Gårdagens eufori präglar även inledning idag pass på redan vid 935 (942)

Med draghjälp från de politiska kollegorna i Europa och Kina steg riskaptiten på världens börser under torsdagen. Stockholmsbörsen inledde uppåt och bortsett från några mindre rekyler fortsatte OMX-indexet upp hela dagen och stängde på dagshögsta. Stängningen vid 924,62 motsvarar en uppgång på hela 3,8 procent och det innebär att de tre senaste dagarnas uppgång närmar sig 7 procent. Av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg 57, 6 föll och 2 stängde oförändrat. Bäst gick Alliance Oil som jag påpekade igår är min tillfälliga favorit bland oljebolagen, de höjda rekommendationerna kom lägligt. Sämst gick Tele2 som hade kapitalmarknadsdag igår och som jag skrev skall man undvika att handla med bolag både inför och under kapitalmarknadsdagen, återigen fick vi det bevisat igår. Omsättningen uppgick till 16,6 miljarder kronor vilket var 6 procent högre än det dagliga tremånaderssnittet. Läs även: Cornucopia, DN, VA

Högst omsatt under torsdagen blev H&M B som presenterade en oförändrad försäljning i jämförbara butiker under augusti månad. Det skall jämföras med den förväntade nedgången på över 7 procent. I Asien kommer idag rapporter om klädbolag som faller fritt och med den vikande klädförsäljningen är HM:s försäljning imponerande. Aktien steg med hela 7,1 procent till 197,90 kronor. DN, VA

Tele2 hade kapitalmarknadsdag igår och som jag skrev tidigare i veckan och även i min analys av aktien igår morse bör man hålla sig borta från aktien. Trots det positiva börsklimatet föll Tele2 med nästan 3 procent till 134,50 kronor.

Jag skrev även igår att Alliance Oil var min favorit bland oljeaktierna. Påpassligt kom det en rekommendation från Di under förmiddagen. Aktien steg 11,3 procent till 86,45 kronor.

Inför dagen har jag analyserat ett annat oljebolag, nämligen EnQuest som ser svag ut och det är lämpligt att skala ut långa positioner.

VIX (fear index) stängde igår på 31,9 vilket motsvarade en nedgång med 7,6 procent. Som jag påtalat i några dagar gör politikerna allt för att ”snacka upp marknaderna” och de senaste dagarna ser de ut att ha lyckats. Tänk dock på, som jag tjatat om många gånger, en bull- eller bearmarket skapas inte av några dagars upp- eller nedgång. Nivåer ovanför 30 hos VIX sägs öka nervositeten påtagligt och över 40 anses kraschrisken vara påtaglig. Nu utmanas snart stödet vid 31,5 som om det punkteras påtagligt kommer att lugna marknaden med fortsatta uppgångar som följd. Det blir nu alltfler som räknar med att utbrottet kommer och att vi sett botten på de amerikanska börserna. Det är mycket möjligt att så är fallet, men jag avvaktar och inväntar bekräftelse, som i sin tur innebär att VIX måste stänga två dagar i rad under 31,5 för att bekräfta köpsignalen hos S&P 500. Tassa fortsatt fram med små positioner och var beredd på fortsatt tvära kast!

Dollarn noteras nu på morgonen i 6,59 mot kronan vilket kan jämföras 6,71 igår morse. Gårdagens börsuppgångar fick kronan att stärkas mot både euron och dollarn. Rykten som avvisades att flera svenska banker har brist på dollar spädde på kronförstärkningen. Igår morse noterades USD/EUR i 0,730 och idag på morgonen har euron fallit till 0,721 mot dollarn.

Råoljepriset (Brent) vände upp igår i samband med att Kina uttalade sig positivt till att stötta europa i den mån de kan (vad innebär det egentligen konkret…). Igår morse kostade ett fat brent råolja 109,4 dollar och idag på morgonen får man betala 112,8 för ett fat råolja.

Guldpriset har efter den parabolicliknande uppgången rekylerat tillbaks, vilket korrelerar bra med alla köprekar i gammelmedia. Fortfarande ser vi dock en rekyl i uppgången och hittar stöd både vid 1740, 1714 och 1670 dollar per uns. Igår morse kostade ett uns guld 1815 och idag på morgonen noteras guldet i 1770 dollar per uns.

Silverpriset noteras alltmer i ett lågvollaläge. Igår morse kostade ett uns silver 40,6 dollar och idag på morgonen har priset fallit till 39,7 dollar per uns. Golvet i den stigande kanalen hittar vi idag kring 38 dollar per uns och vid den nivån kan vi börja leta efter vändningen upp.  

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan steg under torsdagen med 10 punkter till 2,08 procent.

Den kraftiga uppgången och stängningen på dagshögsta hos OMXS30 banar väg för ytterligare en positiv inledning när Stockholmsbörsen slår upp portarna idag. På ovansidan bevakar jag motståndsnivåerna 934-936 och 942-944. I eftermiddag får vi besked om vad amerikanarna har för tro på framtiden. Så länge inte toppen 966-970 tagits ut skall vi handla med mindre positioner än normalt och vara beredda på tvära kast. Det kan räcka med förväntade nyheter som exempelvis en Grekisk default för att få börsen av vända ner…

Motstånd: 926 / 934-936 / 942-944 / 966-970 / 999
Stöd: 907 / 889 / 860 / 850 / 835 / 829 / 802 / 779

Ni som handlar med terminer, tänk på att det är lösen idag!

Det är mycket snack om robothandeln och igår sade Finansinspektionen att man inleder en utredning om den datoriserade handeln som idag står för över 50 procent av handeln på Stockholmsbörsen. Den stora skillnaden för småspararna är inte den datoriserade handeln, det är istället den ”nya tidens ekonomi” där politiker skall pilla med sånt de inte kan överblicka. Istället för att låta banker och länder reda ut den skit de ställt till med skall de till varje pris räddas utan att lära sig ett smack. Låt börserna falla till den nivå där de åter blir rätt värderade utan en massa lättnads- och stödpaket så fort de faller. Börserna är för högt värderade med tanke på underliggande fundamenta, det går inte att lösa dessa problem med nya lån och statliga uppköp av statspapper. Att ha marknadsekonomi när det är högkonjunktur och socialism när det är lågkonjunktur kan bara bli pannkaka. DN, SvD, AFV

Go Finland Go! Stå på er! Eurogruppen kommer troligen inte att enas om hur Finland ska få säkerhet för nödlånen till Grekland. Det sade Finlands finansminister Jutta Urpilainen på väg in till eurogruppens möte på fredagen. Det är ju för väl att någon vågar stå rak i ryggen. Varför låna ut pengar, utan säkerhet till någon som kommer att gå i konkurs? Jo, för att rädda Tysklands vansinniga lån så att de hinner rädda så mycket som går innan Greklands, för vilken gång i ordningen vet jag inte, konkurs och avskrivning av skulder. DN

I Danmark har det varit val och trots att Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på 108 år kommer det bli en vänsterledd regering.

Läs gärna min bloggranne Flute-tankars underhållande artikel om ”Finanskrishumor”.
 

Inga rapporter av intresse idag.

Håll koll på följande tider:
– EMU: bytesbalans juli kl 10.00
– EMU: arbetskraftskostnader 2 kv kl 11.00
– EMU: handelsbalans juli kl 11.00
– USA: investeringsflöde, TICS-data, juli kl 15.00
– USA: Michigan-index (prel) september kl 15.55

Efter en positiv öppning föll de amerikanska börserna tillbaks mot öppningskursen. Någon timme in på dagen, stärkta av statistiken (som var blandad) tog köparna över och höll i taktpinnen till stängningen som skedde på dagshögsta 1209,11 och 1,7 procent. Det var fjärde dagen i rad som indexet stängde på plus. På S&P 500 låg omsättningen i nivå med snittet men på DJIA och Nasdaq var det betydligt lägre aktivitet än normalt.

ECB:stillkännagivande om åtgärder för dollarlikviditet i samarbete med bland andra Federal Reserve stärkte riskaptiten.

Bankaktier agerade draglok på de amerikanska börserna. 

S&P 500 inför fredagen: Efter fyra dagars uppgång börjar vi nu skönja en konvergens mellan topparna i prisgrafen och motsvarande toppar hos momentumindikatorerna. Gårdagens stängning på dagshögsta indikerar en fortsatt uppgång mot i första hand 1231 där flera motstånd möter upp. Idag presenteras Michigan-index som tar tempen på konsumenternas förtroende (preliminärt) för september. DN

Motstånd: 1216 / 1222 / 1231 / 1242 / 1261 / 1274
Stöd: 1204 / 1196 / 1183 / 1163 / 1144 / 1136 / 1101
I Asien är det mestadels kraftiga uppgångar nu på morgonen. Export- och finansbolag agerar draglok i spåren av torsdagens centralbanksaktion för att öka dollarlikviditeten i Europa, vilket minskade oron
för en ny finansieringskris i regionen.

Europeiska centralbanken, Bank of England, Bank of Japan, Swiss National Bank och Federal Reserve sade på torsdagen att de kommer att erbjuda extra dollarlikviditet till banker i euroområdet med löptider till årsskiftet.

Bland bankerna utmärker sig Nomura som stiger med 5,5 procent och Mitsubishi UFJ som avancerar 4,2 procent. VA

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar