Börsen veckan som gick (V46)

veckan8

veckanflag11Veckan som helhet får sammanfattas som stark, trots att volymerna under hela veckan varit låga. Måndagen rivstartade efter positiva besked från G20-ledarna om att stöden kommer att fortsätta så länge de behövs. Resten av veckan har präglats av osäkerhet och avvaktan.

Rapporterna har huvudsakligen fortsatt att komma in i linje med eller bättre än väntat.

De oväntat kraftigt stigande oljelagren i onsdags kom för många som en överraskning och skapade lite turbulens under torsdagen. Veckan avslutades med blandade rörelser där oljepriset föll i samband med det svaga Michigan-indexet, men efter hand återhämtade sig priset och slutade i stort sett oförändrat.

Guldpriset är en annan faktor som rör om lite i grytan. Det bör dock åter påpekas att mycket av priset härrör sig från dollarfluktationen. På fredagseftermiddagen var det rejält drag efter guld som steg till 1117 dollar per uns.

Mycket av rörelserna nu beror på dollarn som direkt avspeglar sig på börsen och råvarupriserna.

Veckan avslutades positivt i USA, trots ett svagt Michigan-index stängde alla tre börserna på plus.
S&P 500: Notering: 1093 VOlym: 3,02 Utveckling: 0,6%  DJIA: Notering: 10270 Volym: 0,17 Utveckling:0,7%  Nasdaq: Notering: 2168 Volym: 1,8 Utveckling: 0,9%

omxs30realveckaOMXS30 har handlats upp med 2,8 procent under den gångna veckan, i likhet med de flesta övriga börser i Europa. G20-ministrarnas lugnande besked förra helgen har åtminstone hållt säljarna borta från allt för stora attacker. De låga volymerna som präglat hela veckan gör att enskilda rusningar som den i TeliaSonera i torsdags lätt drar börsen några tiondels extra procent. Den genomsnittliga volymen för veckan som helhet uppgår inte till mer än 12,1 miljarder kronor, vilket är 23 procent lägre än genomsnittet för de senaste tre veckorna.

Vi har fått lära oss ett nytt årshögsta på 977 i veckan och nu närmar sig nivån 980 och 1000 som kändes avlägsen för inte allt för länge sedan.

omxs30reallong5OMXS30 fortsätter på den inslagna vägen med små gyttjepölar på vägen. Både de långa och korta glidande medelvärdena befinner sig uppåt och indexet håller sig innanför begränsningarna i den stigande trendkanalen. Efter att ha mjukat upp motståndsnivåerna har kursen med hjälp av positiv statistik tagit sig upp för att hämta andan på nästa platå. Närmast på ovansidan hittar vi nu 980-nivån och som stöd är det sekundärmotståndet kring 950 jag håller koll på.


 

Läs även:
Nedåt på Stockholmsbörsen (DN).
Slösa mer populärt än spara (DN).
Osäkert på börsen (VA).
Vi är i ett informationsvakum (AFV).
Därför kan börsen sjunka (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar