Börsen små rörelser med dragning nedåt

Något har hänt med mitt publiceringsverktyg, jag får inte upp bilderna på bloggen. De läggs upp så fort jag hittat felet. Ni har bilder i de tidigare inläggen imorse!

Gårdagens börs blev precis det sömnpiller vi kunde förvänta oss. En ganska typisk mellandaghandel med låg omsättning på mindre än hälften av en normal dag. Om de stora drakarna utgör 70 procent av den totala handeln, stämmer det ganska bra med omsättning, jämfört med de tre senaste månadernas genomsnitt. Det var inga nyheter som stack ut eller överraskade. Nedgången tilltog i sluthandeln, i linje med USA-börserna, när dollarn som varit nere och vänt under 7,15 gick på bara en kvart upp till 7,21 kronor, för att sedan stabilisera sig kring 7,20 kronor. När börsen stängde hade OMXS30 lagt till knappt en punkt till måndagens stängning, vilket blir ungefär 0,1 procents uppgång till 966 punkter.

Totalt var det 238 aktier som steg, 196 backade och 188 stängde på samma kurs som i måndags. Plankan var åter platt med en svag, mycket svag övervikt för köparna. Ingen aktie stack ut från mängden, en typisk ”göranågotannatdag”.

Ericsson stod för gårdagens högsta omsättning, följt av HM och AstraZeneca. Ericsson steg i USA.

Bäst bland OMXS30-aktierna gick MTG som steg med 2,8 procent, följt av Boliden som klättrade 1,5 procent till 92,55 kronor. Sämst bland de högst omsatta aktierna gick Getinge följt av Volvo B, som backade 1,4 procent till 62,30 kronor.

Bästa branscher blev råvaror, följt av telekom. Sämst gick det för hälsovård och dagligvaror.

Kappahl som jag skrev om igår morse stack ut och noterade en uppgång på 5,8 procent till 73 kronor.

Idag kommer rederi rater för vecka 53.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin steg marginellt från 52,3 till 53,8 under december månad.

Idag kommer det statistik från Statistiska Centralbyrån avseende Sveriges handelsnetto och konjunkturstatistik kl 09:30.

Klockan 10:00 är det dags för M3-siffror avseende november inom EU (tillgången på pengar i omlopp). Siffran anses vara en viktig inflationsindikator.

Från USA kommer Chicago inköpschefsindex för december kl 15:45 och oljelager, veckosiffror kl 16:30.

Det är halvdag på penningmarknaderna idag!

”En av huvudnyheterna idag verkar vara att facket skall ta kontakt med den amerikanska regeringen för att få fart på förhandlingarna om Saabs framtid. ”Det kan aldrig sluta väl – facket mot folket stjälper Saab” eller vad rubrikerna kommer bli, fast i den samlade vänsterpressen, som ju är i stort sedan hela den tryckta pressen kommer det naturligtvis vara alliansregeringens fel.”

En annan betydligt intressantare nyhet är att privatspararna enligt Nordnet har sålt mycket aktier och att de har en negativ inställning till börsåret 2010. Mest köpta aktier under december är H&M, följt av Hakon Invest och
Hufvudstaden. Det verkar som om bolag som laggar efter i uppgången favoriseras, medan de som leder uppgången säljs. De aktier som har omsatts mest är Swedbank, Ericsson och Boliden. Enligt Nordnet ser mest köpta och mest sålda-listorna ut så här:

Mest köpta aktier hos Nordnet
1. H&M
2. Hakon Invest
3. Hufvudstaden
4. Swedbank
5. Stora Enso
6. Kinnevik
7. Ericsson
8. Volvo
9. Öresund
10. Kungsleden

Mest sålda aktier hos Nordnet
1. AstraZeneca
2. Boliden
3. Skanska
4. Nokia
5. MTG
6. ABB
7. Atlas Copco
8. Investor
9. Sandvik
10. Alliance Oil

Även i USA var det en platt och tråkig handelsdag igår. De ledande indexen låg mestadels runt nollan, men vände ner något i sluthandeln. DJIA slutade på oförändrat, S&P 500 backade 0,1 procent och Nasdaq likaså. Det var första gången på de senaste sex handelsdagarna som de ledande indexen inte steg.

Bland förlorarna hittar vi banker och oljebolag och byggmaterial och industri gick bättre än genomsnittet, men rörelserna är så små att det inte går att utläsa någon direkt trend eller bygga upp någon strategi efter detta.

Både huspriserna och de amerikanska konsumenternas förtroende för framtiden kom igår in enligt förväntningarna på 52,9 att jämföras med 53,0 som analytikerna förväntade sig för december.

På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag en viss nedgång mot nivån för Stockholmsbörsens stängning, nedgången är dock marginell (0,3 procent) mot igår. Den spända gummisnodden i kombination med tangeringen av den fallande motståndslinjen som ni kan läsa mer om i min tidigare morgonanalys av OMXS30, kommer säkert hålla indexet under nollinjen, åtminstone inledningsvis idag.

I Asien är det blandad utveckling (enligt mitt sätt att se det), även om de flesta nyhetsbyråer skriver att det är mest uppåt. ”I den rosa tidningen sätter man istället den mer säljande rubriken, breda nedgångar, vilket är en överdrift”.

I Japan noterar jag Nikkei just nu (kl 07:30) på minus 0,6 procent, det som dock är intressant är att Nikkei just nu tappar fart och nedgången ser ut att tillta. I Japan är det ungefär dubbelt så många aktier som faller, jämfört med hur många som stiger. Japan Airlines störtdyker på uppgifter om att långivarna motsätter sig den framlagda konkursplanen. Aktien faller med nästan 25 procent. Bättre går det för Hitachi som stiger 3,6 procent. Banker går sämre än genomsnittet i Japan.

Den japanska regeringen har ökat på det ekonomiska
tillväxtmålet från tidigare 0,5 procent till över 2 procent per år för det kommande decenniet. Detaljer om hur detta skall gå till kommer att presenteras i juni, enligt en artikel i Bloomberg News.

 
Bland de ledande indikatorerna kl 08:10 noterar jag en mindre nedgång hos den amerikanska terminen, vilket skall adderas till till gårdagens nedgång på de amerikanska börserna, men märk väl att det väldigt små rörelser. Även i Asien är det totalt sett små rörelser, även om rubriksättarna i gammelmedia vill hävda annat för att få betalt för klick på artiklarna. Låg nivå sa Bill – det är låg nivå sade Bull…

Dollarn ser ut att försvagas något nu på morgonen och en dollar kostar just nu 7,20 kronor. Intressant att notera är att den norska kronan faller kraftigt, tillsammans med den australienska valutan.

Oljepriset flukturerade i takt med dollarn på eftermiddagen, men har under största delen av morgonen legat still med en dragning uppåt. Ett fat Brent råolja kostar nu på morgonene 78 dollar.

Guldpriset är åter under 1100-dollarsstrecket och ett ounce guld kostar nu på morgonen 1095 dollar. Övriga metallpriser har mattats något och det generella metallprisindexet ligger nu på 301.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar