Stockholmsbörsen igår: Det är tydligt att vinsterna kommer in bättre än väntat men att framtidsutsikterna skruvas ner allt mer i de hittills lämnade kvartalsrapporterna. Många försöker leta efter orsak och verkan men vi ska alltid vara beredda på att kastas mellan hopp och förtvivlan när flertalet av världens börsindex befinner sig i tajta konsolideringar. Spanien rapporterade att BNP-tillväxten under första kvartalet var negativ och Moodys som förra veckan valde att inte sänka hela landet till skräpnivå markerade istället att fem regioner ser riktigt dåliga ut. Den franska industrins konfidensfaktor sjönk ytterligare och inte blir det bättre av att Hollandes punktbeskattning på områden som bara får industrier och lönsamma företag att lämna landet och skatteintäkterna istället minskar, men är man populist så är man. Cykliska aktier tog mest stryk både på Stockholmsbörsen och ute i Europa.
Det blev allt bredare nedgång allteftersom stöd efter stöd punkterades. Dagslägsta 1044 noterades knappt en timme före stängningen som skedde på 1048,6 vilket motsvarade en nedgång med 1,8 procent. Vi får förflytta oss tillbaks till den 1 juni för att hitta en mer negativ kursstapel.
Gårdagens omsättning på 13,7 miljarder kronor var den högsta sedan den 14 september och hela 36 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, som nu uppgår till 10,1 miljarder kronor.
Årets uppgång har efter fredagens och tisdagens nedgångar reducerats till 6,2 procent.
Tisdagens stängning under både 200- och 100-dagars stigande medelvärden var självklart negativ men det räcker inte med en dags punktering för att bekräfta ett utbrott. För att utbrottet ska anses bekräftat krävs nu att vi redan idag får en stängning under 1044.
Inte någon sektor stängde på plus igår. Sämst gick bildelar med Autoliv som sänke. Övriga cykliska bolag tillhörde förlorarna. Verkstad, gruvbolag, oljebolag, gasbolag, detaljhandel och konsumentprodukter föll alla mellan 2,5 och 3,0 procent.
Endast 3 procent av de 56 bolag jag dagligen går igenom stängde på plus igår och det var: Stora Enso R och Swedbank. Sämst utveckling stod Autoliv (-5,9%), Alfa Laval (-5,7%) och PA Resources (-5,1%) för.
Högt omsatta aktier under tisdagen blev Swedbank 848 Mkr(+2,0%), Volvo B 789 Mkr (-2,5%) följt av Alfa Laval 706 Mkr (-5,7%).
S&P 500: Även om vi de senaste dagarna fått allt fler indikationer på att en toppformation är på väg att bildas kan vi konstatera att gummisnodden nu blivit extremt hårt spänd på nedsidan. Förutsättningarna för en kortsiktig uppstuds är alltså goda men så länge inte toppen från den 18 oktober vid 1464 tagits ut ska vi vara försiktiga med att övernatta för uppgång.
OMXS30: Även om många blir förvånade i samband med tvära kast som det igår ska vi alltid vara beredda på att kastas mellan hopp och förtvivlan i samband med konsolideringar. En konsolidering är ett tecken på att köpare och säljare är osäkra på utvecklingen vilket i sin tur leder till att nyheter och rapporter får en överdrivet stor betydelse. Den korta trenden pekar nedåt, på medellång sikt saknas riktningen helt och på lång sikt är det fortfarande stigande trender som gäller. Gummisnodden är spänd och ett utbrott upp över 1056 kan säkert leda till att ”nyhetsflödet kommer att tolkas positivt” idag…
Intresseklubben noterar:
– Stefan Löfven anser inte att vinsterna i välfärdsbolagen ska begränsas
– Enligt en artikel är svenska företag oroliga för USA:s budgetstup och att världens största ekonomi drivs utan någon plan
– Volvo lämnade nyss en rapport som inte nådde förväntningarna
– Nordea förbättrar resultatet
– SSAB bättre än väntat
– KappAhls nyemission är nu säkrad men utan Rune Andersson är bolaget helt ointressant – för dålig ledning
– Trelleborg lämnar en något sämre rapport än väntat
– Fabege får sänkt rek av UBS
– Stora Enso: Credit Suisse och UBS höjer riktkurserna
– Swedbank: Höjda riktkurser av Morgan Stanley och RBC
– SKF: Nomura höjer till köp
– Alfa Laval: Deutsche Bank sänker riktkursen
– Lundin Mining får bra betyg i artikel hos AFVRapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Atlas Copco (cirka kl 12:00), BE Group (kl 7.45), Duni (kl 8.00), Duroc (kl 7.00), Enea (kl 7.30), innvedenbulten (kl 13.30), Havsfrun (ca kl 11-12:30), Höganäs (kl 9.00), IAR Systems (kl 15.00), Intrum Justitia (kl 7.00), Karo Bio (kl 8.30), Lundin Mining (efter Toronto-börsens stängning), Midway (på förmiddagen), Net Insight (kl 8.30), Nolato (kl 14.30), Nordea (kl 7.00), PA Resources (kl 7.45), Partnertech (kl 8.30), Precise iometrics (kl 8.00), RNB (kl 7.00), Sigma (kl 8.30), SSAB (kl 8.00), Trelleborg (kl 7.45), Volvo (kl 7.20)Utländska rapporter idag:
– AT&T (kl 14.00), Boeing (kl 13.30), Bristol-Myers Squibb, Eli Lilly (före USA-börsernas öppning), Kennametal, Kimberly-Clark (före USA-börsernas öppning), LG Electronics (kl 9.00), Nyrstar (kl 7.00), SAP (före börsöppning), Terex (efter USA-börsernas stängning), VolkswagenHåll koll på följande tider idag:
– Kina: HSBC:s ”flashindex” industri-PMI oktober kl 3.45
– Frankrike: preliminär-PMI oktober kl 8.58
– RB: penningpolitiskt möte, räntebesked och penningpolitisk rapport publiceras den 25/10 kl 9.00
– KI: konjunkturbarometer oktober, företag kvartal, hushåll månad kl 9.15
– Tyskland: preliminär-PMI oktober kl 9.28
– EMU: preliminär-PMI oktober kl 9.58
* Tyskland: IFO-index oktober kl 10.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– Storbritannien: CBI industritrender oktober kl 12.00
* ECB: Mario Draghi informerar tyska parlamentariker om krisen kl 13.45
– USA: preliminärt industri-PMI oktober kl 14.58
* USA: försäljning nya bostäder september kl 16.00
* ECB: Tal av Mario Draghi kl 16.00
– USA: FHFA:s husprisindex augusti kl 16.00
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
* Fed: räntebesked efter Fomc-möte kl 20.15
* Nya Zeeland: räntebesked kl 22.00
USA: Vi är nu mitt i den intensivaste delen av rapportperioden och även om de flesta rapporter kommer in bättre än de nedskruvade förväntningarna är det tydligt att tillväxttakten är betydligt lägre än önskat. Allt fler varningssignaler och diskussionerna hur mycket börserna skulle stiga utan stimulanser börjar bli allt mer befogad. Apple presenterade sin nya iPad Mini som är något mitt emellan den enklaste paddan och den nya iPhonen men utan mobilt bredband. Aktien föll 3,3 procent. Den största nedgången hittade vi igår hos storbolagsindexet DJIA som backade 1,9 procent, indexet befinner sig nu på sexveckorslägsta.
Den inledande nedgången fick indexet att falla med 1,8 procent den första timmen då dagslägsta 1407 noterades. Därefter var det extremt små rörelser fram till stängningen på 1413,2 som motsvarade en nedgång på 1,4 procent.
Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier vilket var den högsta omsättningen sedan den 14 september (jag räknar inte lösendagar) och 13 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Förra veckan stängde trots fredagens uppgång på plus 0,3 procent vilket innebär att uppgången hittills i år nu reducerats till 12,4 procent. De senaste fyra månaderna har därmed stängt på plus men om nuvarande nivå inte tas ut kommer oktober att bryta trenden.
Nasdaq Composite har stigit med 14,8 procent hittills i år och DJIA med 7,2 procent.
Asien: Efter att ha inlett blandat har de flesta asiatiska index fallit tillbaks och noteras nu på minus. Japanska Nikkei faller med 0,6 procent vilket även gäller för Sydkoreanska Kospi. I Australien faller All Ordinaries med 0,8 procent. Kinesiska Shanghai noterar något måttligare nedgångar.