Initialt ner men redan vid 1068 hittar vi stöd

Stockholmsbörsen: Kronan stärktes mot både euron och den nordamerikanska dollarn igår. En starkare krona slår hårt mot exportföretag men gynnar bolag med en stor andel import som detaljhandelsföretag. Igår uttalade sig Handelsbankens Martin Björsell att en 10 procents försvagning av euron mot kronan allt annat lika leder till 4 procents lägre vinst på Stockholmsbörsen. Igår såg vi det tydligt när Holmen, som är extremt exportorienterat, presenterade ett resultat som var 24 procent bättre än förväntningarna och aktien backade 0,3 procent.

OMXS30 inledde med ett positivt gap på 0,3 procent för att sedan inleda upp med 0,6 procent till 1083 som blev dagshögsta redan klockan 10.00. Därefter var det svagt fallande kurser fram till detaljhandelsstatistiken kl 14.30. Kursen bottnade vid 1074 klockan 16.00 för att sedan stiga och stänga på 1079,5 vilket motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent. Hittills i år har OMXS30 stigit 9,3 procent.

Omsättningen igår uppgick endast till 7,4 miljarder kronor vilket var hela 34 procent lägre än snittet. Endast 53 procent av de aktier jag dagligen bevakar stängde på plus igår. Den låga volymen innebär att vi bör hissa varningsflaggen och inte vaggas in i någon överdriven optimism.

Bästa sektorer under tisdagen blev bildelar, hälsovård och detaljhandel. I den andra änden hittar vi teknologi och råvaror.

Högst omsatta aktier blev HM B (+0,5%), Volvo B (+0,3%) och Eric B (-0,8%).

Om kronan förstärks kan det bli press på den svenska börsen. En tioprocentig ökning av kronan mot euron innebär att vinsten på Stockholmsbörsen faller med fyra procent, allt annat lika, enligt Handelsbanken.

Läste imorse att namnet AP-fonder skrotas (blir de bättre för det) och istället kommer de att heta Obegåvningsreservsstyrelsen eller om det var Pensionsreservsstyrelsen jag är inte helt säker.

Enligt en enkät som Bank of America / Merrill Lynch gjort tror åtta av tio fondförvaltare att ECB kommer genomföra kraftfulla åtgärder/lättnader innan året är slut.

OMXS30: Det är fortsatt små rörelser på de flesta av världens börser och så även på OMXS30 där kursen jobbar med att ta sig igenom 1085-nivån. Indexet ser fortsatt överköpt ut men det är inte ovanligt en uppladdningsfas pågår under låg volym och att kursen lagom när de flesta börjar tro på en nedgång bryter ut uppåt. Om så blir fallet även denna gång vet vi inte men så länge inte någon av de närmaste stödnivåerna punkterats ska vi befinna oss bland köparna. Lämpliga nivåer att leta efter positiva omslagsformationer är 1067, 1056 och  1045.

 

Svenska rapporter idag:
– Bure, Connecta (kl 13.00), Etrion (före börsöppning), Nibe (kl 7.00), PA Resources (kl 7.45), Softronic (kl 8.00), Unibet (kl 7.30), Vostok Nafta (ca kl 8)

Utländska rapporter idag:
– Cisco (kl 22.30), Deere (före USA-börsernas öppning), Vimpelcom (kl 7.00)

Tider som är intressanta idag:
– Storbritannien: arbetslöshet juli kl 10.30
– BOE: protokoll från räntemöte 1-2 augusti kl 10.30
* GB: Förändring i antalet arbetssökande kl 10.30
* USA: KPI juli kl 14.30
– USA: Empire Manufacturing Index augusti kl 14.30
– USA: TICS-data juni kl 15.00
– USA: industriproduktion juli kl 15.15
– USA: NAHB husmarknadsindex augusti kl 16.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

USA: Terminerna vände upp strax innan uSA-öppningen igår, efter bättre detaljhandelssiffror än väntat. Det var första gången på fyra månader som efterfrågan ökade. Lagren av osålda varor ökade inte heller lika mycket som väntat. Cisco och HP stängde 1,0 respektive 1,3 procent ner vilket tyngde teknologisektorn som blev tisdagens förlorare. Både tyska och franska BNP-siffror hade tidigare under dagen kommit in bättre än väntat. Sämst av de amerikanska börsindexen gick småbolagsindexet Russell 2000 som backade måttliga 0,3 procent. Teknikintensiva Nasdaq Composite backade 0,2 procent och DJIA stängde precis på oförändrat.

De positiva detaljhandelssiffrorna fick de amerikanska börsindexen att öppna upp. S&P 500 steg inledningsvis med 0,4 procent till 1410 vilket blev dagshögsta. Resten av dagen blev en tråkig sidledes historia men den sista timmen föll kurserna och reducerade uppgångarna. S&P 500 stängde på 1404 vilket motsvarade oförändrad nivå mot måndagens slutkurs.

Förra veckans uppgång på 1,1 procent innebär att S&P 500 stigit fem veckor i rad. Om kursen håller sig ovanför 1379,3 innebär det att de senaste tre månaderna stängt på plus. Uppgången hittills i år uppgår nu till 11,6 procent vilket kan jämföras med 16 procent hos Nasdaq.

Igår steg 443 av de 500 aktier som ingår i SP500-indexet medan 52 stängde på minus. Totalt omsattes endast 2 miljarder aktier vilket var 23 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Asien: De initiala nedgångarna i Asien har reducerats något de senaste timmarna. Japanska Nikkei backar med 0,3 procent. I Hong Kong faller Hang Seng med 1,3 procent och i Kina är Shanghai ner med 0,8 procent. Sydkoreanska Kospi går emot strömmen och stiger däremot med 1,3 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar