(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna backade lätt på torsdagen, efter att den initiala glädjen över ECB:s oväntade räntesänkning avtagit mot slutet av handelsdagen. Bland annat tyngde sysselsättningsstatistik som var under förväntningarna.
Dow Jones Industrial Average noterades 0,1 procent lägre till indexnivån 17.070, medan tekniktunga Nasdaq Composite noterades ned 0,2 procent till 4.562. Även det bredare S&P 500 stängde 0,2 procent lägre på 1.998.
Omsättningen uppgick till 620 miljoner aktier på New York-börsen och 1,7 miljarder på Nasdaq.
”Marknaden är rätt trött. Vi fick en sådan plötslig uppgång från 1.900-nivån tidigt i april. Nu på kort sikt har vi en kombination av utmattning och ett antal motvindar innan marknaden kan gå högre”, sade Walter Todd, förvaltare på Greenwood Capital, till Bloomberg News.
ECB chockade marknaden med att sänka de tre viktigaste räntorna, där refiräntan sänktes med 10 punkter till 0,05 procent. Även ett omfattande program för tillgångsköp lanserades.
Inför fredagens officiella amerikanska jobbdata redovisade ADP att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA steg med 204.000 personer i augusti, vilket var 16.000 färre än väntat.
ISM:s sammanvägda index för den amerikanska tjänstesektorn steg till 59,6 i augusti, vilket var över marknadens prognos. Markits inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk, men var på en högre nivå än väntat.
Vidare steg den amerikanska produktiviteten mindre än väntat under det andra kvartalet, samtidigt som Bloombergs konsumentförtroendeindikator steg under förra veckan. USA:s handelsunderskott var lägre än väntat i juli.
På bolagsfronten tyngde energisektorn, med en sammanvägd nedgång på 1,3 procent inom S&P 500.
Inom Dow Jones gick det tungt för oljejättarna Chevron och Exxon som båda föll kring 0,8 procent, samtidigt som oljepriset tappade.
Föll mest i storbolagsindexet gjorde dock Walt Disney när aktien noterades 0,9 procent lägre.
Nike och Home Depot höll sig klart mot strömmen med uppgångar på 1,4 respektive 1,0 procent.
Bland rapporterande bolag fanns Joy Global, som tillverkar maskiner till gruvindustrin, som redovisade både sämre resultat och försäljning än väntat för det tredje kvartalet. Aktien sjönk 2,7 procent.
Amazon steg 3,0 procent sedan Sanford C. Bernstein hållit positiva tongångar i en analys.
Stockholmsbörsen: Efter ett negativt gap avtog säljtrycket när 1392-nivån närmade sig och resten av dagen var det svagt stigande kurser, något krampaktigt kring husse i de kortare tidsupplösningarna. Stängingen vid 1397,9 motsvarade en marginell nedgång med 0,04 procent.
Volymen igår var den högsta sedan den 18/7 (men det var lösen) och hela 27 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Igår steg 230 aktier och 262 stängde ner. 165 aktier stängde på samma nivå som i onsdags.
Högst omsatta aktier igår blev Volvo B där aktier för 976 miljoner kronor omsattes. Nordea kom på andra plats där aktier för 760 miljoner kronor omsattes. HM B kom på tredje plats och totalt omsattes aktier för 730 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som backade med marginella 0,5 punkter hade Nordea som adderade 0,8 punkter och HM som tyngde med 0,8 punkter.
Bästa sektorer igår blev konsument produkter och basråvaror. Sämst gick telekom och oljebolagen.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Electrolux B (+4,7%) följt av Boliden (+2,2%) och SCA B (+1,4%). Sämst gick även under torsdagen Kinnevik B (-1,8%) och Lundin Petroleum (-1,1%) följt av TeliaSonera (-0,9%).
OMXS30 inför fredagen:
S&P 500 inför fredagen:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Oasmia
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Carnegie fonder håller pressfrukost kl 9.00
– Sportamore: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
BÖRSSTATISTIK
– Finnair: trafiksiffror för augusti kl 8.00
– SAS: trafiksiffror för augusti kl 11.00
– East Cap Explorer: presenterar substansvärde för augusti
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Ellen: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 19/9)
EXKLUSIVE UTDELNING
– Alltele (1:00 kr)
MAKROSTATISTIK
– Finland: BNP 2 kv kl 8.00
– Tyskland: industriproduktion juli kl 8.00
– Frankrike: hushållens konfidensindikator augusti kl 8.45
– SCB: tjänsteproduktion juli kl 9.30
– SCB: industriproduktion juli kl 9.30
– SCB: industriorder juli kl 9.30
– SCB: restaurangindex juli kl 9.30
– Storbritannien: inflationsförväntningar augusti (BOE/GfK) kl 10.30
– EMU: BNP (prel) 2 kv kl 11.00
– EMU: bytesbalans (prel) 1 kv kl 11.00
* USA: sysselsättning augusti kl 14.30
MAKRO ÖVRIGT
– RGK: utfall statens betalningar augusti kl 9.30
USA: De senaste dagarna har jag skrivit: ”Det råder ett bedrägligt lugn, negativa divergenser och en negativ volymbalans. Med tanke på den negativa spreaden tolkar jag glaset något mer halvtomt inför torsdagen”. Gårdagen inleddes positivt efter ECB:s ränte- och QE-besked. En timme efter öppningen nåddes ytterligare ett ATH, denna gång vid 2010,1 men efter två noteringar kring nivån föll kurserna större delen av sessionen för att till slut stänga vid 1997,7 som motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent.
Gårdagens kursstapel var en negativ reversalstapel och samtidigt en outside day, vilket kan jämföras med den omslutna box som effektuerades i onsdags. Vad är då skillnaden? Jo, en outside day är en betydligt kraftfullare reversalstapel som lurar in fler i fällan att kursen ska bryta ut uppåt. Stödnivån kring 1991 är fortfarande intakt och hade stängningen skett under nivån hade risken för nedgång ökat ytterligare.
Volymen igår var var högre än i onsdags men 4,3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektor igår blev cykliska konsumentprodukter och defensiva telekom men uppgångarna var ytterste marginella. Sämst energi och hälsovård.
Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte ner och backade med ytterligare 0,8 procent för att stänga på $98,1. Google fortsatte upp med 0,7 procent efter onsdagens uppladdning för att stänga vid $552,0. Twitter vände upp och tog sig åter förbi den psykologiska vattendelaren kring 50 och steg med hela 1,8 procent för att till slut stänga vid $50,2. Den sociala kollegan Facebook steg med marginella 0,1 procent för att stänga vid $75,8.
Asien: Börserna i Asien pekar nedåt tyngda av råvarubolag men nu ser nedgångstakten ut att avta. I Japan hintar centralbankschefen att stimulanserna behöver utökas än mer för att inte den ekonomiska återhämtningen ska mattas av.
Nikkei: -0,1%
Kospi: -0,3%
Shanghai: +0,8%
Hang Seng: -0,2%
Taiwan: -0,4%
Bombay: -0,4%
All Ordinaries: -0,6%