Igår var det volatililt och nervöst så det räcker, när börsen stängde hade OMXS30 gått ner 0,32% och slutade på 620,32. Omsättningen var fortfarande låg, om än något högre än de senaste dagarna. När USA öppnade föll drogs även stockholmsbörsen med ner. En del av volatiliteten kan tillskrivas all information som kom under dagen, där Philly Fed kom in något starkare än förväntningarna men den amerikanska veckostatistiken över arbetslösheten var sämre än väntat.
Idag är det massor av intressant på agendan, nu på morgonen kommer Sony Ericsson med rapport kl 8.30 (färre sålda men dyrare telefoner). Citigroup kommer runt kl 12.00, här vill jag höja ett varningens finger, det kan bli en rysare. Min rekommendation är att inte sitta i position när denna kommer, reaktionerna kan bli åt precis vilket håll som helst. Håll ögonen öppna både kl. 14.30 och 15.15, först kommer KPI från USA och sedan industriproduktion och kapacitetsutnyttjande. Kl. 16.00 kommer Michigan-index, vilket gör innebär att det troligen blir en svårbedömd första halvtimme efter det att USA öppnat. Kan vara bra att vänta bortemot kvart över fyra till halv fem innan man tar position. Tänk oxå på att börserna i USA är stängda på måndag, vilket kan göra det svårare än vanligt.
Bank- och finanssektorn har det tufft nu, så även igår. SEB sjönk med 2,1% till 46,70 och Nordea sjönk med 4,2% till 48,10. Det är inte bara i Sverige som bankerna får storstryk, även i USA. Trenden i bankaktierna är klart negativ och ser ut att fortsätta fallet nedåt. Fler och fler börjar nog inse att det är en hel del som skall upp till ytan innan vi kan förvänta oss en hållbar uppgång.
Volvo får verkligen bekänna färg, aktien fortsatte nedåt och stannade på 35,20. Bolaget har begärt hjälp från staten, trots att de tjänat över 50 miljarder de senaste åren. Detta kan precis som Reinfeldt undrade häromdagen verka konstigt, varför skall ett så lönsamt bolag be om hjälp från staten. Jo, de senaste åren har man delat ut hela 52 miljarder kronor i aktieutdelning och därmed riskerat hela bolagets existens.
HM: Bröt i början av året upp genom taket i den fallande trendkanalen, därefter konsoliderade aktien ett par dagar för att sedan bryta ner efter den tilltagande negativa divergensen. Det kraftiga fallet de senaste dagarna har inneburit att stödet vid 300 kronor testades två gånger igår och höll, vilket kan bli en dubbelbotten och en kort rekyl upp för att åter testa motståndet vid 325 kronor.
Motstånd: 325 / 350
Stöd: 300 / 275 / 250
Kort sikt, daytrading: Avvakta, kolla OMXS30-trenden
Några dagar: Neutral
Sparande (lång sikt, månader): Neutral med dragning uppåt
OMXS30: Ligger fortfarande kvar i en fallande trend, men är just nu inne i en konsolideringsfas där sekundärstödet vid 615 testats och hållt två gånger, detta i samband med ett fallande momentum och MACD som ser ut att börja bryta kan tyda på en uppstuds i form av en kortare rekyl i första hand mot MA20 och då kommer det att bli runt 630, nästa motstånd ligger på 650.
Stöd: 615 / 600 / 570
Motstånd: 714 / 650
Kort sikt, daytrading: Avvakta, mycket statistik idag
Några dagar: Neutralt, dragning nedåt
Sparande (lång sikt): Nedåt
ECB sänkte räntan till 2%.
Råvaror/Olja: Råvaror följer börutvecklingen i stort sett punkt för punkt för tillfället. Nickel och tenn har däremot gått tvärtemot resten av basmetallerna och steg igår. Guldpriset gick igår ner 5,5 dollar till 805 dollar/troy oz.
USA: Börserna i USA återhämtade sig igår efter fem dagars nedgång och fick en injektion när motståndet vid 1485 passerades på Nasdaq som till slut stannade på plus 1,5%. Citibroup fortsatte ned i källaren och sjönk hela 15,5% att läggas till de 20% kursen sjönk dagen innan.
Fed-chefen i San Fransisco sade till Bloomberg igår att återhämtningen i den amerikanska ekonomin kommer att gå mycket långsamt och tidigast i slutet av 2009 kan vi kanske se att tillväxten börjar komma tillbaka. Hon sade vidare att det inte är acceptabelt att låta inflationen gå under 1% och varnade för deflationshotet.
Igår kväll presenterade demokraterna en del detaljer i Obamas nya stimulanspaket som kommer att bli på hela 825 miljarder dollar, detta för att som de säger bekämpa ”en kris som inte setts sedan den stora depressionen”. Paketet kommer att bestå av 275 miljarder dollar i sänkta skatter och 550 miljarder dollar i nya utgifter. Företagen kommer att få bonusar för investering i fabriker och utrustning. Dessutom skall det jobbas fram något man kallar ”Making Work Pay” som skall göra det ännu mer lönsamt att arbeta. Detta innebär att arbetare får skattesänkningar med 500 dollar per person.
Personligen tror jag det blir en mycket skakig och svårbedömd dag i USA ikväll.
Asien: Igår föll börserna på bred front i Asien, efter alla de deprimerande företagsnyheter som strömmade in. Idag är det mycket postivare tongångar, Japanska Nikkei steg hela 2,7% och Kina runt 2%. Det var lite mer avvaktande i Hong Kong som när detta skrivs ligger runt nollstrecket.
Detta händer idag fredagen den 16/1-2009:
RAPPORTER:
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Citigroup (kl 12.00), Sony Ericsson (kl 8.30)
STÄMMOR:
– Rayclinic (extra)
BÖRS ÖVRIGT:
– Sony Ericsson: telefonkonferens för press och analytiker kl 10.30
– Teleca: Symphonys förlängda bud går ut kl 17.00
– Broström: A.P Møller-Mærsks förlängda bud går ut
– Rederi: rater vecka 3
ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Scribona: börjar handlas på First North
STATISTIK:
– SCB: tjänsteprisindex november kl 9.30
– AF: månadsstatistik kl 10.00
– Olja: IEA månadsrapport januari kl 10.00
– Österrike: KPI december kl 10.00
– EMU: handelsbalans november kl 11.00
– USA: KPI december kl 14.30
– USA: TICS-data november kl 15.00
– USA: industriproduktion december kl 15.15
– USA: kapacitetsutnyttjande december kl 15.15
– USA: Michigan-index (prel) januari kl 16.00
POLITIK:
– Riksdagen: Anders Borg sammanträder med EU-nämnden kl 9.30
CENTRALBANKER:
– RB: resultat auktion tremånaderskredit i svenska kronor kl 13.00
MAKRO ÖVRIGT:
– RGK: annonserar extra växelemission kl 16.20