Den kommande veckan är de flesta analytiker inställda på att Riksbanken kommer att höja räntan med 0,25 procentenheter till 1,0 procent.
Citigroup började den gångna veckan med starka resultatsiffror och signaler om en förbättrad bostadsmarknad. Teknologi var hett i början på veckan efter Googles starka rapport. SKF öppnade veckan något tveksamt men denna tvekan kom på skam när SKF lämnade en prognos som slog de allra mest positiva förväntningar på tisdagen. Aktien steg över 10 procent i tisdags. MTG:s rapport i tisdags hade mer att önska och aktien föll med 7 procent. Kinas räntebesked tog de flesta på sängen och det tyngde råvarubolagen. Trots SKF:s kraftiga uppgång i samband med rapporten fortsatte aktien upp med över 4 procent även under onsdagen och blev åter den högst omsatta aktien.
På onsdagen var det SHB:s tur att presentera sin rapport som inte riktigt nådde upp till analytikernas förväntningar. SHB-aktien föll med 2,1 procent under onsdagen.
På torsdagen var det Boliden och Swedbanks tur att presentera sina kvartalsrapporter, bägge överraskade positivt vilket bidrog till att index tog sig upp igenom den mostståndslinje som sedan en tid stått pall för utbrottsförsöken. Boliden steg med 8 procent och kollegan Lundin Mining avancerade 6 procent. Swedbank steg nästan 6 procent efter den mycket positiva rapporten som visade på vinst i Baltikum och avsevärt lägre kreditförluster än väntat. Torsdagens slutnotering för OMXS30 på 1117 var den högsta stängningen hittills i år och motsvarade en uppgång med 1,6 procent.
Veckan avslutades med en rapport som resultatmässigt låg 10 procent högre än väntat, från Ericsson. Aktien stod för fredagens högsta omsättning och en uppgång med 4,2 procent till 74,90 kronor. Volvo kom med en rapport som var bättre än förväntningarna men sjönk ändå 1,9 procent till 93,90 kronor. Fokus låg på valutaresultatet och de något nedsskruvade förväntningar som fick aktien att backa med 1,9 procent till 93,90 kronor. Även Alfa Laval backade trots en bra rapport med 5,6 procent till 118,50 kronor. Atlas Copco backade trots en bra rapport med 2,7 procent till 139 kronor. Min egen favorit Lundin Mining steg med ytterligare 11,7 procent till 43,50 kronor efter att ha meddelat att en överenskommelse kommit till stånd med den kongolesiska regeringen. OMX slutade veckan med en uppgång på 1,4 procent vilket innebär att indexet stigit hittills i år med 16,6 procent.
OMXS30 bröt i torsdags upp igenom den motståndslinje som hittills förbundit topparna från september och oktober vid 1111. I fredags föll OMXS30 tillbaks och stängde strax under den tidigare motståndslinjen, men samtidigt ovanför 50%-nivån för torsdagens kursstapel. Det som är intressant just nu är att se om uppgången från i torsdags håller i sig eller om vi får en upprepning av de formationer som vi hade i slutet av april/början av maj och slutet av juli/början av augusti. Vid bägge dessa tillfällen hade vi en hårt sammanpressad börsslang och fick i slutet av rapportperioderna kraftiga nedställ som tog ner indexet till 50 dagars medelvärde. Precis som vid dessa tilfället är avståndet ner till 50-dagars medelvärde stort även nu och börsslagen är hårt sammanpressad. Frågan är alltså om vi skall få se en nedgång ner mot 1010 där MA-50 möter upp. Trenden är positiv både på lång och medellång sikt vilket innebär att målkursen är fortsatt 1200 tills motsatsen bevisas. (Klickar du på diagrammet får du fram en videoanalys).
Dollarindexet jämför dollarn med en korg av breda valutor: EUR, JPY, GBP, CAD, CHF och SEK. För två veckor sedan den 9/10 (se min analys här: V40) skrev jag: Dollarn är nu nere på den nivå (77,18) där uppgången startade i början av 2010, även om de flesta skriver att dollarn skall ner ännu mer kan vi inte utesluta en vändning vid denna nivå. Efter några dagars konsolidering punkterade dollarn denna nivå, men endast en dag, som en urblåsning. Därefter kom den förväntade rekylen upp mot jämviktslinjen i den fallande kanalen, vid 78,32.
Dollarn befinner däremot fortfarande i en fallande trend, där nedgångstakten bromsats upp. Så länge indexet befinner sig mellan stödet 76,14 och motståndet vid 78,32. Även om jag inte tror att dollarn vänder upp just nu (på lång och medellång sikt) finns det förutsättningar för en fortsatt uppgång mot taket i den fallande kanalen, innan nästa nedgångsfas tar vid. Punkteras stödet vid 76,14 hittar vi nästa anhalt vid 74,00. (Klicka på bilden och du kan se en videoanalys av dollarn).
USD/SEK har många likheter med dollarindexet och ingår ju som en del i korgen. Den starka kronan har gett en något mer markerad uppstuds. Precis som dollarindexet befinner sig USD/SEK i en fallande trendkanal och har studsat upp från stödet 6,51 och testat av taket vid 6,82 innan vi i fredags fick en Bearish Engulfing för nedgång vid kursen 6,61. Stödet vid 6,51 ser relativt starkt ut och det kan vara vanskligt att agera på fredagens formation, man bör nog vänta med att gå kort tills 6,51-stödet är punkterat. Rekylen ser inte ut att vara riktigt färdig och i det medellånga (några månader) kan rekylen vara början på en uppstuds mot taket i den större kanalen som vi hittar vid 7,02. Med lite god vilja kan vi skönja en omvänd huvud-skuldra-formation som matematiskt ger oss nivån 7,02. Att köpa dollar för uppgång är dock vanskligt när både den långa och korta trenden pekar så pass kraftigt nedåt.
Guldpriset har vänt ner efter att ha testat av taket i kanalen och misslyckats att bryta upp genom 1385-nivån. För första gången sedan slutet av juli/början av augusti har PSAR indikerat att den uppåtgående trenden brutits. Nedgången har varit kraftig och inte förrän i fredags kom köparna tillbaks i samband med att golvet i kanalen testades. Fredagens kursstapel som var en hammer kan vara det som krävdes för att guldet åter skall vända upp i den stigande kanalen. Om priset punkterar stödnivån 1317 kan nedgången fortsätta ett litet tag till i den fallande kilen innan det på nytt bryter upp. Punkteras 1300-nivån kan vi se fram emot en nedgång mot i första hand 1280 och därefter 1235. (Klickar du på bilden får du en kort videoanalys av guldet).
Övriga metallpriser befinner sig i ungefär samma tekniska situation som guldet. Koppar och silver har haft kraftigare rörelser de senaste veckorna.
Jag fick ett tips idag från min vän Ramadan i Lund om att Electrolux är på väg att bilda en rejäl huvud skuldraformation som ser intressant ut om OMX effekturerar ett utbrott nedåt typ det i maj och augusti (se ovan). Om aktien bryter nacklinjen är en matematisk målkurs för denna formation 94 kronor. Electrolux prestenterar sin kvartalsrapport på torsdag och då om inte förr bör man kliva av aktien för att se hur rapporten tas emot.
Sandvik ser intressant ut inför den kommande veckan och har precis brutit upp genom motståndsnivån 109 kronor där taket i kanalen noterades och fibnivån 38,2% där aktien tidigare vänt ner. Om aktien nu bekräftar utbrottet i början av veckan kan vi med köpsignalen som precis effekturerats i MACD både både i dags- och veckodiagrammet förvänta oss en uppgång mot 124,50 kronor.
Sandvik kommer med sin kvartalsrapport på fredag den 29:e och då om inte förr är det läge att kliva av för att se hur marknaden tar emot rapporten.
Förra veckans veckorapport hittar du här (V41).
Imorgon börjar en spännande vecka med massor av rapporter. Jag återkommer som vanligt med en lägesrapport vid 08:40 imorgon bitti.
Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender, Wall Street, Gordon Gekko, banker, euro, dollar, krona, guld, troy ounce, USA, pension, PIIGS, Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Storbritannien, Irland, Eniro krisar, Tyskland stora problemet, Grälet kan sluta i handelskrig, allt svårare att hitta fynden, Bernanke växlar inte ner, det är gasen i botten som gäller, Google lyfte Nasdaq, Negativ avslutning på börsveckan, Förnyad säljsignal i USD/SEK, Problemet med Fed:s QE2