Bearish engulfing vid motstånd

sammanfattningNEW YORK: NEGATIVT AVSLUT FÖR DE LEDANDE BÖRSERNA, S&P500 -0,7%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna stängde negativt på onsdagen efter att eurogruppens kvällsmöte avbrutits mindre än två timmar in och framskjutits till torsdagen.

Dow Jones Industrial Average noterades 1,0 procent ned till indexnivån 18.967. Det bredare S&P 500 noterades 0,7 procent lägre till nivån 2.109, vilket även det tekniktunga Nasdaq Composite gjorde som handlades vid 5.122.

Omsättningen uppgick till 670 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,6 miljarder på Nasdaq.

Eurogruppens möte i Bryssel avbröts på onsdagskvällen och flyttades till torsdag 13.00. Enligt eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem har institutionerna och Grekland ännu inte nått någon överenskommelse.

På statistikfront var USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ned 0,2 procent i beräknad årstakt under det första kvartalet, vilket var i linje med vad analytikerna hade spått.

På bolagsfront stod Netflix i fokus. Streamingbolaget, vars aktiepris har mer än fördubblats under året, meddelade på tisdagskvällen en 7-för-1 aktiesplit.

Biltillverkaren General Motors backade med 3,1 procent medan konkurrenten Ford steg med 1,4 procent. Goldman Sachs ändrade sina preferenser för bolagen och sade att Ford har ”bättre utsikter” än GM.

Fitbits aktie föll för första gången sedan dess börsintroduktion den 18 juni. Aktivitetsarmbandsbolaget hade vid tisdagens börsstängning ökat med ca 90 procent i relation emissionspriset. Aktien var ned 4,9 procent på onsdagen.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk med 3 punkter till 2,37 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”De positiva pattern gaps som vi bjudits på de senaste dagarna fungerar nu som stöd och ökar chansen för ett utbrott upp och förbi den fallande motsåndslinjen som inför dagen möter upp kring 1630. Den kraftiga uppgången innebär dock att gummisnodden börjar bli spänd.”

Onsdagen inleddes upp för att även under gårdagen testa av nivån kring 1628. Som jag sade på ETP Direkt bevakade jag 1628 och 1617 som intressanta utbrottsnivåer från första timmens box. Strax innan lunch punkterades golvet i boxen och det ledde till ett brant fall ner mot 1607 som även det var en av de nivåer jag nämnde inför gårdagen. Åtminstone tillfället ser vi tecken på att köparna suger upp säljtrycket kring denna nivå. Eftermiddagen blev en svårtradad tillställning. Stängningen vid 1611,5 motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

Onsdagens bearish engulfing är en fortsättningsformation för nedgång och om inte 1630 tas ut idag eller senast imorgon bevakar jag 1583 som utgör sentimentsnivån för den senaste veckan, därunder är det säljarna som tar över på kort sikt.

Gårdagens volym var den lägsta hittills i veckan och 11 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev oljebolag och defensiva telekom. Sämst gick offensiva teknologi och verkstad. Om det visar sig att onsdagens högsta blir en topp i treveckorscykeln är den extremt vänsterställd vilket tyder på avtagande riskaptit och det kommer bli mycket spännande att följa den fortsatta utvecklingen.

Högst omsatta aktier blev åter Eric B, HM B och NDA. 218 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus medan 328 stängde rött.

Totalt sett har jag en fortsatt positiv bild som stärker det jag skrivit om i några veckor, nämligen att förutsättningarna för några veckors stark börs efter midsommar.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– H&M (kl 8.00), Venue Retail Group (kl 15.00)

AKTIETORGET
– Arc Aroma Pure

STÄMMOR
– Ambia Trading, Chrontech Pharma (är under namnändring till Fastilium Property Group), Dome Energy (ändrat datum från 15/5), Nattopharma, Sensodetect (ändrat datum från 3/6), US Energy Group

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– H&M: presskonferens kl 9.30
– H&M: telefonkonferens kl 14.00

BÖRSSTATISTIK
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Insplorion: första handelsdag på Aktietorget
– Mackmyra: anmälningstid i nyemission avslutas
– Soltech: första handelsdag på First North
– Vostok New Ventures: första dag för handel exklusive rätt till inlösendepåbevis

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: GfK Hushållsbarometer juli kl 8.00
– SCB: PPI maj kl 9.30
* USA: privata inkomster, konsumtion maj kl 14.30
* USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: tjänste-PMI (prel) juni kl 15.45
* USA: Bloomberg hushållsindex, veckodata kl 15.45

POLITIK
– EU-toppmöte: EU-ledarna träffas i Bryssel

MAKRO ÖVRIGT
– AF: presenterar rapporten ”Var finns jobben?” kl 10.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Gårdagens spinning top är ett tecken på osäkerhet och har hyfsad träffsäkerhet som vändningsformation när den effektueras kring taket i en tradingrange.”

Onsdagen inleddes ner mot 2119 men efter en timme hade den initiala nedgången täppts till. Dagshögsta 2125 noterades efter ungefär en timmes handel och i samband med Europabörsernas stängningar punkterades första timmens box därefter höll säljarna i taktpinnen. Stängningen vid 2108,6 skedde på absolut dagslägsta och motsvarade en nedgång med 0,7 procent.

Efter tisdagens ”doji star” bjöds vi igår på en röd closing marubozu som stängde kring den kortare sentimentsnivån som MA-8 utgör. Denna typ av kursstapel har vi sett 165 gånger i en positiv marknadsfas sedan början av år 2002. I 63 procent av dessa tillfällen har kursen stått högre en vecka senare och den genomsnittliga utvecklingen har varit en uppgång med 0,4 procent.

Volymen igår var den högsta hittills i veckan men trots det 1 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Två av de fyra IT-aktier som jag använder för att studera om glaset är halvfullt eller halvtomt steg igår. Endast 57 aktier på SP500-indexet stängde på plus medan 428 stängde rött igår. Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick verkstad och hälsovård, en något spretig utveckling.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska bilden sedan igår. Som jag påpekat en längre tid ska vi fortsatt vara beredd på tvära kast när någon av begränsningarna i tradingrangen närmar sig.

Asien: Det är mestadels små och måttliga nedgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen. Världens blickar är nu riktade mot det grekiska sorgebarnet. Igår bröt förhandlingarna återigen ihop när långivarna ställde krav på Grekland om mindre försvarsutgifter och en mindre skillnad på moms på öarna. En normalisering av momsen som ändå understiger ex.vis den svenska. Det är lite som att kastas mellan förhoppning och depression var och varannan dag. Jag har sagt det många gånger de senaste månaderna och gör det igen: Precis som VIX laddar för en uppgång bör vi vara beredda på en tilltagande volla och osäkerhet på den kinesiska börsen och det kommer att smitta av sig på övriga index i regionen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar