Först nu är OMX30 uppe i ett distributionsområde

sammanfattningNEW YORK: S&P STÄNGDE PÅ REKORDNIVÅ, TEKNIK I TOPPEN, S&P +0,3%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna inledde veckan måttligt på plus, med S&P 500-index på rekordnivå. Fredagens starka jobbrapport bidrog till ett fortsatt positivt sentiment, lett av uppgångar i teknik- och finansaktier.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average stigit 0,4 procent till 18.226. S&P 500 stängde 0,3 procent högre vid nivån 2.137, ovanför sin tidigare rekordstängning på 2.130,82. Nasdaq ökade samtidigt med 0,6 procent till 4.989.

Samtliga sektorer inom det breda storbolagsindex handlades på plus, undantaget defensiva telekom, hälsovård och utilities (el- och gasbolag) som var strax under nollstrecket.

”Brexit och en nedsaktad global tillväxt är de teman som oroar, men de underliggande ekonomiska siffrorna har varit stödjande. Det driver upp aktiemarknaden”, sade Jim Paulsen, investeringschef på Wells Capital Management.

IT-bolag utmärktes som måndagens vinnare, med Alphabet upp 1,5 procent. Likaså Cisco och Intel klättrade, upp 0,7 respektive 1 procent.

Även de klassiskt risktillvända bankerna hade medvind, med Citigroup, J.P. Morgan och Wells Fargo som steg kring 0,8 procent.

Bland aktier som reagerade på bolagsnyheter var Tesla, som handlades upp nära 4 procent, efter att vd Elon Musk på söndagen twittrat att ”topphemliga storplaner för Tesla” ska tillkännages senare i veckan.

Efter amerikansk börsstängning inleder Alcoa rapportsäsongen i USA. Aktien var vid stängning drygt 3 procent högre.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation ökade 3 punkter till 1,43 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Torsdagens positiva candlestick togs ut i fredags med en positiv stängning högt upp i kursstapeln. Så länge inte köparna vacklar navigerar jag vidare norrut på kort sikt.”

Veckan inleddes med ett positivt gap och fortsatte upp till 1342 som nåddes efter en halvtimme men det skulle sedan ta fram till USA-öppningen innan nivån togs ut. Stängningen vid 1350 motsvarade en kraftig uppgång med 1,8 procent.

De tre senaste dagarna har vi sett kraftiga gröna candlesticks och gårdagens stängning tog ut den fallande motståndslinjen som förbinder de fallande topparna sedan mitten av april. Nu är indexet inne i ett område där vi tidigare sett volymen tillta och då är det naturligtvis intressant att se om köparna, med den hårt spända gummisnodden, har tillräckligt självförtroende för att ta sig vidare upp mot taket i den långsiktigt fallande trandkanalen.

Bästa sektorer igår blev defensiva kraftbolag och basråvaror men även finans och verkstad gick starkt. Större bolag gick generellt bättre än mindre bolag.

Volymen igår var lägre än i fredags och hela 24 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 72 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar igår och sedan årsskiftet är det 45 procent av dessa aktier som noteras högre.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Com Hem (ca kl 7.30), Axis (kl 8.00), Nederman (kl 8.00), Orexo (kl 8.00), Atrium Ljungberg (kl 8.30), Formpipe (kl 8.45), Itab (kl 12.00), Xano

FIRST NORTH
– Ages

ÖVRIGA NORDEN
– DNB (kl 7.30), Tryg (kl 7.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Asos (”trading update” för mars-juni 2016 )

STÄMMOR
– Savo-Solar (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Com Hem: telefonkonferens ca kl 10.00
– Nederman: telefonkonferens kl 10.00
– Orexo: telefonkonferens kl 14.00

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butiksförsäljning juni kl 1.01
– Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
* Tyskland: KPI (def) juni kl 8.00
* SCB: KPI juni kl 9.30
– Irland: BNP 1 kv kl 12.00
– USA: NFIB småföretagarindex juni kl 12.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: grossistlager maj kl 16.00
– USA: JOLTS, lediga platser maj kl 16.00
– Olja: EIA månadsrapport kl 18.00

POLITIK
– EU: ekofinmöte kl 9.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– Olja: Opec månadsrapport kl 12.30


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Nu blir det spännande att se om vi kommer att få ett utbrott och ett nytt ATH, som är värt att följa eller om det istället blir en säljsignal.”

Efter en positiv öppning fortsatte uppgången och ett nytt ATH vid 2143 noterades. Stängningen vid 2137,2 var dock inte så stark och motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.

Gårdagens candlestick stängde precis under hälften, som vi hittar vid 2137 och har utseendet av en shooting star. Nu blir det intressant att se om tisdagen stänger innanför fredagens box eller om köparna lyckas hålla kvar kursen ovanför utbrottsnivån vid 2135. Hur starkt är då utbrottet? Sådär skulle jag vilja säga då bara en liten del (mindre än 20%) av aktierna som ingår i indexet noteras kring årshögstanoteringar. Sedan 2001 har kursen bara stigit lika mycket och noterat en lika hårt spänd gummisnodd vid 14 tillfällen och vid hälften har kursen stått högre en vecka senare. Det bör tilläggas att det är för få tillfällen att dra några slutsatser av.

Volymen igår var lägre än i fredags men 16 procent under den det dagliga snittet för de senaste månaderna. Endast 56 procent av aktierna i indexet steg under gårdagen. Alla sektorer stängde på plus med finans och basråvaror som draglok. VIX (skräckindexet) steg med 2,6 procent till låga 13,5 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2220 och 2055 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar