Förrädisk optimism inför ECB-besked

 sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De ledande amerikanska indexen uppvisade blygsamma rörelser på fredagen och stängde på olika sidor nollstrecket. Bland enskilda bolag höjde Valeant återigen sitt bud på Allergan.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,1 procent upp på indexnivån 16.680, medan det bredare S&P 500 klättrade 0,2 procent till 1.924. Tekniktunga Nasdaq Composite noterades samtidigt ned 0,1 procent till 4.243.

Omsättningen uppgick till 640 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder på Nasdaq. På räntemarknaden var den amerikanska tioåriga statsobligationen upp 1 punkt till 2,72 procent.

Enligt Kristina Hooper, investeringsstrateg på Allianz Global Investors, färgades den avvaktande handeln av den låga räntan på den tioåriga statsobligationen.

”Många investerare har svårt att förstå varför räntan på tioåringen är under 2,5 procent. Historiskt sett så signalerar så låga räntor en försvagad ekonomi, men vi tror att det finns andra orsaker, såsom lägre utbud och attraktivitet jämfört med andra statsobligationer”, sade hon till Marketwatch.

Statistik visade på fredagen att de privata inkomsterna i USA steg 0,3 procent i april, medan den privata konsumtionen överraskande sjönk 0,1 procent. Michigan-index över stämningen bland de amerikanska konsumenterna sjönk till 81,9 i maj, medan index från inköpscheferna i Chicago steg till 65,5.

Sektorsvis inom S&P 500 leddes nedgångarna av råvarubolag. Bland dessa fanns US Steel och stålproducenten Nucor, som backade 4,6 respektive 2,1 procent.

Läkemedelsbolaget Allergan klättrade 5,8 procent sedan Valeant återigen höjt kontantdelen i sitt bud på bolaget, nu till 72 dollar per aktie. Erbjudandet inkluderar fortsatt även 0,83 aktier i Valeant.

Även halvledartillverkaren Omnivision steg, på fredagen nästan 12 procent, i spåren av en stark prognos.

I motsatt riktning gick detaljhandelskedjan Express som rasade 7,5 procent efter en sänkt helårsprognos.

Vidare uppges en fusion mellan de USA-baserade mobiloperatörerna Sprint och T-Mobile USA komma allt närmare. Tyska Deutsche Telekom ska ha kommit överens om att sälja sin 67-procentiga andel i T-Mobile USA till japanska Softbank, som är majoritetsägare i Sprint.

Stockholmsbörsen: Den gångna veckan innebar att det svenska storbolagsindexet steg med ytterligare 0,7 procent och spädde på årets uppgång till 5,2 procent. Maj månads uppgång blev 2,2 skrivs än så länge till 2,8 procent.

Fredagen öppnade starkt och strax innan lunch hade en ny 13-årshögsta vid 1404,6 noterats, resten av dagen blev en sidledes tillställning. Stängningen vid 1402,2 motsvarade en uppgång med 0,7 procent. Kursen har stigit 4,4 procent sedan den senaste botten vi noterar för 16 dagar sedan.

För en vecka sedan skrev jag: ”En rekyl kan vara antågande men än så länge ser köparna ut att suga upp säljtrycket på allt högre nivå och vi ska fortsatt vara köpare i samband med positiva fortsättningsformationer”.

Fredagens volym uppgick till hela 15,3 miljarder kronor vilket var hela 45 procent högre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna, men det var ju halvdag.

Totalt steg 264 aktier medan 230 backade medan 45 aktier på large cap steg och 33 backade och på small cap var det bara 37 aktier som steg medan 50 föll. Jag studerar bland annat när small cap börjar underprestera mot large cap som en indikator på om glaset är halvfullt eller halvtomt.

Bästa sektorer i fredags blev teknologi och hälsovård. Sämst och de enda två sektorer som stängde på minus var basråvaror och oljebolagen.

Högst omsatta aktier under fredagen blev Ericsson B där aktier för 1093 miljoner kronor omsattes. HM B kom på andra plats där aktier för 721 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på tredje plats med totalt 648 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Nokia (+3,2%) följt av Swedish Match (+2,9%) och Ericsson B (+2,3%). Sämst gick Boliden (-2,2%) och Getinge B (-1,7%) följt av SSAB A (-1,2%).

OMXS30 inför veckostarten:

SP500 inför veckostarten:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Josab, Medfield, Vivoline

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen maj
– Nordnet: presenterar aktiehandel i maj
– Svolder: presenterar substansvärde
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– QBNK: första dag för handel på Aktietorget
– Elanders: anmälningstid i nyemission avslutas
– FDT System: anmälningstid i EEL:s bud beräknas avslutas 2/6
– Free2Move: anmälningstid i nyemisison avslutas
– Kambi: första dag för handel på First North
– Mycronic: börjar handlas under nya namnet Mycronic (tidigare Micronic Mydata)
– Transatlantic: beräknas meddela utfall i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Hexagon: i Las Vegas

MAKROSTATISTIK
– Japan: industri-PMI maj kl 3.35
– Silf/Swedbank: industri-PMI maj kl 8.30
– SCB: portföljinvesteringar 1 kv kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex mars kl 9.30
– SCB: löneutveckling mars kl 9.30
* EMU: industri-PMI (def) maj kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder april kl 10.00
* Storbritannien: industri-PMI maj kl 10.30
– AF: veckodata kl 10.45
– Tyskland: KPI (prel) maj kl 14.00
– USA: Markit industri-PMI (def) maj kl 15.45
* USA: ISM industri-PMI maj kl 16.00
– USA: bygginvesteringar april kl 16.00

CENTRALBANKER
– RB: Per Jansson talar: ”Riksbankens penningpolitiska strategi – i takt eller otakt med omvärlden?” kl 8.00

USA: Jag har flera gånger ”pratat om” det lågvollaläge som rått i veckografen men nu talar alltmer för att vi får en bekräftelse av utbrottet. En snabb titt i backspegeln visar att det är ungefär 50/50 för en upp- eller nedgång den närmaste veckan och vi ska inte glömma att det är förhöjd risk när placerarkollektivet sänker garden och tror på ”nya tider”.

Den gångna veckan innebar en uppgång med ytterligare 1,2 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet adderats till 4,1 procent. Maj månad summerade en uppgång med 2,4 procent.

Efter en skvalpig inledning handelsdag avslutades veckan svagt positivt och stängde på en ny ATH. Stängningen vid 1923,4 motsvarade en måttlig uppgång på 0,2 procent.

Kursen har nu stigit med 2,7 procent de senaste sju handelsdagarna och alla dessa har stängt i den övre delen av dagsstaplarna.

För en vecka sedan skrev jag: ”Än så länge ska vi vara köpare i samband med positiva fortsättningsformationer”.

Volymen i fredags var något högre än i torsdags men 9 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer i fredags blev ickecykliska varor. Sämst gick basråvaror och energi.

Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, steg i fredags. Apple backade 0,4 procent för att stänga vid $633,0. Google fortsatte ner med marginella 0,03 procent för att stänga på $559,9. Twitter vände ner från de två senaste dagarnas korta uppstuds med 4,6 procent för att stänga vid $32,4 medan den sociala kollegan Facebook backade med 0,8 procent för att till slut stänga vid $63,3.

Asien: Det är mestadels uppåt på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Japanska Nikkei är upp över 2 procent efter positiva inköpschefssiffror.
Nikkei: +2,1%
Kospi: +0,2%
Shanghai: Stängt
Hang Seng: Stängt
Taiwan: Stängt
Bombay: +0,4%
All Ordinaries: +0,3%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar