Börsen inleder tisdagen nedåt

omsattning41Stockholmsbörsen inledde veckan starkt, till stor del med draghjälp från PPM-pengar som pumpas in på börsen. De urstarka amerikanska hussiffrorna hjälpte naturligtvis till. Börsen stängde, efter att ha nosat på årshögsta på 975,5 punkter (nära årshögsta), vilket innebar en uppgång på 2,5 procent. Volymen uppgick till 14,6 miljarder kronor, vilket är 10 procent högre än de senaste tre veckorna och 16 procent högre än föregående veckas genomsnitt.

Under måndagen sjönk dollarn, men har under natten återhämtat sig tillsammans med yenen.

Totalt steg 281 aktier, 138 sjönk och 242 aktier stängde på samma kurs som i fredags. Köparna dominerade handeln i stort sett hela dagen mer än 90 procent av affärerna var köparnas. Autoliv, Malka oil och Lundin Mining var extremt högt omsatta i förhållande till sin storlek på börsen.

Bästa bransch blev finans som steg hela 3,5 procent och bland vinnarna hittar vi SEB A som steg över 5 procent till 47,90 kronor. Nordea och Swedbank som bägge låg högt på omsättningslistan steg 4,6 respektive 4,2 procent.

sektorer128Morgan Stanley som sänkte rekomendationerna för Swedbank och SEB i fredags, var åter igår en av de största köparna till SEB och i fredags till Swedbank…

Verkstadssektorn gick starkt och Atlas Copco steg hela 3,9 procent till 104,30 kronor.

HM var den högst omsatta aktien igår och aktien steg 1,3 procent till 421 kronor. Ericsson kom på andra plats, men utvecklades bortsett från SCA sämst bland de högst omsatta och slutade på måttliga 0,6 procent plus och 70,50 kronor. Ericsson följer som bekant utvecklingen på dollarn ganska väl. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien att sjunka motsvarande 68 öre i USA.

SCA B var den enda aktie bland de trettio högst omsatta som stängde på minus.

Sämsta branscher denna starka börsdag blev IT  och kontradefensiva hälsovård.

omxs30real60min3Studerar vi OMXS30 i ett 60-minutersdiagram noterar vi att indexet åter var uppe och testade av 976-nivån som höll emot även för attacken den 12/11. Mycket av uppgången kan tillskrivas PPM-pengar som placeras på börsen dessa dagar. Tekniskt tror jag att motståndet håller och att indexet söker sig tillbaks idag, men makrostatistik och PPM-pengar kan vrida om den mest pretantiösa analys, därför låter jag bli att göra någon separat analys idag.

 

Försäljningen av befintliga bostäder i USA steg över 10 procent under oktober, vilket var 8 procent högre än förväntat.

Hewlett-Packard presenterade sitt bokslut igår efter USA-börsernas stängning. Resultatet uppgick till 1,14 dollar/aktie. Siffrorna för både vinst och omsättning låg i linje med förväntningarna. Aktien stängde på plus 2,0 procent.

Idag är det värt att notera att Assa Abloy håller kapitalmarknadsdag mellan 11.30-18.30 = Varning! Igår steg aktien 3 procent till 134,10 kronor, men sedan tidigare vet vi att orden vägs på guldvåg och det kan bli tvära kast under dagen.

I Tyskland presenteras affärsklimatet (IFO-index) för november kl 10:00. Detta anses vara en tidig indikator på hälsan i ekonomin. Totalt intervjuas mer än 7000 företag om affärsklimatet för den närmaste tiden.

Industriorder inom EU presenteras kl 11:00

Det viktigaste klockslaget idag är 14:30! Då presenteras  USA:s BNP för Q3 och amerikanska konsumenters verkliga konsumtion. Förväntningarna ligger på 3,0 %, förra gången siffrorna presenterades var nästan hela ökningen relaterad till den exceptionella bilförsäljningen pga skrotningsavgifterna.

Kl 15:00 är det dags för huspriser i USA, följt av hushållens konfidensfaktor kl 16:00.

Senare ikväll redovisas Fed:s protokoll för policymötet 3-4 november samt veckosiffror för konsumentförtroendet.

Förväntningarna har ju tidigare varit att julklappshandeln skall slå nya rekord, men enligt förtroenderådet i USA planerar amerikanska konsumenter att spendera 7 procent mindre på julklappar i år jämfört med förra året.

in-xdag18USA-börserna inledde veckan starkt och steg överlag. Precis som varje dag denna månad har köparna dominerat den första timmen, så även igår. Köparna drev på ordentligt upp till den fallande motståndslinjen och nivån kring 1010-1012, där var det stopp. Dow Jones lyckades stänga på den högsta nivån för i år, medans S&P 500 backade ner till 1106 punkter, vilket innebar ett plus på 1,3 procent. Totalt omsattes 3,1 miljarder aktier på S&P 500 vilket är 24 procent lägre än den genomsnittliga volymen för de senaste tre månaderna. Efter gapet i inledningen och skaplig volym under första timmen var det exceptionellt små volymer resten av dagen.

En del positiva uttalanden från tunga investerare tillsammans med politikernas löften om att stimulanspaketen inte skall avslutas förrän det går utan att skada ökar just nu riskaptiten.

De starkaste branscherna i USA var teleoperatörer, oljebolag och teknologi.

Guldpriset fortsätter att stiga och det skickade igår upp Newmont Mining som är en stor guldproducent i USA.

I Asien är det små rörelser med dragningar nedåt för femte dagen med nedgångar i Japan. Oron för den hårt skuldsatta, näst största ekonomin i världen ökar. Börsen pressas hårt på spekulationer om att japanska banker kommer att sälja fler aktier för att hämta in kapital. När detta skrivs (06:15 noteras Nikkei på minus 0,8 procent). Banker leder nedgången som för japans största bank, Mitsubishi Financial Group är mer än 3 procent. Både dollarn och yenen har stigit mot alla övriga valutor nu på morgonen.

Japan håller åter öppet och backar inledningsvis efter ett uttalande från den japanska finansministern att Bank of Japan måste göra mer för att bekämpa deflationen. En viktig fråga är vilka muskler regeringen och BOJ har för vidare stimulanser. Skuldsättningen i Japan närmar sig 200 procent av BNP. Bank of Japan uppgraderade sin bedömning över det ekonomiska läget för tredje gången. ”Ekonomin håller på att ta fart” står det att läsa i Bloomberg News nu på morgonen.

Wall Street Journal skriver att den Kinesiska centralbanken utfärdar en allvarlig varning att bankerna måste följa de kapitalkrav som ställs, för att undvika att bli drabbade av sanktioner som kan innebära att bankerna får begränsat tillträde till marknaden, säger China Banking Regulatory Commission i en uttalande på sin webbplats.

Vidare läser jag i Wall Street journal att 23 procent av amerikanska husägare har större lån än värdet på fastigheten! Mer än 520.000 fastighetsägare ligger efter med lånen – bra jobbat Clinton och Obama! ”Nu ser vi till att få fart på utlåningen så att fler kan köpa hus – till nollränta… Så att landet kommer igång….” (min egen reflektion, sorry).

esz947Den amerikanska S&P 500-terminen visar tydligt att det bär av utför i Asien under de senaste handelstimmarna och att det kan pressa Stockholmsbörsen, åtminstone inledningsvis. Det visar sig efterhand hur mycket PPM påverkar.

 

 

 

indikatorer132Bland de ledande indikatorerna kl 07:20 noterar jag att uppgången i USA mattades av efter Stockholmsbörsens stängning och har fortsatt ner ett par tiondelar till efter stängningen i USA. Det är mestadels nedåt i Asien, men något hände på den Kinesiska börsen runt halv sju i morse då det bar av rejält söderut. Från att ha legat på ett stadigt plus ligger nu Shanghai på 1,9 procent minus (om mina diagram inte fått en släng av influensan). Dollarn har stärkts under natten mot både kronan och euron. Oljepriset ligger på ungefär den nivå det gjorde igår, det har varit små förändringar under natten. Guldpriset har åtminstone tillfälligt stabiliserats. Idag på morgonen kostar ett uns 1165 dollar. Guldpriset kommer till stor del att styras av dollarutvecklingen. Investerare tror på en fortsatt positiv utveckling för guldpriset fram till årsskiftet läser jag i Wall Street journal.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar