Varningssignaler men köparna dominerar

sammanfattningStockholmsbörsen: Strax efter klockan tio igår togs 1141-nivån ut och det gav köparna det självförtroende som krävdes för att kursen upp till 1145. Därefter var det ner för ett nytt avstamp vid 200-perioders medelvärde (i 5 och 10-min-grafen) innan en ny impuls tog indexet till stängningskursen vid 1146,93 som motsvarade en uppgång med 0,54 procent. Högst omsatt under torsdagen var rapporterande Nokia som jag analyserade inför rapporten och skrev: ”Om man inte redan köpt Nokia för uppgång bör man avvakta tills senare i eftermiddag då de värsta svallningarna i samband med bokslutet klingat av”. SCA svängde i samband med rapporten mellan 144,40 och 141,00 men senare under eftermiddagen effektuerades en ”Up and Go” över 144,40 och det blev en avslutande rallyliknande uppgång.

77 procent av de aktier jag dagligen bevakar steg. Hittills i år har OMXS30 stigit med 3,8 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.

Gårdagens kursstapel med en stängning nära dagshögsta är naturligtvis positivt för utvecklingen och så länge EMA-5 håller sig ovanför EMA-14 ska vi inte fundera på att navigera för nedgång.

I övrigt har det inte hänt så mycket i den tekniska analysen de senaste dagarna. 200-dagars medelvärde som definierar primärtrenden lutar svagt uppåt men avståndet till kursstaplarna i dagsgrafen är för stort för att det ska vara lockande med nya köp, dock inte att förväxlas med att vi ska befinna oss bland några andra än köparna. Vi ska alltså inte sälja köpta positioner förrän vi får en säljsignal.

Det är tydliga negativa divergenser i de flesta momentumindikatorer men inte några tendenser på att bekräftelsenivåer för sälj är på väg att punkteras.

Bästa sektorer under gårdagen blev råvaror (+1,4%) och konsumentprodukter (+1,2%). Sämst gick hälsovård (-0,5%) och teknologi (-0,3%).

Starkast bland de aktier jag dagligen går igenom gick rapporterande SCA B som steg med 3,5 procent. Bankaktierna SHB (+1,4%), SEB (+1,3%) och Swedbank (+1,2%) tillhörde oxå vinnarna tillsammans med Boliden som jag analyserade i förrgår (läs den ni som prenumerar på mina analyser).

Högst omsatta aktier blev igår rapporterande Nokia 1424 Mkr (-5,7%) följt av Sandvik 980 Mkr (-0,8%) och Volvo 666 Mkr (+0,6%).

OMXS30 inför dagen: Vi får alltfler varningssignaler men så länge indexet noteras nära det stigande kanaltaket utan att effektuera någon säljsignal navigerar vi vidare uppåt. Kanaltaket hittar vi inför dagen kring 1150 och golvet noteras inför dagen vid 1131.

SP500 inför fredagen: Efter att ha passerat den magiska 1500-nivån för första gången på fem år vacklade köparna och det första försöket att bryta ut uppåt kan avslås som falskt. Optimismen är fortfarande utbredd vilket den senaste uppgångssviten med sju raka dagars uppgång bekräftar för första gången sedan oktober 2006. Än så länge pågår kampen mellan den starka positiva trenden och de hotande varningssignalerna. I de flesta fall är det den positiva trenden som brukar ta hem segern i dessa kamper. Vi får förflytta oss ner till 1452 innan vi får en lägre botten och ett kortsiktigt trendskifte.

Intresseklubben antecknar:
– Affärsvärlden anser att HM är ett säkert kort
– Samsungs resultat för Q4 steg med 76%
– Nokia: Åsikterna spretar mellan analyshusen
– Microsoft överträffar förväntningarna
– Japan beskylls för att manipulera yenen och sista ordet är garanterat inte sagt
– Securitas får höjd rek av Deutsche Bank
– Den svenska stålproduktionen sjönk med 12 procen 2012
– Regeringen har tillsatt en arbetsgrupp för att ta fram nya RUT-avdrag
– Småsparare säljer ränte- och hedgefonder till fördel för aktier (en varningssignal kanske)
– Den amerikanska rapportsäsongen har startat bättre än förväntat

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Getinge (kl 12.00), Öresund (kl 8.30)

Utländska rapporter idag:
– Honeywell (före USA-börsernas öppning), Kimberly-Clark (före USA-börsernas öppning), Procter & Gamble (före USA-börsernas öppning)

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: KPI december kl 0.30
– Tyskland: IFO-index januari kl 10.00
* Storbritannien: BNP (est) 4 kv kl 10.30
* USA: försäljning nya bostäder december kl 16.00

USA: Inledningsvis stärktes indexet under torsdagen och passerade enkelt både 1496 och 1500. Efter två timmars handel nåddes dagshögsta vid 1502 därefter började köparna vackla och bägge utbrottsnivåerna punkterades. Stängningen 1495,3 motsvarade ungefär samma nivå onsdagens slutkurs. Tillverkningstakten steg till nära tvåårshögsta under januari och antalet arbetssökande sjönk till femårslägsta under föregående vecka. Bäst av de ledande börsindexen gick transport- och sällanköpsvaror, sämst gick det för guld- och teknologisektorn. Sämsta börsindexet blev teknikintensiva Nasdaq 100 som backade 1,4 procent medan småbolagsindexet Russell 2000 steg med 0,4 procent. Det var sjunde dagen i rad som S&P 500 stängde på plus (men det var på håret).

Totalt omsattes 2,6 miljarder aktier under torsdagen vilket var högre än i onsdags och 12 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 350 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg. Hittills i år har S&P 500 stigit med 6,6 procent och Nasdaq composite 5,7 procent.

Tillgångarna i Feds balansräkning steg med över 3000 miljarder dollar för första gången någonsin under veckan fram till den 23 januari. Balansräkningen har mer än tredubblats sedan 2008 och just nu köper Fed stats- och bostadspapper för 85 miljarder dollar per månad. Att inte dollarn sjunker mer än den gör och att börserna inte stiger mer är en gåta. Det kommer bli minst sagt spännande att se vad denna dopade marknad kommer att ta vägen.

Apple sjönk som en sten med 27 procent till 450 dollar. På den nordiska scenen lämnade däremot Nokia för första gången på länge ett positivt resultat för Q4 men de stigande lagren oroade placerarna som sänkte aktien med 5,7 procent.

Asien: Det är mestadels nedgångar på de asiatiska börserna idag på morgonen. Den japanska börsen går dock tvärtemot och stiger kraftigt på stimulansförhoppningar. Topix-indexet är på väg att prestera den kraftigaste uppgången på 40 år. Sony rusade med 7 procent på spekulationer att bolaget kommer att sälja ut sin tillverkning av litiumbatterier. Uppgången har inte varit så kraftig under de senaste tre månaderna på 40 år. Yenen nådde 2 1/2-årslägstanivå.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar