Börsen öppnar svagt uppåt – draghjälp från rally i Asien

omsattning54Stockholmsbörsen befinner sig tillsammans med de flesta andra börser i en konsolidering där alla går och väntar på ett utbrott. Nyhetsflödet får ibland löjligt stor, men kortsiktig påverkan på kursutvecklingen, igår var inget undantag. Kursen steg inför statistiken, ifall den skulle vara positiv och föll pladask tillbaks. En svår och skvalpig dag som trots allt lyckades hålla näsan ovanför vattenytan och slutade på 947 punkter, en måttlig uppgång på 0,25 procent. Omsättningen uppgick endast till 11,8 miljarder kronor, vilket var 22 procent lägre än den senaste veckans genomsnitt.

Totalt steg 213 aktier, 225 sjönk och 171 slutade på samma nivå som i onsdags. Plankan som visar om säljarna eller köparna dominerar dagen låg platt och skvalpade hela dagen. Totalt dominerade köparna i 61 procent av affärerna. Aktier som var extremt högt omsatta i fårhållande till antal börsnoterade aktier var enast Loomis och Autoliv.

Högst omsatt blev H&M B som har lite mark att ta igen efter den senaste tidens kräftgång. Aktien steg 0,7 procent till 395,50 kronor. Konkurrenten Inditex som äger klädkedjan Zara, kom med ett bättre resultat än väntat för de första nio månaderna, vilket hjälper till att skruva upp förväntningarna inför HM:s siffror på tisdag. Analytikerna förväntar sig dock en försäljningsminskning på 4,2 procent från H&M, alltså rejält nedskruvade förväntningar, som inte borde bli svårt att slå. På tisdag vet vi.

sektorer142Bästa bransch igår blev råvaror följt av hälsovård. Elekta kom med en rapport som klart överträffade förväntningarna. Aktien hamnade högt i omsättningslistan och steg hela 7,2 procent till 172 kronor. SSAB A steg hela 1,8 procent till 116,20 kronor. Bästa bransch totalt under veckan och den enda som ligger på plus är IT som noteras på 0,3 procent plus sedan i måndags.

Sämsta branscher och de enda med negativ utveckling blev energi och finans. Bland bankaktierna gick Swedbank sämst och backade hela 3,0 procent till 70,50 kronor, samtidigt stod aktien för börsens näst högsta omsättning och agerade naturgtvis en tungt sänkte för sektorn. SEB A backade 1,6 procent till 46,50 kronor. Nordea och SHB lyckades bättre och klarade sig bägge at sluta på plus. Banksektorn har tappat 2,4 procent sedan i måndags. Sämsta bransch totalt under veckan är energi som ligger på 5,4 procent minus sedan i måndags.

Ericsson blev börsens tredje högst omsatta aktie. Uppgången var måttliga 0,2 procent och slutkursen 67,50 kronor. Det hände ingenting med Ericsson i USA efter att Stockholmsbörsen stängt.

En hälsokontroll bland de japanska hushållens förtroende inför framtiden, visar att förtroende minskat från 40,8 i oktober till 39,9 i november.

Klockan 10:30 är det dags för producentprisindex i Storbritannien under november. I oktober steg priserna med 2,6 procent och förväntningarna pekar på 0,6 procent för november.

USA: Klockan 14:30 kommer det statistik över detaljhandeln (dagens viktigaste siffra) och importprisernas utveckling i november.

USA: Klockan 16:00 är det dags för Michigan Index där förväntningarna pekar på en liten uppgång mot tidigare. Indexet är en undersökning av konsumenternas förväntningar på den ekonomiska aktiviteten och om de är villiga att spendera pengar eller ej.

Holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars är fortsatt sugna och lär ligga bäst till i förhandlingarna om Saab. Jag måste säga att jag är förvånad över att dessa lycksökare som inte lyckats prestera annat än skulder i sina egna små bolag tror sig vara kapabla att få Saab på rätt köl. Kan orsaken vara att dessa små sportbilstillverkare redan har på känn att deras bolag redan är fiskmat och struntar i om affären kommer sjunka eller ej, trots allt är det ju svenska stateten som borgar mot EIB och personligt har väl inte ägarna något att förlora, mer än två förlusttyngda bolag. I DN.se läser jag att företrädare för den lilla sportbilstillverkaren träffade Saab i tisdags. I Svenska Dagbladet kan vi läsa lite för och emot de olika lösningarna för Saab och Volvo.

Handelsbankens ekonomer spår att återhämtningen fortsätter 2010 och att de svenska exportföretagen gynnas av den globala återhämtningen, det skriver Dagens Nyheter nu på morgonen. I Svenska Dagbladet läser jag att arbetslösheten når en botten nästa år, vi får väl se.


I USA öppnade börserna uppåt, men redan efter en timme hade vi fått både topp- och bottennoteringar för resten av dagen. Kursrörelserna var ytterst små resten av dagen.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp med 0,7 procent till 10406 punkter, omsättningen uppgick till 0,2 miljarder aktier. S&P 500 steg 0,6 procent till 1102 punkter, omsättningen var 3,5 miljarder aktier. Nasdaq steg med 0,3 procent till 2191, totalt omsattes 1,9 miljarder aktier.

Värt att notera är att omsättningen är extremt låg, även säsongsjusterat. På S&P 500 noterar jag att omsättningen är 14 procent under de senaste tre månadernas genomsnitt.

Starkaste sektorer blev konsumentrelaterade produkter, där Coca-Cola steg med 1,3 procent.

Sämsta bransch blev finans, trots att Citigroups besked om att de förhandlar med staten om att betala tillbaks stödpengarna mottogs positivt.

esz960På den amerikanska S&P 500-terminen noterar vi att det varit ett starkt rally i Asien nu på morgonen, men att nivåerna endast är marginellt högre än vid Stockholmsbörsens stängning igår.

Eurostock ligger 1,2 procent högre än igår morse vid samma tidpunkt.

I Asien är det något av rallystämning nu på morgonen. De oväntat positiva produktionssiffrorna i Kina lyfter tillsammans med en positiv tolkning av den amerikanska sysselsättningsstatistiken börserna generellt i Asien. Industriproduktionen i Kina visade en tillväxt på hela 119,2 procent. Det är ju trots allt lite märkligt att detta blivit en sorts febertermometer för hälsan i den ekonomiska återhämtningen.

index2Japan som agerar draglok i Asien stärks efter några dagar med backande kurser. Den något försvagade yenen lyfter de för japan livsviktiga exportföretagen.

Nu känns åter Dubai som kallt kaffe kommer vi att få läsa i gammelpressen, men det är ju svårt att fokusera på för mycket samtidigt. Nästa veckan kommer det kanske blir Grekland och Spanien i fokus på rekyldagarna och gissningsvis fler ”goda” nyheter från Kina.

indikatorer144Bland de ledande indikatorerna kl 08:15 noterar jag en måttlig uppgång på den amerikanska S&P 500-terminen och kraftiga uppångar på de flesta asiatiska börserna. Oljepriset ligger kvar på ungefär samma nivå i går morse. Ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 72 dollar. Guldpriset har stärkts från 1122 dollar till 1135 dollar per ounce. Det är inga eller små förändringar på metallpriserna.

 

Läs även: Saabs sist chans (DagensPS). Kineser satsar stort i Sverige (GP). Börsbolagen är lågt värderade (VA). Ägaruppror i oljebolag (AFV). Det lackar mot nedgång (AFV). Autoliv höjer prognoserna (AFV). Vändning nära för Volvo ( AFV). Upp på USA-börserna (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar