NEW YORK: SVAGA RAPPORTER FRÅN TUNGVIKTARE TYNGDE, S&P500-0,3%
STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna sjönk på tisdagen, delvis tyngda av två förhållandevis svaga rapporter från tungviktarna Goldman Sachs och Johnson & Johnson. Geopolitiska spänningar var ett fortsatt sänke.
Dow Jones avslutade tisdagen 0,6 procent lägre vid nivån 20.469. Nasdaq hade samtidigt backat med 0,1 procent till 5.854 och S&P 500 var ned 0,3 procent vid nivån 2.338.
Storbanken Goldman Sachs lämnade ifrån sig en rapport som inte föll investerare i smaken. Till skillnad från Citigroup, JP Morgan och Bank of America var Goldman Sachs intäkter från ränte-, råvaru- och valutahandel lägre än väntat. Banken stängde 4,7 procent lägre.
Konkurrenten Bank of America bekände också färg och kunde stolt rapportera att bolaget aldrig tidigare haft så höga intäkter från företagsaffärer (”M&A fees”) som under det första kvartalet 2017. Aktien lyckades däremot inte lyfta, trots att bolagets vinst inkommit över förväntan.
Även Citigroup, JP Morgan och Morgan Stanley backade.
Bortom de finansrelaterade bolagen var det framför allt hälsovård och energiaktier som tyngde finansmarknaderna på Wall Street.
Johnson & Johnson som tillverkar hälso- och sjukvårdsprodukter var en av de sämre presterande. Bolagets vinst för första kvartalet blev visserligen bättre än väntat men försäljningen nådde inte upptill förväntningarna vilket oroade marknaden. Aktien backade med 3,1 procent.
Cardinal Health tyngde också sektorn efter en nedgång om 12 procent följt av svaga kvartalssiffror.
Ett annat bolag att rapportera var Netflix som sjönk med 2,6 procent. Under den gångna perioden var streamingtjänstens nya användare färre än väntat.
Strax efter att börserna stängt lämnade IBM ifrån sig en rapport där resultat var något bättre än vad marknaden förväntat sig.
Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var 7 punkter lägre vid 2,18 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Fram till och med mars månads avslut har vi bjudits på nio månaders uppgång utan en enda röd månadsstapel vilket jag inte kan se tidigare i mina grafer för OMXS30 vid något tillfälle. I dagsgrafen har vi sedan slutet av mars noterat två lägre toppar och så länge inte någon av dem tas ut har alltså sannolikheten för en ny lägre lågpunkt än 1540 ökat. Så länge golvet i tradingrangen är intakt är dock förutsättningarna fortfarande goda för att nivån ska suga upp säljtrycket.”
Tisdagen inleddes uppåt men redan efter några minuter markerades daghögsta vid 1576. Dagslägsta vid 1553 som noterades vid USA-öppningen inledde en trevande avslutning med en stängning vid 1557,2 som motsvarade en nedgång med 1,0 procent.
Gårdagens kursstapel var den kraftfullaste röda candlen sedan den 24 februari och nu blir det spännade att se om köparna kommer tillbaks kring nuvarande nivå, som vi sett sedan början av februari. Om det istället visar sig att vi bjud på en punktering av 1540 som inte snabbt återtas är risken för ett tilltagande säljtryck överhängande. Edgen talar dock för att vi ska få en uppgång den närmaste veckan. Därefter får vi se var indexet befinner sig och med vilket engagemang köpare och säljare agerar. I den svagt negativa vågskålen kan vi konstatera att köparna gett upp på allt lägre nivåer den senaste månaden men nu blir det spännande att se om detta håller i sig eller om mönstret bryts innan 1544 punkteras.
Volymen igår var naturligtvis högre än halvdagen i torsdags men den var även klart över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit tillbaks och håller nu på att testa av tremånaderssnittet. Senast nivån punkterades utan att snabbt återtas var i slutet av december förra året.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Nederman (kl 8.00), Qliro (kl 8.00), OEM (kl 14.00)
FIRST NORTH
– Avtech (ändrat datum) (kl 8.30)
AKTIETORGET
– Goldx International
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Zalando (preliminära siffror för 1 kv 2017, ”trading update”) (kl 8.00), Morgan Stanley (kl 13.00), Rio Tinto (operativ uppdatering, trading update ) (kl 22.30), American Express (efter USA-börsernas stängning), Qualcomm (efter USA-börsernas stängning)
STÄMMOR
– Africa Oil, Bilia, Cortus Energy, Creades, Diamyd Medical (extra), Expression Biotech (extra), Nederman, Norske Skog, OEM, Sealwacs, Sjöstrand Coffee
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Qliro: rapportpresentation kl 10.00
– Bambuser: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Nederman: rapportpresentation kl 17.30
BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i Europa kl 8.00
– Assa Abloy: arkitektindex USA mars – AIA
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Annexin: första dag för handel på First North
EXKLUSIVE UTDELNING
– ABB (0:76 chf), Lundin Petroleum (aktier i IPC, 3 aktier i Lundin Petroleum ger 1 aktie i IPC), Mangold (2:40 kr), Subsea 7 (5:00 nok extra)
MAKROSTATISTIK
– EMU: KPI (def) mars kl 11.00
– EMU: handelsbalans februari kl 11.00
– USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30
CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
– Fed: Beige Book kl 20.00
MAKRO ÖVRIGT
– RGK: auktionsresultat statsobligationer kl 11.03
– IMF: global finansiell stabilitetsrapport (GFSR) kl 14.30
– IMF: Fiscal Monitor kl 15.45
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
USA-börsen: Igår skrev jag: ”I dagsgrafen har varje dag sedan förra onsdagens negativa engulfing stängt under både EMA-8 och MA-20. Nu närmar sig den nedre begränsningen av tradingrangen vid 2320 och det ska bli spännande att se om köparna finns kvar för att suga upp säljtrycket kring nivån. Precis som det brukar vara vid slutet avv rekyler flaggas nu allt fler varningssignaler upp och nu återstår att se om det utvecklas till bra köpläge eller ett tilltagande säljtryck.”
Tisdagen inleddes med skvalpiga rörelser och strax innan halvtid markerades dagslägsta vid 2335. Stängningen vid 2342,2 motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.
I dagsgrafen utvecklades gårdagen till en long legged doji som samtidigt blev en inside day-stapel. Detta är ett tydligt tecken på osäkerhet men samtidigt lämnar inte sällan passering av dojins begränsningar indikationer på den närmaste tidens riktning. Så länge varken den senaste pivottoppen eller marslägsta passeras kan vi dock räkna med fortsatt skvalpiga rörelser och tvära kast när någon av tradingrangens begränsningar närmar sig.
Historiskt har den kommande femdagarsperioden utvecklats starkt och det mest troliga är att köparna kommer tillbaks redan innan de närmaste stöden vid 2320 eller 2300 som åtminstone fram till motsatsen bevisas utgör ackumulationsnivån där köparna står och väntar. Att börja navigera för nedgång finns än så länge inte på kartan och av de sju handelsdagar som återstår av april talar det mesta för att fyra eller fem av dessa kommer att stänga på plus.
Volymen har varje dag sedan den 22 mars noterats under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det som däremot är betydligt mer illavarslande är att volymbalansen har punkterat tremånaderssnittet och senaste botten. Detta har vi inte sett sedan början av september och om inte detta mönster elimineras relativt snabbt är risken stor för att säljtrycket tilltar och då med risk för att även golvet kring 2300 ger vika.