Stockholmsbörsen vände åter upp efter de senaste tre dagarnas nedgång och gick betydligt bättre än kollegorna ute i europa. Gruvbolagen gick starkt. När börsen stängde hade OMXS30 avancerat 0,7 procent till 879 punkter. Omsättningen var lägre 14,4 miljarder kronor vilket ligger ungefär i linje med snittet de senaste 15 dagarna.
Totalt var det 253 aktier som steg, 108 som backade och 133 aktier som slutade på samma kurs igår som i onsdags. I 66 procent av fallen var det köparna som dominerade affärerna och i 23 procent var det säljarna. Bland extremt högt omsatta aktier hittar vi Swedbank, Boliden, Autoliv och Lunding Mining.
Bästa bransch blev banker, följt av IT och råvaror.
Råvarubolag med gruvbolag i spetsten gick starkt under torsdagen. Boliden steg hela 5,3 procent till 72,00 kronor och kollegan Lundin Mining avancerade hela 5,5 procent till 25,10 och var åter med bland aktier som var extremt högt omsatta.
Rekommendation H&M: Hennes & Mauritz har bildat en intressant dubbelbotten och precis brutit upp och fått en köpsignal med modellen inställd på swing. Jag rekommenderar köp och sätter den initiala stoppen på 380 kronor.
Trots att det var motigt bland läkemedel lyckades Meda fortsätta uppåt och klättrade 2,5 procent till 61,25 efter nya positiva nyheter.
Banksektorn steg precis som i USA efter de senaste dagarnas kräftgång. Nordea ökade 2,7 procent och SEB var 1,1 procent högre. Swedbank var börsens mest omsatta aktie och steg med måttliga 0,37 procent till 68,25.
Ericsson steg med 1,3 procent till 69,10 kronor och blev näst mest omsatt under torsdagen. I USA noterades Ericsson 31 öre lägre jämfört med Stockholmsbörsens stängning.
OMXS30 öppnade som väntat uppåt och steg till 888 för att sedan backa till stöd- och motståndsnivån runt 880 som jag nämnt tidigare. Idag håller jag koll på de stöd- och motstånd jag ritat ut i diagrammet och förväntar mig inga vettiga rörelser förrän efter 14.30 när jobbstatistiken släpps. Fram till dess tror jag inte några tunga aktörer vågar göra något och därför blir börsen skvalpig. Det gäller att ta det försiktigt och inte lockas in i ”dåliga affärer” idag.
Netonnet kommer med rapport.
USA:
I eftermiddag kommer den efterlängtade sysselsättningsstatistiken. Förväntningarna ligger på att 230.000 jobb försvann i augusti, klockan 14.30 vet vi…
Det är mest nedåt på de asiatiska börserna, men som vanligt är jag benägen att säga går de kinesiska börserna på andra hållet…
I USA var det överlag små rörelser under torsdagen och alla väntar på sysselsättningsstatistiken i eftermiddag. Den stora frågan tycks vara om siffrorna blåsts upp för mycket och om det blir platt fall i eftermiddag.
USA-börserna präglades under torsdagen av väntan, men efter klockan 20.00 (svensk tid) steg humöret något och S&P 500 handlades upp från 994 till 1004 punkter och stängde på plus, strax ovanför den psykologiska 1000-nivån. På uppsidan lyfte detaljhandelssektorn med hjälp av GAP försäljningssiffror för augusti, nedsidan tyngdes av medicin- och läkemedelsföretag. När börserna stängde hade S&P 500 stigit 0,9 procent, DJIA var 0,7 procent upp och Nasdaq avancerade 0,8 procent. Omsättningen var extremt låg, vilket är ett tydligt tecken på spänningen inför jobbstatistiken i eftermiddag. JP Morgan Chase, Intel och Bank of America var de mest omsatta aktierna. Bank- och finans hämtade sig under torsdagen och det var flera stora bankaktier som gick starkt.
S&P 500 möter ett stöd runt 978, visar det sig att stödet punkteras bevakar jag den stigande trendlinjen. Skulle även den stigande trendlinjen brytas ritar jag om kartan och börjar navigera söderut. Den senaste veckan har avståndet till primärtrenden minskat något och skillnaden är nu runt 12 procent. Jag tror dock att börsen kommer att gå på tomgång till 14.30 då sysselsättningsstatisken kommer att framstå som en gps jämfört med min gamla kompass.
På den amerikanska S&P 500-terminen ser vi att nivån är något högre än vid stockholmsbörsens stängning, men att rörelsen på de asiatiska börserna endast påverkat terminen med några få punkter. Jag tror att det blir små rörelser idag med en måttlig dragning uppåt, värt att notera är att säljarna börjat ta över efter klockan 07.15, vilket gör det ännu mer obestämbart.
Bland de ledande indikatorerna klockan 07.25 noterar jag att S&P-500 terminen backat något den senaste timmen och att de asiatiska börserna försvagas. Kronan förstärks mot både dollarn och euron. Det kan vara värt att bevaka dollarn för om jobbstatistiken i eftermiddag inte lever upp till förväntningarna är det stor risk för fritt fall för dollarn.
Värt att notera är att guldet närmar sig rekordnivåerna i mars 2008 och tangeringen i början av 2009. Trenden är tydligt uppåtgående. Är detta ett tecken på rädsla? Är det så att allt kapital som sägs ha stått och väntat vid sidlinjen söker sig till guld istället för börsen?