas
– Spectracure: anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Hexatronic (0:30 kr)

MAKROSTATISTIK
* Frankrike: företagens konfidensindikator december kl 8.45
– Österrike: KPI november kl 9.00
– SCB: värdepappersstatistik november kl 9.30
* EMU: handelsbalans oktober kl 11.00
* EMU: KPI (def) november kl 11.00
– Storbritannien: CBI industritrender december kl 12.00
* USA: bostadsbyggande november kl 14.30

POLITIK
– EU: toppmöte

CENTRALBANKER
– Ryssland: räntebesked kl 11.30
– Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
– ESV: publicerar prognos kl 10.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Som jag påtalat den senaste tiden ser jag en rekyl som inte punkterar någon av de signifikanta stödnivåerna som positiv. Jag skulle dock gärna se ett något djupare omtag även om det naturligtvis är ett styrkebesked om köparna kommer tillbaks redan kring nuvarande nivå.”

Torsdagen blev en skvalpig tillställning där kursen de två första timmarna markerade både dagslägsta vid 2254 och dagshögsta vid 2272. Stängningen vid 2262,0 motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.

Det har inte hänt så mycket tekniskt de senaste dagarna. I det större perspektivet är bilden fortsatt mycket positiv och efter uppgången sedan början av november har det lett till en mindre pausformation strax under den övre begränsningen i den stigande kilen.

Volymen igår var visserligen lägre än i onsdags men hela 191 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer igår blev ickecykliska konsumentprodukter och defensiva kraftbolag medan basråvaror gick sämst.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar