Beskedet att privata investerare skall exkluderas från ESM och Merkel/Sarkozys ”försäkrat” sitt fortsatta stöd till Italien stärkte riskaptiten i fredags. I den negativa vågskålen talade verkligheten sitt tydliga språk med stigande räntor för både Italien och Spanien, trots ECB:s stödköp. Belgien kreditbetyg sänktes dessutom från AA+ till AA med negativa framtidsutsikter.
Efter en inledande nedgång på OMXS30 och två test av stödnivån kring 873 som blev fredagens lägsta notering kom köparna tillbaks under eftermiddagen. Stängningen på 889,4 motsvarade en måttlig uppgång på 0,3 procent. Med fredagsens uppgång reducerades nedgångssviten till att 8 av de senaste 10 dagarna stängt på minus. Veckan som helhet stängde på minus 5,5 procent. Både i torsdags och fredags var det fler aktier av de 65 jag bevakar som steg än föll. Omsättningen fortsätter att vara lägre än normalt och uppgick i fredags till 10,4 miljarder kronor vilket var 22 procent lägre än snittet.
Högst omsatta aktier i fredags blev i nämnd ordning: Ericsson B (-0,8%), Nordea (-1,3%) och Hennes & Mauritz (+0,3%).
Bästa sektorer blev energi och hälsovård som steg med 1,8 respektive 1,0 procent. De enda sektorer som stängde på minus var IT och detaljhandel.
Bland de aktier som agerade draglok i fredags återfanns Volvo, Swedbank, Teliasoneraoch Electrolux.
JM som höll kapitalmarknadsdag lyckades blidka marknaden och snacka upp kursen med 3,5 procent till 95,75 kronor.
Både OMXS30 och SP 500 indikerade i fredags att det finns goda förutsättningar för en kortare uppstuds från nuvarande nivåer. Om däremot fredagens lägstanivåer punkteras är risken stor för att nedgångstakten tilltar. Vid ett kortare positivt börsklimat kan Nordea, Volvo och Swedbank se intressanta ut.
Splittringen inom Kristdemokraterna är tydlig men enligt en undersökning bland partidistrikten vill två tredjedelar att Göran Hägglund fortsätter som partiledare.
Hittills i år har över 60 miljarder flödat ut ur aktiefonderna. Inte konstigt med tanke på hur värdelösa villkor de flesta fonder erbjuder. Om man tvunget vill spara i en svensk aktiefond är det Avanza Zero som gäller, allt annat är helt meningslöst. e24, SVD
Den ryske ”affärsmannen” Vladimir Antonov släpptes mot borgen i London i fredags. Det är inte mer än knappt tre månader sedan Lars Johansson, socialdemokraternas näringspolitiska talesperson – utnämnd av ingen mindre än Håkan Juholt sade så här i pressen: Regeringen skulle ha sagt ja till Antonov. Regeringen Reinfeldt är bara ute efter att knäcka Saab”. (S) ansåg att Reinfeldt var korkad som inte släppte in Antonov i Saab och att man var elak mot Victor Muller. Den minnesgoda minns säkert Mona Sahlin som i P1 tyckte att det var stor skam att inte staten gick in som delägare i bolaget. Det hade väl med facit i hand varit snyggt att vara delägare med Antonov… Bra (S) för er insiktsfulla bedömning… e24, e24
Min bloggranne Flute-Tankar noterar att derivatberget nu är större än någonsin. Teflonminnet hos placerarkollektivet har för länge sedan glömt tiden från 2007-2009…
En mycket bra (som vanligt av Cervenka) artikel om hur börskrascherna kommer smygande läser ni i SVD.
Inga rapporter av värde idag.
Nolato håller kapitalmarknadsdag i eftermiddag och till dessa att marknaden tolkat det som sägs bör man ta det försiktigt med aktien.
Håll koll på följande tider idag:
– SCB: export och import av varor september kl 9.30
– SCB: handelsnetto oktober kl 9.30
– SCB/HUI: detaljhandel oktober kl 9.30
– EMU: M3 oktober kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
** Belgien: obligationsemission kl 12.00 ** DN, SVD, AFV
– USA: försäljning nya bostäder oktober kl 16.00
– Tyskland: KPI (prel) november
Beskedet att privata investerare skall exkluderas från ESM och Merkel/Sarkozys ”försäkrat” sitt fortsatta stöd till Italien stärkte riskaptiten. I den negativa vågskålen talade verkligheten sitt tydliga språk med stigande räntor för både Italien och Spanien. Belgien kreditbetyg sänktes dessutom från AA+ till AA med negativa framtidsutsikter.
Efter en inledande uppgång i fredags kom säljarna tillbaks och lyckades få till en stängning strax under öppningen på 1158,67 som motsvarade en marginell nedgång med 0,27 procent. Det var den sjunde dagen i rad som indexet stängde på minus. S&P 500 noterade nedgång för andra veckan i rad vilket är det längsta raset sedan i september. 340 av de 500 aktier som ingår i indexet stängde på minus och 151 på plus. Eftersom det var halvdag var omsättningen betydligt lägre än normalt.
Bästa bransch i fredags på den amerikanska börsen blev finans där Goldman Sachs och Morgan Stanley steg med 1,0 respektive 1,8 procent. Sämre gick det för Amazon.com som föll med 3,5 procent. Ericsson stängde motsvarande 67 öre högre än Stockholmsstängningen. e24
Det är breda uppgångar i Asien nu på morgonen. Black Friday som är klämdagen under Thanksgivinghelgen i USA anses vara vägledande som indikator för julhandeln slog alla tidigare rekord och det återspeglas nu i börshumöret. LG Electronics avancerar nästan 9 procent på den Sydkoreanska börsen.
På råvarumarknaderna stiger priserna på basmetaller och råolja vilket fick gruvor och oljebolag att rusa. Gruvjättarna BHP Billiton och Rio Tinto steg 2,3 procent respektive 2,1 procent i Sydney. Den australienska börsen stiger just nu med 1,7 procent. I Hong Kong stiger Hang Seng med 1,9 procent. AFV