Även om det var tunnsått med makrostatistik i fredags kom ändå de ledande indikatorerna avseende oktober från USA in positivt. De sega debatten om skuldkrisen och de allt tydligare meningsskillnaderna mellan Frankrike och Tyskland kan vara på väg att skapa en allvarlig spricka och det påverkar naturligtvis tålamodet. e24, VA
Stockholmsbörsen inledde som väntat fredagen nedåt för att vid två tillfällen testa av 935-nivån, som höll för bägge testen. Bortsett från den inledande nedgången var det relativt små och skvalpiga rörelser större delen av dagen. Så länge inte varken stödnivån vid 925 eller motståndsnivån 990-1000 tas ut får vi vänja oss vid att skvalpiga dagar blandas med stora tvära kast. Fredagens stängning vid 941,2 motsvarade en nedgång med 0,7 procent. Veckan som helhet stängde ner med 3,6 procent och hittills i år har OMXS30 fallit med 18,6 procent. Av de 65 aktier jag dagligen följer steg endast 10 medan 54 stängde rött. Sämst gick det för PA Resources , Alliance Oil och Lundin Petroleum. Bäst gick det för Eniro, Tele2 och Fabege. Omsättningen var lägre än i torsdags och hela 17 procent lägre än det dagliga tremånaderssnittet.
Högst omsatta aktier på den svenska börsen i fredags var i nämnd ordning: Volvo B (-1,8%), Hennes Mauritz (+0,5%) och Ericsson B (-2,3%).
Sämsta sektorer blev energi och IT som sjönk med 2,8 respektive 1,9 procent.
I torsdags och fredags rekommenderade jag Tele2 och Hennes & Mauritz. HM B steg på en svag börs med 0,5 procent medan Ericsson, Volvo, Sandvik och Lundin Petroleum backade. Tele2 gick emot strömmen och steg 2,6 procent till 129,80 kronor i fredags.
Den tidigare vd:n och storägaren i PA Resources startar om med ett nytt bolag som ska leta olja i Afrika. Bolaget Crown Energy kommer troligen att listas under december, dock utan att nytt kapital ska tas in.
Efter den svaga avslutningen i fredags ser det ut som att vi bjuds på en negativ inledning av veckan. De senaste dagarnas små kursstaplarna tyder på att vi närmar oss en större kursrörelse. De amerikanska börsindexen ser åtminstone kortsiktigt översålda ut och vårt svenska OMXS30 noteras kring ett stöd där förutsättningarna är goda för en inledande uppgång. Skulle däremot 925-nivån punkteras är det mycket som talar för att vi får en nedgång mot 850-nivån, till att börja med. Alfa Laval, Axis, Fabege, Atlas Copco och Nokia ser intressanta ut för uppgång om börsklimatet blir positivt. Det är relativt lugnt på statistikfronten idag.
Den superkommitté som utsetts av den amerikanska kongressen ser ut att misslyckas med sitt uppdrag att enas om åtgärder för att minska det amerikanska budgetunderskottet. Superkommittén är oenig om skatterna, där demokraterna vill höja skatten för höginkomsttagare medan republikanerna vill ha en förlängning av de skattesänkningar som George W Bush införde. Kommittén är också oenig i utgiftsfrågan, där republikanerna vill se nedskärningar i bland annat Medicare medan demokraterna motsätter sig detta. e24
Det blir spännande att se vad Partido Populars valseger i Spanien innebär, men precis som i fallet med övriga bidragsländer i Europa förändras inte beteendet tack vare ett val, även om det var välbehövligt att få bort den tärande socialistiska regeringen.
Läsvärd artikel (som vanligt) av Andreas Cervenka om europas sönderfall och att det kan vara dags för en omstart. SVD
Inga svenska rapporter av intresse idag men i USA presenteras under dagen Hewlett Packard.
Håll koll på följande tider under måndagen:
– Japan: handelsbalans oktober kl 0.50
– Storbritannien: Rightmove husprisindex november kl 1.01
– EMU: bytesbalans september kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: försäljning befintliga bostäder oktober kl 16.00
Den amerikanska ekonomin visar tecken på ett visst tillfrisknande. Fler bilar tillverkas, den avtagande inlflationen ger bättre köpkraft. Däremot avtar det positiva sentimentet efterhand som den europeiska och amerikanska skuldkrisen biter sig fast. Som temperaturmätare för den amerikanska ekonomin var indexet för USA:s ledande indikatorer, som steg 0,9 procent i oktober, jämfört med föregående månad, den enda hållpunkten på fredagen. Analytikerna hade spått en uppgång med 0,6 procent jämfört med september.
Det var små rörelser som präglade de amerikanska indexen under fredagen. Sämst gick det för Nasdaq 100 som backade 0,8 procent vilket var den lägsta noteringen på sex veckor. S&P 500 steg till att börja med men varken torsdagens högsta eller lägsta utmanades. Stängningen vid 1215,65 motsvarade en marginell nedgång på 0,04 procent. Nedgången under veckan landade på 4,2 procent vilket var den sämsta veckan på två månader. 347 av de 500 aktierna i indexet steg. Totalt omsattes 2,8 miljarder aktier vilket var lägre än i onsdags och 16 procent lägre än snittet.
Det är mestadels nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Uppgifterna om att den amerikanska superkommittén kommer under måndagen tillkännage att att förhandlingarna misslyckats. Den japanska exporten minskade med 3,7 procent i oktober, jämfört med samma
månad året innan vilket var betydligt större minskning än förväntningarna. Alltfler tecken syns nu på att den kinesiska ekonomin är på väg att bromsa in. En kraftigt minskad efterfrågan på anläggningsmaskiner i Kina kunde vi läsa om i Dagens Industri i lördags. De kinesiska fastighetsbolagen som pressats under en tid, fortsatte nedåt. AFV, AFV