Bra styrka men nu det börjar bli upp till bevis

Stockholmsbörsen i fredags: I samband med nyårshelgen lyckades den amerikanska kongressen klubba igenom en tillfällig lösning kring budgetstupet. Den första veckan på året har inletts med kraftiga uppgångar som tagit ut förra årets högsta och vi får nu förflytta oss tillbaks till juli 2011 för att hitta en högre dagsstängning än den vi hade i fredags.

Fredagen inleddes skvalpigt och trevande där 1129,2 redan i inledningen markerades som en viktig motståndsnivå. Efter lunch togs nivån ut och det blev starten på eftermiddagens stigande kurser. Stängningen 1136,8 som var den absolut högsta noteringen under fredagen motsvarade en uppgång med 0,6 procent. På de amerikanska börserna hade vi i fredags en en negativ spread vilket innebär att de bredare börsindexen gick bäst och de teknikintensiva sämst, en varningssignal.

Omsättningen i fredags uppgick till 8,4 miljarder kronor vilket var högre än i torsdags men 8,7 procent lägre  än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 70 procent av de aktier jag dagligen steg. Hittills i år har OMXS30 stigit med 2,9 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.

200-dagars medelvärde har åter börjat vrida upp (fortfarande svagt) men avståndet till kursstaplarna i dagsgrafen börjar blir något stort, det jag brukar benämna som ”hunden är för långt från husse”. Vi får förflytta oss till den 14 september för att hitta ett lika spänt koppel och i 60-min grafen måste vi backa till den 12 december för att hitta ett lika spänt läge.

Innan jul skrev jag: ”Om 1110 tas ut relativt snabbt är chansen god för att köparna ska få kraft att utmana 1120 och ta sig förbi”. I samband med årsskiftet stärktes köparna och nivån togs ut med ett kraftfullt pattern gap. Varje dag förra veckan stängde högt upp i kursstaplarna, vilket är ett styrkebesked. Nu blir det spännande att se om köparna har har det självförtroende som krävs för att utmana toppen från juli 2011 vid 1142. Kursen är på kort sikt överköpt och ni som följt mig ett tag vet att jag inte ”tror på nyheter” som anledningar till hållbara uppgångar, snarare tvärtom.

Bästa sektorer i fredags blev teknologi och finans som steg 1,0 respektive 0,8 procent. Sämst gick kontradefensiva hälsovård och råvaror som backade 0,3 procent vardera.

Av de aktier jag bevakar gick PA Resources bäst (även om jag inte skulle ta i aktien med tång och handskar). Industrivärlden A och Volvo B gick oxå starkt och bägge visar nu tecken på att bli överköpta och det blir spännande att se vad som sker när återköpet klingat av. Sämst gick Geginge, Autoliv och Boliden. Boliden kan bilda en ö-formation om vi idag får ett negativt gap som inte täpps till.

Högst omsatta aktier i fredags blev Volvo B 738 Mkr (+1,8%), HM B 403 Mkr (+0,4%) följt av Eric B 350 Mkr (+1,1%).

OMXS30: Vi ska fortsätta att befinna oss bland köparna men för tillfället är tajmingen för entré den sämsta tänkbara. I samband med den stundande rekylen ska vi bevaka händelseförloppet kring utbrottsnivån 1119 eller den senaste bottnen vid 1099. Även om ”lösningen” för det amerikanska budgetstupet tolkas positivt av många har jag tidigare skrivit att det är stor risk för en tydlig topp strax efter beskedet och den ståndpunkten har jag fortfarande. Det blir intrssant att se om vi får en ny botten mellan den 10 och den 18 och i så fall vilken nivå den hamnar på då det ger oss en viktig pusselbit för den fortsatta navigeringen.

S&P 500: Efter årets inledande uppgång ser vi nu tecken på att flera ledande index visar tecken på att börja bli överköpta och S&P 500 tillhör dessa. På ovansidan möter 1464-1475, taket i den stigande kanalen samtidigt som momentumindikatorerna närmar extremt höga nivåer. Vi ska än så länge använda stundande rekyler för att komma in i långa positioner, åtminstone tills 1398 punkteras.

Intresseklubben anteckar idag:
– 7 av 10 företag i Sverige tror att det tar mer än ett år till konjunkturen vänder upp.
– Sänkningen av restaurangmomsen har lett till betydligt fler sysselsatta ungdomar än väntat men priserna har inte sänkts.
– EU funderar på någon form av löntagarfonder. Jag förstår snart inte hur jag kunde vara positiv till EU-projektet…
Cevians hedgefonder tillhörde de 100 i värdlen som gick bäst under 2012. (Det säger däremot inte ett smack om Gardells rekommendationer, i de flesta fall av egna innehav).
– Reinfeldt utökar sin ledning i opinionsmätningarna mot Löfvén när det kommer till förtroende och kompetens, inte oväntat för någon tror jag.
– Är de amerikanska jobbsiffrorna i fredags ”lugnet före stormen?”
– Telia Sonera får sänkt rek av Citi
– Securitas får höjd rek av HSBC
– BOJ kommer att avisera ett häftigt stimulanspaket
– Kineserna bojkottar japanska varor på grund av öbråket
– Januari månad är gyllene tider för pantbankerna.

Håll koll på följande tider idag:
– SCB: restaurangindex november kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktionsindex november kl 9.30
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: PPI november kl 11.00

USA i fredags: Efter en skvalpig inledning där högsta och lägsta den första halvtimmen noterades till 1459,0 och 1463,3.  Precis som de senaste dagarna blev det en därefter en måttlig uppgång resten av dagen fram till stängningen 1466,1 vilket motsvarade en uppgång på 0,5 procent. Småbolagsindexet Russell 2000 stod för den största uppgången med 0,7 procent med teknikintensiva Nasdaq 100 backade 0,3 procent. DJI noterade ettårshögsta medan S&P 500 noterade den högsta stängningen på sex år i fredags. FED indikerar att de eventuellt drar ner stödköpen i slutet på året. Jobbstatistiken kom in något bättre än väntat.

Totalt omsattes 2,3 miljarder aktier vilket var den lägsta volymen hittills under året och 2,0 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 388 av de 500 aktierna som ingår i  indexet steg. Bästa sektorer blev finans och råvaror medan teknologi och dollarrelaterade bolag gick sämst. 2012 slutade med en uppgång på 11,5 procent och hittills i år har S&P 500 avancerat 4,6 procent.

I min senaste analys innan juluppehållet påpekade jag att 1448 kunde bli svårpasserat men att vi kunde förvänta oss en fortsatt uppgång efter en eventuell rekyl. Jag skrev även att nästa kritiska motståndsområde skulle möta upp mellan 1464 och 1475. Efter beskedet om en tillfällig lättnad kring budgetstupet har kursen tagit sig upp till nivån jag nämnde och nu är alltså tiotusenkronorsfrågan om köparna har det självförtroende som krävs för att ta ut 1475-nivån. Nivån testades av tidigare i höstas men stod emot de tre försök som gjordes.

Som jag påpekat de senaste dagarna är det viktigt att inte 1434-nivån eller 20-dagars medelvärde punkteras. Igår inleddes kursen med att punktera den första stödnivån men köparna kom tillbaks och återtog 1439-nivån. Det krävs nu att 1448 tas ut för att vi inte ska få en lägre topp och att 1412 håller för att undvika en lägre botten.

Förra veckan i år innebär alltså att indexet stigit nästan 5 procent.

Asien idag: Det är måttliga nedgångar på de flesta asiatiska börserna idag på morgonen. I Sydkorea backar både LG och Samsung kraftigt. De kineska börserna går emot strömmen och Shanghai stiger med 0,4 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar