Stockholmsbörsen öppnade nedåt och fortsatte så under i stort sett hela gårdagen. Stödnivån kring 910 utsattes för en skur av genombrottsförsök, men stod pall för attackerna. De flesta av världens börser håller nu andan för att se vad som kommer ut från G20-mötet senare i veckan. På eftermiddagen kom en sammanställning av de ledande indikatorerna i USA som steg 0,6 procent i augusti, vilket var knappt under förväntningarna, detta fick börsen att rycka till några punkter för att sedan följa USA efter 15.30. När börsen stängde hade OMXS30 backat 0,8 procent till 913 punkter. Omsättningen uppgick till 10,9 miljarder kronor.
Totalt sjönk 211 aktier och 168 stängde högre än i fredags. 240 aktier stängde oförändrade. Säljarna dominerade i två av fyra affärer. Bland aktier som var extremt högt omsatta hittar vi åter Autoliv som fått en del sänkta rekommendationer, Boliden och Lundin Mining, samt Ruffel & Båg AB (Morphic).
Återigen var det H&M som var mest omsatt, men följde börsutvecklingen nedåt med 1,1 procent till 405,50 kronor. Ericsson var börsens näst mest omsatta aktie och steg 1,0 procent till 73,40 kronor, efter Stockholmsbörsens stängning sjönk Eric med 4 öre i USA.
Volvo B var den tredje mest omsatta aktien och slutade efter en nedgång på 0,8 procent på 64,75 kronor.
Bankerna var en av de branscher som tillsammans med energi tyngde börsen mest igår, där Swedbank och SHB pressade indexet mest.
Teknisk analys OMXS30: Indexet fortsätter att tajtas till ordentligt i en triangelliknande formation. Det är ganska intressant att se hur volatiliteten har kramats till precis innan de två senate utbrotten och likheten under den senaste månadens åtstramning. Det som är intressant är att volymen precis innan utbrotten i mars och juli gick ner rejält, vilket sker i denna åtsramning oxå. Däremot ser vi att kursen precis innan utbrotten i mars och juli droppade fem dagar i sträck för att sedan skjuta fart ur konsolideringen. Nu är åtstramningen ännu mer markant och amplituden över dagen minimal, dock har kursen inte backat nämvärt i formationen. Om detta är ett tecken på att kursen skall ner denna gång vet jag inte, men att vi närmar oss ett utbrott inom en mycket snar framtid är helt klart. Det troligaste scenariot är dock i trendens riktning, uppåt. För att bryta uppåt krävs ett utbrott över 925-nivån med tilltagande volym. Skulle indexet bryta ner under 900-nivån ser jag 870 som nästa stöd. Vilket det blir vet vi om några dagar, därför skulle jag rekommendera en försiktig hållning tills vi ser var kursen tar vägen. Det kan bli bra kraft i utbrottet med tanke på hur mycket tuben är pressad.
Idag håller Financial Hearings kapitalmarknadsdag i Lund med inriktning på hälsovård.
Riksbanken lämnar Reparesultat kl 10.15
I eftermiddag kl 16.00 gäller det att hålla fokus mot USA där det kommer husprisindex för juli. Efter USA-börsernas stängning kommer det siffror över konsumentförtroende i USA.
Den japanska börsen håller stängt även idag.
USA-börserna gick åt olika håll igår och osäkerheten inför fortsättningen börjar bli tydlig (se analys av OMXS30 ovan). Oljepriset backar i spåren av den stigande dollarn. Hälsovård stiger när investerare söker säkrare placeringar om det skulle komma en rekyl. När börserna stängde hade S&P 500 backat 0,3 procent, DJIA backade 0,4 procent men Nasdaq steg 0,2 procent. Omsättningen var tillbaks på normala nivåer efter häxfredagen. Verkstad med tungviktaren Caterpillar som backade 1,8 procent tyngde. General Electric höll humöret uppe och steg 1,6 procent. Oljebolagen Exxon och Chevron backade i spåren av det sjunkande oljepriset. AIG rusade hela 21,3 procent på spekulationer om att den amerikanska staten kommer att justeras ned ytterligare (det blir fjärde gången i år, så löser man värderingar i USA…).
I Asien är det små rörelser idag på morgonen och Japan håller stängt och därför lägger jag mindre vikt än vanligt på regionen.
Enligt en uppdaterad konjunkturprognos kommer BNP för Asien (exkluderat Japan) att växa med 3,9 procent i år och nästa år kommer tillväxten att uppgå till 6,4 procent enligt en artikel i Bloomberg News nu på morgonen. Den Asiatiska Utvecklingsbanken (ADB) betonar dock att det inte är läge att sluta med den expansiva penningspolitiken, det kommer under lång tid framöver att vara en osäker återhämtning. ADB varnar i artikeln för att de statliga stöden och den accelererande utlåningen innebär en stor risk. Störst fara ser banken i Kina där balansgången blir extra vinglig och risken för stimulanser till spekulativa investeringar är stor.
På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi att det är väldigt små rörelser. Nivåerna är dock något högre än vid Stockholmsbörsens stängning och jag tror på en mycket svag men positiv öppning.
Bland de ledande indikatorerna kl 07.30 ser vi att rörelserna överlag är små i väntan på vad som händer på G20-mötet. S&P 500 backade marginellt under gårdagen och terminen har stigit något under natten. Det generella asiatiska indexet pekar svagt uppåt. Dollarn som steg igår tappar nu på morgonen och en dollar kostar nu 6,80 kronor. Oljan tappade igår på grund av dollarn och idag stiger Brentoljan i spåren av dollartappet. Guld- och metallpriserna rör sig svagt uppåt. Japan håller stängt om ni undrar varför indexet inte är med idag.