Dark cloud cover men det klarnar snabbt

sammanfattningNEW YORK: SJÖNK PÅ NÅGOT HÖKAKTIGT FED, S&P -0,7%

STOCKHOLM (Direkt) Fed höjde som väntat räntan men kommunicerade fler höjningar än tidigare, vilket fick USA-börserna att stänga onsdagen i rött. Räntekänsliga sektorer pressades.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex sjunkit 0,6 procent till 19.792. S&P 500 sjönk 0,7 procent till 2.253. Nasdaqs kompositindex minskade 0,5 procent till 5.436.

Federal Reserve höjde som väntat styrräntan med 25 punkter men justerade upp prognosen för antalet höjningar under 2017 till tre från två i september. Det hela tolkades som något hökaktigt vilket fick börsen att gå ned och stänga på minus.

”Tre räntehöjningar nästa år var lite av en överraskning vilket kan ta en tid för investerare att smälta. Det indikerar en starkare ekonomi men skuldtyngda företag kommer få det svårare. Det här är nästa steg tillbaka till en miljö där fundamenta väger tyngre än monetär policy”, sade Mike Loewengart, vice president vid E-Trade, till Marketwatch.

På valutamarknaden gick dollarn upp på årshögsta mot euron vilket kan ha framkallat viss dollaroro hos investerare i hur valutans styrka ska påverka amerikanska bolags konkurrenskraft. Inom Dow Jones var verkstadsbolaget Caterpillar sämst presterande med minus 2,4 procent.

På aktiefronten syntes annars en tydlig press på fastighetsaktier vars största utgiftspost generellt är räntor, som nu gått upp. Oljebolagen hade det också tufft sedan oljan backat tydligt i spåren av den starkare dollarn. Exxon, som också bytt vd, var ned över 2 procent. Ensam sektor på plus var finans som steg med bankerna, Bank of America var upp marginellt.

Teknikaktier gick också hyfsat, Facebook plussade lätt medan Apple var oförändrad. Några konkreta nyheter från onsdagens möte som Donald Trump höll med representanter från stora teknikbolag har inte kommunicerats.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 10 punkter till 2,57 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Att det kommer en rekyl inom kort hos både de amerikanska, tyska och svenska börsen är inte om, utan snarare när. Att jaga priset när vi har en negativ minidivergens och en notering strax under ett motstånd är inte den bästa strategin.”

Onsdagen inleddes skvalpigt och fram till 10:30 hade 1550 på ovansidan och 1543 på nedsidan markerats. Stängningen vid 1541,4 motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

Gårdagens bearish dark cloud cover var den första negativa omslagsformationen sedan den bearish engulfing som noterades den 28 november. Sedan det amerikanska presidentvalet har dock rekylerna varit små och det blir nu spännande att se hur snabbt och på vilket sätt köparna tar tillbaks kommandot. Att rekylen kom just igår, strax under kanaltaket ser jag som positivt och det gör absolut inget om spänningen ner mot MA-20 minskar ytterligare vilket med stor sannolikhet kommer att locka till ett ännu starkare köptryck, som redan nu är extremt starkt.

Volymen igår var högre än i tisdags och hela 33 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 39 procent av de 284 aktier jag följer steg och bästa sektor blev teknik medan detaljhandeln föll mest.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

NGM
– Uni-Light Led

FIRST NORTH
– Maxkompetens, Scandidos

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Oracle (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Ecomb (extra), Ecorub (extra), Hexatronic, Inission (extra), Modern Ekonomi Sverige

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Skog: S&P Global håller Forest Products Investor Breakfast Seminar i Stockholm kl 9.00-10.30
– Immunovia: telefonkonferens kl 16.00

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i Europa kl 8.00
– H&M: presenterar försäljningssiffror för november kl 8.00
– Swedol: presenterar försäljningssiffror för november kl 8.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Axonkids: anmälningstid i nyemission avslutas
– Brinova: anmälningstid i nyemission avslutas

KAPITALMARKNADSDAG
– Ica kl 8.30-12.00
– Trelleborg kl 13.00-19.00

MAKROSTATISTIK
– Australien: arbetslöshet november kl 1.30
* Japan: Nikkei industri-PMI (prel) december kl 1.30
* Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00
– Finland: BNP-indikator oktober kl 8.00
* Frankrike: PMI (prel) december kl 9.00
– SCB: arbetslöshet november kl 9.30
* Tyskland: PMI (prel) december kl 9.30
– EMU: PMI (prel) december kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel november kl 10.30
– EMU: vakanser 3 kv kl 11.00
* USA: KPI november kl 14.30
– USA: Empire manufacturing index december kl 14.30
* USA: bytesbalans 3 kv kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 49 kl 14.30
– USA: Philadelphia Fed index december kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
* USA: Markit industri-PMI (prel) december kl 15.45
– USA: NAHB husmarknadsindex december kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: muntlig frågestund kl 14.00
– EU: toppmöte

CENTRALBANKER
– SNB: räntebesked kl 9.30
– Norges Bank: räntebesked kl 10.00
– RB: resultat obligationsköp kl 10.07
– ECB: resultat TLTRO II (tredje repan) kl 11.30
– BOE: räntebesked kl 13.00
– Sydkorea: räntebesked

MAKRO ÖVRIGT
– Business Sweden: presenterar marknadsinsikt, med exportprognos kl 9.00
– HUI: presenterar uppdaterad konjunkturbedömning kl 9.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Att navigera för något annat än uppgång är inte aktuellt och vi ska självklart vara köpare i samband med rekyler och positiva fortsättningsformationer. När kursen noteras strax under ett motstånd och cykelindikatorn noteras extremt högt är det som jag påtalat några dagar inte någon bra tajming att jaga priset.”

Fram till gårdagens räntebesked markerades 2265 som varit i spel de senaste dagarna. Nivån punkterades och stängningen vid 2253,3 motsvarade en nedgång med 0,8 procent. Trots att marknaden prisat in en räntehöjning blev det den kraftfullaste negativa dagsstapeln sedan den 1 november.

Som jag påtalat den senaste tiden ser jag en rekyl som inte punkterar någon av de signifikanta stödnivåerna som positiv. Jag skulle dock gärna se ett något djupare omtag även om det naturligtvis är ett styrkebesked om köparna kommer tillbaks redan kring nuvarande nivå. Måndagens bearish harami bekräftades igår och även om vi inte börjar navigera för nedgång än avvaktar vi nu nästa positiva fortsättningsformation innan vi åter tar position för uppgång.

Volymen igår var den högsta sedan förra onsdagen och hela 233 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick energi, kraftbolag och basråvaror.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar