Börsveckan som gick, V46 och kommande vecka, teknisk analys

Den gångna veckan har varit en typisk konsolideringsvecka före ett utbrott, plötsliga och stora svängningar. När veckan inleddes präglade oron för åtstramningar i Kina och hälsotillståndet hos Irland och Portugal stämningen. I slutet på veckan kom det positiva siffror och en svagare dollar stärkte avslutningen på veckan.

Det har inte hänt speciellt mycket med OMXS30 sedan förra veckan. Indexet noteras fortfarande i en konsolidering mellan 1080 och 1120. Trenden är obrutet positiv med både de korta och långa trendlinjerna uppåtriktade. I samband med vändningen upp från stödet 1080 i onsdags formerades en reversalformation för uppgång när stödet punkterades men kursen vände upp och stängde ovanför tisdagens stängningskurs. Så länge trenden är positiv väntar jag på att utbrottet skall ske uppåt. Skulle 1080 punkteras kan vi få en nedgång mot i första hand MA-100 vid 1068 och i andra hand ner mot primärtrenden som just nu noteras vid 1036, men det lär jag få anledning att återkomma till om så blir fallet. Nu är det uppåt som gäller men det börjar bli allt svårare att hitta attraktiva aktier och det som skrämmer mig en del är all positivism som är så tydlig när vändningen närmar sig…

På Stockholmsbörsen är gick IT-sektorn bäst med draghjälp av Ericsson som steg 3,9 procent under den gångna veckan. Aktien har varit hårt pressad men MACD har konvergerat mot prisgrafen och har indikerat en vändning uppåt. Trots den senaste veckans uppgång befinner sig aktien i en negativ trend. Enligt momentumindikatorerna är det dock köpläge men trendmässigt är det högrisk att köpa aktien.

Ericsson:

Näst bästa sektor under veckan blev verkstad där Volvo, Sandvik och Atlas Copco agerat draglok.

Volvo B befinner sig strax under taket i den medellånga kanalen och börjar få en hårt spänd gummisnodd på ovansidan. Tillsammans med divergensen mot topparna i MACD kan vi förvänta oss en stundande rekyl ner mot i första hand jämviktslinjen som sammanfaller med MA-100 vid 92 kronor.

Sandvik ser stark ut men avståndet ner mot MA-50 börjar bli ohälsosamt stort och samtidigt noteras aktien nära taket i den stigande kanalen. Det ser alltså lite för sent ut att göra entré på nuvarande nivå. Divergensen mot dagsmomentum tyder på en lugnare uppgångstakt och eventuellt en stundande rekyl som
kan göra entrén enklare.

Atlas Copco A var i onsdags nere och vände upp vid golvet i den brant stigande trendkanalen. MACD indikerar sälj, även om det åter kan bli köpläge. Avståndet mot MA-50 har även här blivit ohälsosamt stort och det kan behövas en rekyl för att köparna skall orka med att fortsätta driva kursen uppåt. Det är för sent att göra entré på nuvarande nivå då det bara är 3 procent kvar till taket i kanalen, där risken är uppenbar för en rekyl.

Dollarn har varit uppe och vänt vid 7-kronorsnivån som sammanföll med 100-dagars medelvärde och som på min karta var den nivå som rekylen i första hand skulle upp till. Så fort dollarn visade tecken på att åter vända ner lät inte responsen från världens börser vänta på sig. Med stor sannolikhet kan vi nu se fram emot en ny nedgångsfas mot stödet vid 6,50. Skulle det visa sig att stöd- och sentimentnivån vid 6,82-6,84 håller kommer det att stärka köparna och en ny uppgång som om den tar dollarn förbi 7-kronorsnivån kan vända sentimentet så att vi istället får en uppgång och ett test av primärtrenden MA-200 som nu noteras vid 7,25.

Det är nu bara en vecka kvar till första advent, som normalt räknas som startskottet på julhandeln. En julhandel som man tror skall slå alla rekord. Espressomaskiner, TV-apparater, e-Readers, mobiltelefoner, Blu-ray läsare och tablet datorer (typ iPad) tros vara de produkter som kommer att prägla julhandeln.

Bolåneräntorna i USA är på de högsta nivåerna sedan augusti. Det är en kombination av flera orsaker. Fed:s lättnadspaket (QE2) och rädsland för högre inflation leder till att räntorna stiger kraftigt.

Förra veckans veckorapport hittar du här (V45).

Imorgon bitti är jag tillbaks igen med analyser och tyckande. Jag önskar alla läsare en fortsatt skön söndag!

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender, Wall Street, Gordon Gekko, banker, euro, dollar, krona, guld, troy ounce, USA, pension, Japan,  PIIGS, Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Storbritannien, Irland, Eniro krisar, Tyskland stora problemet, Grälet kan sluta i handelskrig, allt svårare att hitta fynden, Bernanke växlar inte ner, det är gasen i botten som gäller, Google lyfte Nasdaq, Negativ avslutning på börsveckan, Förnyad säljsignal i USD/SEK, Problemet med Fed:s QE2, bolånebubbla, bli en vinnare på småbolag, listklättrare, finansbubblor, skippa dyra PPM-rådgivare, kinesiska orosmoln

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar