Stockholmsbörsen avslutade veckan med en uppgång på 0,75 procent och slutnoteringen 1044,6 punkter. ”Ny” lättnad över Greklandseländet ökade riskaptiten. Omsättningen uppgick inte till mer än 13,1 miljarder kronor, vilket var 13 procent lägre än snittet.
Trots att Fitch sänkte kreditbetyget för Grekland minskade oron efter att landet beviljats nödlån om det blir omöjligt att låna pengar på marknaden.
Totalt steg 269 aktier i fredags, 155 sjönk och 172 stängde på samma kurs som i torsdags. Plankan var platt hela dagen och inte förrän på slutet vände den upp, men de hade ”klockan slagit”.
Alla branscher slutade på plus (inte ofta) och allra bäst gick energisektorn som steg 1,73 procent. Fd Lundinägda EnQuest steg hela 10,91 procent till 12,20 kronor och väger trea inom sektorn, strax över PA Resources som fö steg 2,72 procent till 26,40 kronor.
Råvaruaktier gick oxå starkt och index steg 1,11 procent. Personliga favoriten Lundin Mining steg 5,1 procent till 41,30 kronor. Boliden steg 2,56 procent till 112,00 kronor och är med på min lista inför dagen.
Sämst gick IT där indexet stängde nära nollan. Ericsson fortsätter att tynga och är snart på väg ner genom källargolvet vid 75 kronor igen.
Näst sämst gick sällanköpsvaror där sektorstarka H&M tyngde med en nedgång på 0,64 procent till 493,30 kronor (inte konstigt med tanke på torsdagens uppgång på 5,5 procent). Återigen får vi nog se samma utveckling när H&M presenterar en riktigt bra rapport. Rejält gap upp och några dagars uppgång för att sedan rekylera ner i en till två veckor för att därefter stiga stadigt under en månads tid. Detta scenario har gällt de senaste gångerna H&M slagit analytikernas förväntningar som i fredags. Ni kan läsa den analys jag gjorde åt Axier i fredags morse om ni känner för det där har jag beskrivit utvecklingen mer i detalj.
En intressant aktie som jag har på dagens lista är Electrolux, aktien steg 2,6 procent i fredags och stängde på 164,90 kronor. Aktien har precis vänt upp från stödnivån 159,10 kronor där 50 dagars glidande medelvärdet precis höll emot. I det fall aktien orkar upp över MA-20 och MA-200 tror jag vi kan få se en riktigt intressant utveckling, men aktien bör läggas i bland de som bevakas.
Swedbank meddelar att banken ska lämna det statliga garantiprogrammet med omedelbar verkan. Bakgrunden uppges vara att bankens upplåningssituation förbättrats. Swedbank-aktien steg med 1,3 procent till 75,55 kronor.
Ikväll går startskottet för rapportperioden då aluminiumjättet Alcoa presenterar sin rapport efter USA-börsernas stängning. Alcoa brukar vara en bra värdemätare och dessutom en barometer över klimatet den kommande rapportperioden.
I Japan har protokollet från Japans penningpolitiska möte den 16-17 mars rapporterats och ledning för Bank of Japan var inte eniga i beslutet att fördubbla centralbankens kreditprogram.
Det är lugnt på makrofronten idag. Inflationssiffror från Danmark och Lettland under förmiddagen.
På torsdag presenteras den svenska vårbudgeten, och under veckan släpps även svenskt KPI för mars månad samt amerikansk handelsbalans för februari. På tisdag släpper Svensk Handel sitt Blixtindex.
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
I USA fortsatte börserna uppåt i fredags, men volymerna var små fram till den sista timmen då kurserna steg och volymerna tilltog. S&P 500 steg med 0,7 procent, Dow Jones industriindex gick upp med 0,6 procent och Nasdaqs kompositindex steg med 0,7 procent till 24540 punkter.
Det var energiaktier och en något minskad oro för Grekland som lyfte börserna.
På den amerikanska S&P-500 terminen noterar jag att uppgången på de amerikanska börserna trots att Japan sjunker i sluthandeln borde räcka till en positiv öppning i Europa.
De asiatiska börserna uppvisar en blandad utveckling under veckans första dag. I Japan öppnade börserna rejält uppåt efter beskedet från BOJ om ytterligare stödpengar och stöd av det möjliga nödlånet till Grekland. De kinesiska börserna backade efter besked om förnyad kreditåtstramning. Enligt Kinas bankregleringsmyndighet har en del banker i Beijing höjt sina kapitalkrav för lån till en andra bostad till 60 procent av fastighetens värde.
Bland de ledande indikatorerna kl 08.20 noterar jag att börserna i Asien har backat efter att ha visat ett stadigt plus, nu är det bredare asiatiska All-Cap indexet nere på ett svagt minus. Japanska Nikkei var upp en bra bit över 1 procent för några timmar sedan, men har nu backat tillbaks till 0,45 procent, samtidigt som dollarn stigit från 7,11 tidigare i morse till 7,14 just nu, vilket kan jämföras med noteringen i fredags morse på 7,22 kronor. Euron har följdaktligen stigit och noterar 1,3641 för valutaparet EUR/USD, jämfört med 1,3370 i fredags morse. Guldpriset har fortsatt uppåt (i dollar räknat) till 1163,45 dollar per uns. Det är mindre förändringar på övriga metallpriser. Oljepriset har backat en del (inte så mycket i dollar) med tanke på dollarförsvagningen sedan i fredags.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden