En kraftigt negativ öppning kan bli inledningen på en kortare uppstuds

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De ledande amerikanska aktieindexen avslutade veckan – som bjudit på stora svängningar och breda nedgångar – med stängningar i rött. Tekniksektorn ledde nedgångarna, tyngd av halvledartillverkare som påverkades negativt av en försämrad efterfrågan i Kina.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,7 procent lägre på indexnivån 16.544, medan det breda S&P 500 backade 0,9 procent till 1.912. Dow Jones Industrial Average raderade i och med fredagens nedgång hela årets uppgång. Tekniktunga Nasdaq Composite var 2,3 procent lägre på 4.276.

För veckan som helhet backade Dow Jones Industrial Average 2,7 procent, S&P 500 3,1 procent och Nasdaq Composite 4,5 procent.

Omsättningen uppgick till cirka 850 miljoner aktier på New York-börsen och 2,7 miljarder aktier på Nasdaq.

”Frågetecken kring den globala tillväxten ligger till grund för marknadens oro. Investerare lägger allt större fokus på vad som händer utanför Amerika, eftersom en försämring av den globala ekonomin skulle kunna dra med sig USA ned, vilket inte skulle båda gott för aktier. Att volatiliteten ökat den här veckan tyder på att marknaden är nervös”, sade Alessandro Bee, strateg på Bank J Safra Sarasin i Zürich, till Bloomberg News.

Utöver statistik från Bureau of Labor Statistics som visade att de amerikanska importpriserna sjönk 0,5 procent i september, jämfört med månader före, var den amerikanska makroagendan tunn.

Elbilstillverkaren Tesla sjönk 7,8 procent efter att de högt uppskruvade förväntningarna på den nya bilmodell som presenterades sent på torsdagen inte uppfyllts. Den nya modellen kommer, enligt flera källor, bland annat ha ett utgångspris på 120.000 dollar, vilket är betydligt högre än för nuvarande Model S.

Inom tekniksektorn tyngde även halvledartillverkare, där Philadelphia Semiconductor Index föll nära 7 procent. Microchip Technology tappade 12,3 procent, sedan en svag efterfrågan i Kina påverkat bolagets försäljning.

Större teknikbolag utsattes också för ett hårt säljtryck, med Texas Instruments och Intel ned 7,1 respektive 5,1 procent. Apple klarade sig bättre än många av sektorkollegorna, med en nedgång på ”bara” 0,3 procent.

Bolag som är exponerade mot den pågående ebola-epidemin gick starkt i den inledande handeln. Alpha Pro Tech, som tillverkar ansiktsmasker och ögonskydd, rusade 43 procent, medan Lakeland Industries, som tillverkar skyddsdräkter för sjukvården, klättrade 10,8 procent.

Stockholmsbörsen: För tre veckor sedan skrev jag: ”Både de långa och korta trenderna är positiva och det som kan förändra detta är om 1410-nivån punkteras med kraft, vilket skulle vara en första varning på att det korta sentimentet kan vara hotat. MACD befinner sig i köp i månadsgrafen och ser ut att bilda en positiv trampolin men om det istället leder till en säljsignal blir det den första sedan juli 2011″.

Den gångna veckan innebar att indexet föll med hela 4,9 procent vilket innebär att hela årets uppgång nu eliminerats och istället noteras en nedgång med 2,3 procent sedan årsskiftet. Detta får mig osökt att skänka en tanke till de som i våras skrev att Halloweeneffekten inte ”gällde i år”. De senaste tre veckorna har indexet fallit med mer än 8 procent och de senaste 17 åren har det inte inträffat mer än 34 gånger och vid 20 av dessa har kursen stått högre en vecka senare. Fredagens stängning skedde 2,3 standardavvikelser under 20-dagars medelvärde. Den genomsnittliga utvecklingen efter lika kraftiga nedgångar har varit uppgångar med i snitt 1,5 procent den kommande veckan.

Volymen i fredags var högre än i torsdags och hela 47 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg 121 aktier i fredags medan 399 stängde ner. Endast 14 procent av aktierna på OMXS30 steg.

Högst omsatta aktier i fredags blev HM B där aktier för 976 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på andra plats där aktier för 864 miljoner kronor omsattes. Ericsson B kom på tredje plats och totalt omsattes aktier för 846 miljoner kronor i den forna telekomgiganten. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som backade med knappt 20 punkter hade i fredags Ericsson B som ensamt pressade indexet 2,4 punkter.

Ingen sektor stängde på plus i fredags. Sämst gick oljebolag, teknologi och verkstad. Som jag skrivit de senaste dagarna är glaset betydligt mer halvtomt.

Bäst (eller minst dålig nödgas jag nog säga) utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags AstraZeneca (+1,3%) följt av Securitas B (-0,2%) och Tele2 B (-0,4%). Sämst gick Lundin Petroleum (-4,4%) och Kinnevik B (-3,6%) följt av Alfa Laval (-3,6%).

OMXS30 inför veckostarten:

SP500 inför veckostarten:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
NGM
– Life Assays (ändrat datum från 24/10)

STÄMMOR
– A1M Pharma (extra), Traveas (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Kungsleden: meddelar preliminärt utfall i nyemission
– Life Assays: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 27/10)
– Vivoline: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 27/10)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Toronto-börsen stängd

MAKROSTATISTIK
– SEB: boprisindikatorn oktober kl 8.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Kina: handelsbalans september

POLITIK
– EMU: eurogruppsmöte kl 14.30

MAKRO ÖVRIGT
– USA: Columbus Day, räntemarknaden stängd

USA: För tre veckor sedan skrev jag: ”Enligt mitt sätt att se det befinner sig indexet i en zon där det råder förhöjd risk. Det råder dock en påtagligt negativ divergens och i månadsgrafen är vi på väg att få den första säljsignalen sedan sommaren 2011″.

Den gångna veckan innebar att indexet föll med 3,1 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 3,1 procent. Vi måste förflytta oss tillbaks till maj 2012 för att hitta tre veckor med en lika kraftfull nedgång.

Volymen i fredags var den högsta på flera år (om man bortser från lösendagar) och hela 61 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den enda sektor som stängde på plus i fredags var ickecykliska konsumentprodukter men det var med minsta möjliga marginal. Sämsta sektorer blev teknologi och basråvaror.

Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple vände ner med måttliga 0,3 procent för att stänga vid $100,7. Google fortsatte rasa med 2,8 procent och stängde vid $544,9. Twitter föll handlöst med hela 8,8 procent och noterade en stängning vid $50,4 medan den sociala kollegan Facebook rasade 3,9 procent och stängde på $72,9.

Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen även om nedgångstakten minskat något de senaste timmarna.

Nikkei: -1,2%
Kospi: -0,7%
Shanghai: -0,5%
Hang Seng: -0,6%
Taiwan: -2,7% laggar lite efter helgstängning
Bombay: -0,4%
All Ordinaries: -0,6%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar