Stockholmsbörsen inledde nedåt för att testa av stödet vid 942, som höll. Köparna kom tillbaks vid stödnivån och lyckades få till en stängning vid 961,55 som motsvarade en uppgång som var högre 0,7 procent högre än i onsdags. I fokus stod de amerikanska inköpschefernas index som kom in med noteringen 50,6 vilket var högre än de lågt ställda förväntningarna på 48,5. Generellt kan man säga att en siffra under 50 tyder på avmattning och över 50 på tillväxt. Trots den positiva enare halvan av dagen var det inte mer än 40 av de 65 aktier jag dagligen bevakar som deltog i uppgången. Bäst gick Hexagon med en uppgång på 3,7 procent. Sämst gick Holmen och Peab (som jag säljrekade igår) med nedgångar på mer än 2 procent. Omsättningen var lägre än i onsdags men 0,8 procent högre än snittet. DN
Högst omsatt även under torsdagen var Volvo B som steg 0,6 procent till 79,35 kronor. Sektorkollegan Scania fick sänkt rekommendation av Citigroup och sjönk 1,3 procent till 113,50 kronor. Sandvik (som jag säljrekade i analysen tidgare i morse) kom på andra plats omsättningsmässigt. Aktien steg 1,2 procent till 85,75 kronor.
Bäst igår gick telekom och IT med uppgångar på 1,6 respektive 1,4 procent. Teliasonera steg med 1,8 procent till 46,14 kronor och Tele 2 avancerade 1,1 procent till
135,20 kronor. Sämst gick alternativa energikällor och råvaror som var de enda sektorer som stängde på minus.
VIX (fear index) steg igår med 0,6 procent till 31,8 vilket åter var precis ovanför den stödnivå som jag ”pratat om” de senaste dagarna. Det är fortfarande stor nervositet och marknaden förväntar sig fortsatt större volatilitet/risk än normalt den närmaste 30-dagarsperioden. Fed gör nu vad de kan för att ingjuta mod hos investerarna men det är definitivt för tidigt att blåsa faran över, även om den inte är lika akut som för några veckor sedan. Vi skall avvakta och se om det blir 31,5-nivån som punkteras med minst två dagsstängningar i rad eller om det sker ett utbrott över 43 innan vi börjar agera. Det är fortfarande påtagligt skakigt och det gäller att inte bli kaxig varken under upp- eller nedgångsfaserna. Tassa fram med små positioner och var beredd på tvära kast!
Dollarn noteras nu på morgonen i 6,40 mot kronan vilket kan jämföras 6,33 i går morse (läs gärna min något längre dollaranalys än vanligt tidigare igår morse). Det är små förändringar mot euron, även om dollarn stigit marginellt mot euron sedan igår morse. Just nu noteras valutaparet USD/EUR i 0,701 (igår 0,696). Lågvollaläget i USD/EUR är mycket intressant och jag väntar spänt på utbrottet från denna formation.
Råoljepriset (Brent) har mattats av något sedan igår morse, även om det steg kraftigt igår eftermiddag efter de positiva ISM-siffrorna. Idag på morgonen kostar ett fat Brent råolja 114,00 dollar att jämföras med samma tid igår morse då ett fat låg på 114,90 dollar.
Guldpriset visar tydligt att osäkerheten är fortsatt stor. Efter nedgången i förra veckan har vi fått en högre botten och en köpsignal för ytterligare uppgångar. Den parabolicliknande rörelsen gör dock att man skall vara försiktig och skala in sig smått vid dipparna, om man inte redan sitter i positioner för uppgång. Igår morse noterades ett uns guld i 1823 och idag kostar den gula valutan 1828 dollar.
Silverpriset har stigit marginellt sedan igår morse då ett uns kostade 41,6 dollar till 41,7 dollar när detta skrivs.
Den tioåriga amerikanska obligationsräntan föll med 9 punkter till 2,13 procent igår. DN
Inför dagen lutar det åt att vi inledningsvis får ett nedställ orsakat av den spända gummisnodden i samband med att kursen utmanar en svärm av motstånd. Klockan 14:30 presenteras arbetslöshetssiffror från USA. De kan vara en trigger för den förväntade nedgången, eller om de inte är alltför negativa stärka köparna. Vid en stor avvikelse, oavsett vilket håll det blir bör man ta det försiktigt och ta tidig helg för att låta de som inte skall vara med på festen trötta ut sig och vänta på måndagen för att börja leta efter tillförlitligare trades när den positiva månadseffekten klingat av.
Motstånd: 970 / 980 / 1003 / 1018 / 1026
Stöd: 948 / 937-934 / 910 / 892 / 887-884
Italien måste gå från ord till handling, eller åtminstone visa det, för att reducera budgetunderskotten som regeringen proklamerade den 5 augusti anser ECB-chefen Jean-Claude Trichet i en intervju med Bloomberg News igår. Han påtalade att det är av yttersta vikt att de generella målen i termer av förbättringar bekräftas och fullföljs. Det sade ECB-chefen Jean-Claude Trichet igår i en intervju med Bloomberg News.
Det gäller att stärka sina positioner nu när det skakar i partiet. På ”Juholtskt sätt” (allt till alla) vill Miljöpartiet satsa 100 miljoner kronor på järnvägsinvesteringar. Skall de drivas med vindel när möjlighet ges?
Lastvagnstillverkaren Volvo meddelar att man inte sett några tecken på avmattning, men säger sig hålla foten nära bromspedalen om marknaden viker.
Mitt hatobjekt nummer ett, Christer Gardell som skyller alla nedgångar på automathandel och blankningar, gråter nu ut i media. Att man kan förvalta 40 miljarder och bevisligen ha så många kunskapsluckor är skrämmande. Det är massor med institutioner och småsparare som blivit lurade av ”den enligt Di optimistiske placerare”, att kliva på strax innan rekordnoteringar (kanske för att CG skall ha någon att sälja till) har påstått att robothandeln kan vara kriminell, undrar vem som ligger närmast gråzonen?!??! Det krävdes inte alltför höga studieskulder för att se att det var stor chans för en vändning kring 1180-1200 och ni som följer mina analyser och denna blogg vet att jag påtalat just denna nivå i mer än ett år. Men för ”proffset” Christer Gardell kom även denna topp som en total överraskning (vilket även toppen 2007 gjorde…). Jag brukar använda CG:s uttalande om att ”Volvo kommer garanterat att stå i 200 kronor vid 2008 års slut, det hände inte men uttalandet kom precis när Volvo toppade. Han sade även att börsen är lågt värderad (P/e 13 tror jag OMX låg på) för att sedan strax efter bevittna ett av de största rasen någonsin. Exemplen är otaliga. Att det finns någon som vågar satsa pengar i någon av Cevians fonder är för mig helt obegripligt. Min mycket påläste bloggranne Cornucopia skriver en mycket läsvärd artikel på samma tema. Realtid, VA, VA, SVD
Läs gärna bloggrannen Morgonsurs (mycket bra blogg) framtidsspaning om rasande korthus och att gasa sig ur uppförsbackar.
Inga rapporter av värde.
Håll koll på följande tider:
– EMU: PPI juli kl 11.00
– USA: sysselsättning augusti kl 14.30
Efter en inledande uppgång på de amerikanska börserna, efter ett inte fullt så ”dåligt som väntat” inköpschefsindex, tappade köparna modet inför fredagens viktiga jobbrapport. Nasdaq Composite backade 1,3 procent och Dow Jones 1,0 procent. Det bredare S&P 500 stängde på 1204,42 vilket motsvarade en nedgång med 1,19 procent. Omsättningen var lägre än i onsdags och uppgick till 2,9 miljarder aktier vilket var 2 procent lägre än snittet. DN, AFV
Bankerna blev förlorare på torsdagens börs. Goldman Sachs backade 3,5 procent efter uppgifter om att Federal Reserve aviserat sanktioner mot banken för undermålig bolånehantering och tveksamma utmätningsprocesser. Var det någon som blev förvånad…
JP Morgan backade 3,4 procent, Bank of America stängde 3,2 procent lägre än i onsdags. Även Warren Buffets Berkshire Hathaway tillhörde förlorarna med en nedgång på 2,3 procent.
HM:s konkurrent GAP redovisade en svag augustiförsäljning och bolaget backade med 3,0 procent.
S&P 500 inför fredagen: Placerarkollektivet håller andan inför de amerikanska sysselsättningssiffrorna som presenteras en timme innan de amerikanska börserna öppnar (14:30). Administrationen i USA har en svår uppgift, som man försöker lösa genom en allt högre skuldsättning för både privatperson och landet (som är konkursmässigt om man hade bedömt landet som ett företag). Trots alla stödmiljarder lyckas man inte få ner arbetslösheten och det är nödvändigt om man ska få till en hållbar ekonomisk återhämtning. Ovissheten gör dock att många väljer att kliva av sina positioner inför rapporten, det är fredag och den positiva månadseffekten upphör idag. En sysselsättningssiffra som är sämre än förväntat kan trigga en ny nedgångsfas. Som vanligt är det klokt att vänta tills på måndag och låta amatörerna göra bort sig innan man kliver in, om resultatet avviker mycket från det förväntade (oavsett vilket håll). DN, DN
Motstånd: 1221 / 1231 / 1238 / 1263 / 1289 / 1347 / 1357
Stöd: 1198-1196 / 1191 / 1187 / 1162 / 1136 / 1121 / 1102
I Asien är det mestadels fallande börser. Japanska Nikkei faller med 1,1 procent och Australiska All Ordinaries backar 1,4 procent. Som vanligt går Kina åt motsatt håll även om uppgången är marginell.