Stockholmsbörsen bjöd inte på några stora överraskningar igår, det blev som väntat en svag nedgång som till slut stannade på 1 procent och 883 punkter. Omsättningen var rekordlåga 8,6 miljarder kronor. Efter den senaste tidens kraftiga uppgångar är det inte konstigt om det blir lite lugnare rörelser ett tag.
Bank- och finans blev gårdagens sämsta bransch med Nordea som största sänke. Aktien som var den tredje högst omsatta igår backade 1,85 procent till 69 kronor efter sänkt rekommendation från Morgan Stanley och dragit ned riktkursen till 59 kronor. Swedbank gick emot strömmen och steg istället 2,3 procent till 67,25 kronor efter en höjd rekommendation från Royal Bank of Scotland. Ny riktkurs är 65 kronor.
Näst sämsta bransch blev Telekom där TeliaSonera tyngde indexet mest med en nedgång på 1,53 procent till 45 kronor.
Bästa bransch blev inte oväntat kontradefensiva läkemedel som steg 0,38 procent med AstraZeneca som stjärna i klassen. Aktien steg med 0,3 procent. Elekta och EpiCept steg bägge över 3 procent.
Högst omsatt på gårdagens börs var SEB A som föll med 1,03 procent till 48 kronor och aktier för 868 miljoner kronor omsattes, alltså 10 procent av börsens totala omsättning. Ericsson vara bara fjärde mest omsatta aktie och backade 0,43 procent till 69,30, aktier för 450 miljoner kronor omsattes. Ericsson backade 12 öre i USA igår jämfört med stängningskursen i Stockholm.
Sedan årsskiftet har OMXS30 gått upp med 33 procent och tittar vi ett år tillbaks ligger vi på precis samma nivå som i början av augusti 2008 och ungefär på samma nivå som augusti 2006. Skall nu börsen upp eller ner? Tittar vi på 2006 så befann sig den långa trenden (MA200) i en positiv trend och börsen fortsatte uppåt till mitten av 2007. Utvecklingen efter augusti 2008 har vi alla i färskt minne, med primärtrenden nedåtriktad brakade det rejält nedåt. Nu har primärtrenden precis vänt uppåt och frågan är om rallyt hämtar andan och skall fortsätta uppåt.
Jag brukar predika att man inte skall försöka titta i backspegeln för att sia om utvecklingen och det är precis det som är det fallet även nu. Den vanligaste utvecklingen är att kursutvecklingen söker sig mot primärtrenden och skulle då innebära att kursen efter denna gyttjepöl får fart uppåt igen, det är vad de flesta tror (även undertecknad). Det är dock viktigt att inte bara följa flocken utan tänka lite själv, även om inte känslorna får ta över, men det går inte att diskutera bort att informationen styr mer än den tekniska analysen för tillfället.
Många pratar om att institutionerna fortfarande står vid sidan och att det är massor av kapital som väntar på att bli placerade. Okej, men varför då? Primärtrenden är uppåt, vi har haft en börsutveckling på över 50 procent det senaste halvåret och de tunga placerarna står vid sidan om. Vi kan inte glömma fundamenta efter en så kraftig uppgång som varit under våren och sommaren, börsen är dyr, eller rättare sagt förväntar sig rejäla vinstökningar för att leva upp till de höga glidande P/E-talen som råder nu. Den globala ekonomin är svårt sargad och det man hela tiden pratar om är att fallet är på väg att bromsas upp, men hur? Jo i USA lånar man upp en krona för varje tvåkrona som spenderas och ”förstatligar” de företag som håller på att gå under. Det är rekordmånga som är utan arbete och får svårt att bidra till den ökande konsumtion som skall ta landet ur krisen. Låne- och räntebubblorna som man blivit världsmästare på att bygga är lösningen som man återigen ställer allt sitt hopp till. Skall det lyckas? Inte på längre sikt, det tror inte jag i alla fall.
Asien och Kina då? Kommer inte Kina att frälsa världen om inte USA lyckas? Det tror jag inte. Att bygga en ekonomi på låga löner, barnarbete och totalt ignorera den negativa miljöpåverkan som landet gör kommer inte att ses som sund konkurrens av Kinas kunder, resten av I-världen.
Men just nu är sentimentet så positivt att jag tror på en fortsatt uppgång när och om vi kommer igenom gyttjepölen som upphör efter 897-900.
OMXS30 rekylerade ned något efter fredagens kraftiga uppgång och slutade på minus 1 procent och 883 punkter. Som jag nämnde igår var nivån 894 tvungen att passeras för att revesalformationen från i fredags skulle bekräftas, vilket aldrig hände. 894 som var fredagens högsta kurs och 864 som var den lägsta behövs passeras för att indexet skall anses ha någon kortsiktig riktning.
Är detta nu lugnet för stormen, skall det dra iväg igen? I vanliga fall brukar det bli rejäla rörelser efter en inside day som vi hade igår, men börsen är för informatinsstyrd just nu.
Idag på morgonen visar statistik att kläder och skor har sålts bra under juli månad, den starkare kronan förbättra läget ytterligare för importerande företag.
Det är lugnt på rapportfronten idag. Fokus idag ligger på grossistpriser och deras lager. Klockan 08.00 är Tyskland först ut och meddelar att grossistpriserna har sjunkit med 0,5 procent under juli mot den förväntade ökningen på 0,3 procent. Viktigast är som vanligt USA som kommer med statistik om produktivitet klockan 14.30 och grossistlager klockan 16.00. Klockan 09.30 får vi besked om inflationstakten i Sverige.
I USA inleder FED sitt tvådagars möte och kommer att presentera en ganska förutsägbar konjunkturrapport imorgon kväll. Självklart kommer rapport att visa på att vi har det värsta bakom oss. Däremot blir det spännande att se om den amerikanska centralbanken man väljer att lämna räntan oförändrad vilket är förväntningen från de flesta håll.
Det var små rörelser även på de amerikanska börserna som backade fram till klockan 20.00 svensk tid då den psykologiska 1000-nivån på S&P 500 stod emot och bromsade ytterligare fall. När börserna stängde hade S&P 500 backat med 0,33 procent till 1007 punkter, DJIA backade 0,34 procent och Nasdaq 0,40 procent. Omsättningen var låga 3 miljarder aktier.
Den amerikanska S&P 500-terminen klockan 08.15:
Bolåneföretagen gick starkt på de avvaktande och tråkiga USA-börserna igår. Research in Motion, 3M och Boeing var några av de företag som agerade sänken på de amerikanska börserna. Bättre gick det för McDonald som tillsammans med kontradefensiva läkemedelsbolag såg till att fallen inte blev större än de blev.
De baltiska länderna fortsätter sin kräftgång och Lettlands ekonomi krympte med 19,6 procent, vilket DN tycker är positivt. Läs Cornucopias inlägg och kommentar. Litauens ekonomi sjönk med 22,4 procent! Som tur är för SEB och Swedbank som har stora exponeringar i Baltikum är inte detta några som helst problem enligt ”vinnarskallen” Annika Falkenstam som säger att banken har full koll på denna utlåning. Något säger mig och har gjort länge att det inte är hela sanningen, vi får se.
I Asien är det måttliga rörelser mestadels uppåt idag, bäst går Singapore som klockan 06.30 ligger på plus 1,8 procent. Japanska Nikkei rör sig med så liten volatilitet att det knappt syns i diagrammen. Nikkei ligger när detta skrivs (07.15) på plus 0,3 procent plus och 10.560 punkter, som utgjort en motståndsnivå under hela handelsdagen. I Japan är det försäkringsbolag som gått bäst under morgonen efter starka resultat i sektorn. Bilsektorn går sämre och backar med Honda Motor i spetsen som backar 2,2 procent, vilket skall ses som en naturlig andhämtning efter uppgången på över 40 procent hittills i år.
I Kina steg börsen för första gången på fem dagar efter det att statistikbyrån meddelat att detaljhandeln steg med hela 15,2 procent i juli. Däremot var industriproduktionen lägre än förväntningarna. Frågan är vilken tillförlitlighet siffrorna egentligen har… (reds anm).
Hong Kong-börsen backade fram till lunch, men en positiv eftermiddag räddade indexet som med nöd och näppe klarade sig upp över nollinjen och slutade på plus 0,15 procent och 2085 punkter.
Kopparpriset som anses vara en bra indikator för om marknaden skall upp eller ned föll något igår. Bidragande orsak anges Kinas import som föll med 15 procent i juli, vilket är den första nedgången på ett halvår. Frågorna som ställs är om den påstådda förbättringen i ekonomin till stor del beror på lageruppbyggnad. Priset på koppar har dubblats sedan årsskiftet.
Kronan ligger nästan på oförändrade nivåer mot både dollarn och euron. Oljepriset backade något igår men har vänt upp något nu på morgonen, men mycket marginellt under morgonen. Ett fat Brentolja kostar just nu 73,42 dollar, vilket är en nedgång på 0,8 procent sedan igår. Guldet ligger på oförändrad nivå. Ledande indikatorer klockan 08.10:
Saab-Koenigsegg-affären är på väg att bli den flopp som jag och många andra förutspådde. Puh… Nu påstår Saabs rekonstruktör att han är förvånad, men herregud. Hur kan man tillsätta en rekonstruktör som överhuvudtaget tittar på ett anbud från ett ”konsortium” likt det från Koenigsegg. En pajas som Christian von Koenigsegg tillsammans med tvivelaktiga finansiärer och helt utan kunskap om hur man bygger bilar. Hur kan rekonstruktören Guy Lofalk säga att han är förvånad? Det skulle han kunna säga om affären gått i lås och framförallt om företaget därefter levt kvar om tre år, då kan man prata om förvånad. Nu tycker jag istället svenska skattebetalare skall känna lättnad. Först ut att lämna gruppen är Mark Bishop som säger sig ”sålt” sina aktier till en ny ägare… Om inte svenska staten genomskådar dessa pappenhejmare är det stor skandal. Ta en liten rundtur i Olofström, Ronneby, Hässleholm och Ängelholmstrakten och ta reda på fakta så slipper svenska skattebetalare borga för fem miljarder som kan användas till betydligt bättre ändamål.
Läs även: Fixar FED fortsatt rally? (VA). Saabaffären i fara (VA). Mest uppåt i Asien (VA). Nu köper vi mer kläder (VA). Förändringarna i Saab inget hot (DN). Kläder och skor säljer bra (SvD). Tungviktare varnar för ny bankkris (Affärsvärlden). Swedbanks och SEB får höjda riktkurser (Affärsvärlden)