Börsen något trevande inledning uppåt

Stockholmsbörsen föll tungt även i fredags och de negativa ackumulationsdagarna är nu betydligt fler än de positiva i år (se under menyn kursutveckling ovan). Oron för skuldsättningen i sydeuropa uppges vara orsaken till oron. Det som är förvånande är att inte skuldsättningen, utan att världens börsanalytiker spelar upp denna teaterföreställning. Det är inget nytt, det är bara ytterligare ett skäl till att ”legalisera” dålig tajming. Varför lura in småspararna så sent i den psykologiska tradingkurvan? Jo, ”ingen” kunde ju ana att det var så illa ställt i Grekland… Nä, visst… Har påven en fånig hatt frågar man sig…

omxs30real60min6När Stockholmsbörsen stängde i fredags var det nära dagslägsta och dessutom årets lägsta stängningskurs. Noteringen blev 935,90 och det innebar en nedgång på 1,4 procent och det drog ner veckoresultatet till 1,9 procent. Omsättningen uppgick till hela 23 miljarder kronor, vilket var hela 40 procent högre än de senaste tre månadernas genomsnitt.

Nu börjar riskaptiten på allvar att avta och börserna blir allt mer automathandlade, vilket naturligtvis är mycket positivt. Parodin om den amerikanska sysselsättning har bloggrannen Cornucopia skrivit om så bra att jag inte behöver upprepa det här.

De tekniska indikatorerna har under en längre tid indikerat att börsen kan vara på väg mot en vändning, nu ser den på allvar ut att närma sig. Inte ens de positiva fundamentala signaler som strömmar in lyckas bli mer än brus. Om denna vändning blir en måttlig rekyl eller en större sättning återstår att se.

Volvo kom med en riktigt dålig rapport, resultatmässigt. Det positiva kassaflödet i kombination med orderingången fick dock aktien att lyfta med över 2 procent till 96,20 kronor.

Electrolux som haft det tungt efter rapporten återhämtade sig något och steg 1,8 procent.  Electrolux har fått sänkt riktkurs av Merrill Lynch idag på morgonen.

Denna vecka inleder Swedbank som första bank med rapport imorgon kl 07.00.  Resultatet väntas bland SME-analytikerna att komma in på minus 1.245 miljoner kronor för årets fjärde kvartal, ingen utdelning väntas. Av de tjugo analytiker som ingår i SME-sammanställningen rekommenderar åtta köp, sju behåll och fem sälj. Fördelningen verkar representabel för investerarkollektivet och aktien steg i fredags med 0,9 procent till 64,40 kronor.

Jag läser på flera sajter att oron för bankerna avtar och att Danske Banks styrkerapport visar att det inte finns någon anledning till fortsatt oro sägs det. Det tror jag iofs precis vad jag vill om..

Idag på morgonen presenterade IFS ett nettoresultat på 90 Mkr vilket är en klar förbättring.

På makrofronten blev den japanska bytesbalansen betydligt mindre än förväntat. En minskning på 20 procent från månaden innan och ungefär 10 procent lägre än vad analytikerna hade förväntat sig.

I övrigt är det lungt på makrofronten idag.

För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).

I USA inledde börserna nedåt i fredags, men runt kl 20.00 svensk tid gick dollarn ner kraftigt och samtidigt stärktes börserna så att de klarade att stänga på plus, alla tre.

Vid stängning var S&P 500 upp 0,3 procent, Dow Jones Industrial Average steg 0,1 procent. S&P 500 steg 0,3 procent och tekniktunga Nasdaq Composite adderade 0,7 procent till torsdagens stängning.

Råvarubolag och teknologiaktier stod för den största uppgångarna på slutet.

esh036På den amerikanska S&P 500 terminen kan vi se att nivån endast ligger någon punkt över Stockholmsbörsens stängning i fredags, detta anser jag vara inom felmarginalen.

 

Nedgångarna fortsätter i Asien tyngda över utvecklingen i sydeuropa. Återigen är det tyngre exportföretagen som backar mest. Panasonic föll med 5,3 procent och Casio med 5,5 procent.

indikatorer180Bland de ledande indikatorerna fokuserar jag idag mest på dollarns utveckling. I fredags rusade de amerikanska börserna när dollarn försvagades något. Nu på morgonen har dollarn åter vänt upp, detta avspeglar sig tydligt på de asiatiska börserna som backar i takt med att dollarn förstärks. I fredags morse kostade en dollar 7,42 och i morse när jag började (05:15) stod den i 7,43 för att nu ha passerat 7,47. Det innebär en uppgång på runt 0,7 procent sedan USA-börsernas stängning i fredags.

Råvarumarknaden är under fortsatt press sedan i torsdags. Guldet och metallpriserna försvagas ungefär i samma takt som dollarn stiger. Ett troy ounce guld kostar nu på morgonen 1065 dollar. Oljepriset backar däremot mer än övriga indikatorer och ett fat Brent råolja noteras åter under 70-dollarsstrecket. Det kraftigare fallet för oljan ser jag som ytterligare ett svaghetstecken att addera till det batteri jag skrev om i de tidigare morgonanalyserna.
Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar