Laddar på inför test av 2007-toppen

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Ingen blir längre förvånad över att dåliga makrosiffror är bra för börsen och vice versa. Igår presenterades hushållens konfidensfaktor och detaljhandelssiffror, bägge kom in lägre än väntat – börsen steg. Husprissiffrorna i de 20 storstadsområden som S&P/Case-Shiller släppte kom in högre än väntat.

IBM:s styrelse har godkänt återköp av aktier för ytterligare 15 miljarder dollar vilket fick aktien att stänga 2,7 procent högre än i måndags. Affärsnätverket Linkedin föll efter en uppgång i efterhandeln efter en rapport som inte motsvarade förväntningarna.

Ikväll presenterar Fed resultatet av de senaste dagarnas sammanträde och marknaden räknar med att QE3 kommer innebära att 85 miljarder dollar trycks in i systemet varje månad.

De flesta förväntar sig alltså att Fed fortsätter att pumpa in pengar med oförminskad takt och frågan är hur de ska kunna trappa ner inflödet som marknaden diskonterat för minst ett halvår framåt. Man kan tycka att Fed borde studerat Japan och kommit fram till att marknaden är som en narkoman som få den mängd narkotika som behövs för att inte få en okontrollerad abstinens. Trappar man ner, istället för att succesivt öka dosen blir det snabbt obehagligt. Eftersom QE3 inte lett till någon organisk tillväxt utan i stort sett står i direkt relation till hur mycket marknaden dopas varje månad är risken överhängande att den bortre gränsen suddas ut och patienten behöver större och större dos.

Stockholmsbörsen: En inledande nedgång till stödet vid 1285 togs snabbt tillbaks av köparna som strax innan klockan 10 fick till en topp vid 1293. Ett falskt försök att ta ut 1293 i samband med USA-öppning stärkte säljarna men den huvudsakliga rangen noterades mellan 1293 och 1288. Stängningen vid 1290,7 motsvarade 0,2 procents uppgång.

Igår skrev jag: Onsdagens kursstapel, där kursen stänger i den nedre delen, innebär att säljarna dominerat dagen. Så länge inte stödet i tradingzonen punkteras räknar jag dock med fortsatta varannandagsrörelser”.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska bilden den senaste veckan. De tre senaste veckorna har däremot stängt med tydliga plus och så länge vi inte får besked om motsatsen navigerar jag för fortsatt uppgång, men avvaktar med att ta nya positioner.

Uppgången hittills i år skrivs nu till 11,7 procent och de senaste årens uppgång är minst sagt dopad, men det måste vi lägga åt sidan. Så länge vi inte får någon säljsignal ska vi ha siktet inställt på fortsatta uppgångar.
OMXS30 inför onsdagen:

SP500 inför onsdagen:

Bolagsrapporter idag:
– AAK (kl 8.15), Billerudkorsnäs (kl 7.00), Boule Diagnostics (kl 8.00), GHP (kl 8.00), Lundin Mining (efter Torontobörsens stängning), Sobi (kl 8.00), Tradedoubler (kl 8.00)
– Jyske Bank, Orkla (kl 7.00), Schibsted (kl 7.00), Statoil (kl 7.00), Storebrand (kl 7.30)
– Bharti Airtel, Facebook (efter USA-börsernas stängning), GM, JDS Uniphase (efter USA-börsernas stängning), Sanofi (kl 7.30), Steris (före USA-börsernas öppning), Volkswagen

Stämmor, börshändelser och utdelningar:
– Kancera (extra bolagsstämma)
– Flyg: trafiksiffror för september från IATA
– AAK: telefonkonferens kl 13.00
– Billerudkorsnäs: webbsänd rapportpresentation kl 10.00
– GHP: telefonkonferens kl 9.30
– Sobi: telefonkonferens kl 8.30
– Tradedoubler: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Guldadam: anmälningstid i nyemission avslutas
– Wesc: resultat av nyemission offentliggörs omkring i dag
– Novozymes håller kapitalmarknadsdag

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: industriproduktion (prel) september kl 0.50
– Spanien: KPI oktober (prel) kl 9.00
– Spanien: BNP 3 kv (prel) kl 9.00
– SCB: arbetskostnadsindex augusti kl 9.30
– SCB: löner arbetare, tjänstemän augusti kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet oktober kl 9.55
– Tyskland: VDMA maskinorder september kl 10.00
– EMU: konfidensindikator oktober kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat oktober kl 11.00
– Litauen: BNP 3 kv (prel) kl 12.00
* USA: ADP privat sysselsättning oktober kl 13.15
* USA: KPI september kl 13.30
– Tyskland: KPI oktober (prel) kl 14.00
– Belgien: BNP 3 kv (prel) kl 15.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 15.30
* USA: Uttalande från FED om ränta och QE3 kl 19.00
– Belgien: KPI oktober

USA: Efter en inledande uppgång till 1768 rekylerade kursen ner till 38%-nivån (som jag studerar stängningar och öppningar) och det är positivt när köparna kommer tillbaks redan vid denna nivå (1765). Även om uppgången var måttlig släpptes aldrig säljarna in i matchen under gårdagen. Stängningen vid 1772,0 motsvarade en uppgång med ytterligare 0,6 procent och ett nytt ATH.

Volymen var marginellt högre än i måndags och endast 1 procent högre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna.

Igår skrev jag: ”Måndagens öppning och stängning på samma nivå, precis under ett tungt motstånd, ska vi placera bland varningssignalerna, speciellt efter en längre tids uppgång”. Än så länge är optimismen betydligt större än rädslan för en nedgång och index fortsatte upp mot nya rekordhöjder.

Den positiva månadseffekten och förhoppningen om att Fed ska presentera positiva nyheter kring fortsatta stöd och nollränta har fått placerarkollektivet att tro på en fortsatt lågvolatil uppgångsfas. Som trader vet vi dock att det är när flocken är optimistisk eller euforsisk som vi istället ska höja beredskapen och tassa fram med små försiktiga steg.

Endast basråvaror backade under tisdagen. Bästa sektorer blev energi och teknologi.

Endast Google steg av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer under gårdagens ordinarie öppettid. Apple vände efter rapporten ner med 2,5 procent till $516,7. Facebook fortsatte nedåt med 1,7 procent och stängde på $49,4. Google vände åter upp och steg med 2,1 procent till $1036,2.

Asien: Det är mestadels svagt stigande börser i Asien nu på morgonen. Sydkoreanska Kospi och Taiwanesiska TWSE faller dock marginellt. Japanska Nikkei stiger med 1,1 procent inför det stundande centralbanksmötet som inleds imorgon. På statistikfronten kom siffror som visar att den japanska industriproduktionen tagit fart under september.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar