Stockholmsbörsen igår: Marknaden gladdes initialt åt stödet till den spanska banksektorn. Oro för att stödpengarna inte ska räcka till Italien och strulet som kan bli resultatet av det grekiska nyvalet ligger samtidigt som en våt filt. Nu på söndag är det nyval i Grekland och det mesta tyder på att det kommera att bli jämt mellan Ny Demokrati och Vänsterpartiet Syriza som motsätter sig villkoren i stödpaketet och vill ”återupprätta respekten för Grekland”. De flesta sektorer steg och bland de aktier jag bevakar utmärkte sig Enea och PA Resources med uppgångar på 8,0 respektive 4,3 procent.
Efter ett positivt gap på 2,1 procent från MA-200 i 5-min nåddes dagshögsta 1002 vid klockan 10.30 då kursen vände ner. Resten av dagen föll kursen för att till slut stänga precis på MA-200 i 5-min vid 982,3 och en uppgång på 0,7 procent.
Förra veckan slutade med en uppgång på 2,0 procent vilket innebär att nedgången hittills i år reducerats till 0,6 procent. Gårdagens omsättning uppgick till 10,9 miljarder kronor vilket var 13 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna men 1,3 procent högre än snittet för de senaste fem dagarna. 63 procent av de 62 aktier jag dagligen följer stängde på plus igår.
Gårdagens inledande uppgång tog sånär upp kursen upp årsmedelvärdet (MA-12 i månadsgrafen) men föll sedan tillbaks till månadens öppningskurs.
Högst omsatta aktier under måndagen blev Volvo B (+0,8%), HM B (+,6%) och Eric B (+0,9%).
Bästa sektorer under måndagen blev telekom- och olja/gasbolagen som steg med 1,3 resptektive 1,2 procent. Sämst gick Mat-, fastighets- och bilrelaterade företag.
S&P 500: Inledningsvis testade SP500 av motståndsnivån kring 1336 som jag nämnde som en möjlig vändningsnivå igår. Stängningen skedde lägre än fredagens öppning och med det effektuerades en bearish engulfing. Stängningen skedde kring 20-dagars medelvärde som utgör den kortare sentimentsnivån och nu återstår det att se om nivån håller eller återigen punkteras med följd att nedgångstakten med stor sannolikhet kommer att tillta.
OMXS30: Efter den positiva öppningen avtog köptrycket och kursen föll större delen av dagen. Trots att OMXS30 stängde på plus 0,7 procent är sentimentet under dagen negativt. Inför tisdagen är det mycket som talar för en negativ öppning men på nedsidan möter den kortare stigande stödlinjen upp som inför dagen noteras kring 975-980. Nivån kan locka tillbaks köparna upp mot taket i den fallande kanalen där även 50-dagars medelvärde möter upp.
Tider som är intressanta idag:
– Storbritannien: Rics husprisindex maj kl 1.01
– SCB: KPI maj kl 9.30
– HUI: konjunkturprognos kl 9.45
– AF: prognos för 2012-2013 kl 10.00
– RB: reparesultat kl 10.15
– Storbritannien: industriproduktion april kl 10.30
– Grekland: säljer växlar kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15
– Opec: månadsrapport kl 12.30
– USA: NFIB småföretagsindex maj kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: importpriser maj kl 14.30
– ECB: publicerar Financial Stability Review kl 15.00
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat maj kl 16.00
– Olja: DOE månadsrapport kl 18.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
USA igår: Mot förmodan handlades de ledande amerikanska börsindexen mestadels i rött under måndagen. Helgens spanska beslut får allt fler att se förbi nästippen och Grekland är lite för färskt i minnet för att ignoreras. Spanien sade för bara någon vecka sedan att landet inte behövde några som helst ekonomiska stöd, precis som Grekland. Det spekuleras redan i att de 100 miljarder euro som stödlånet omfattar inte kommer förslå särskilt länge, trots att EU-kommissionen anser att de ”tagit i för att lugna marknaden”. Frågan alla ställer sig är om det nu finns pengar kvar till Italien och Frankrike. Dollarn stärktes mot euron. Banker och stålproducenter tillhörde förlorarna.
De första fem minuterna öppnade upp och testade av motståndsnivån kring 1336 men där gick luften snabbt ur köparna. Fram till lunch (NY tid) var nedgången måttlig men efter middagslugnet tilltog nedgången och stängningen skedde på dagslägsta 1308,9 vilket motsvarade en nedgång på 1,3 procent.
337 av de 500 aktier som ingår i SP500-indexet stängde upp igår och 161 stängde på minus. Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var 9,8 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. DJIA backade 1,2 procent under 10 procents lägre omsättning än normalt medan Nasdaq Composite föll hela 1,7 procent under 13 procents lägre omsättning är det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Asien: Inledningsvis följde de asiatiska börserna i spåren på de amerikanska kollegorna. Den akuta rädslan ser dock ut att ha bedarrat då flera av de ledande börsindexen i regionen vänt upp. Störst nedgång är det i Japan där Nikkei faller med 1,3 procent. All Ordinaries i Australien har vänt upp och noteras när detta skrivs för en uppgång med 0,2 procent.