Stockholmsbörsen: Precis som i torsdags tyngdes OMXS30 av Hennes & Mauritz även under fredagen. Som om det förvånar någon pekas Spanien ut som ett ”nytt orosmoln”, är det för att flytta fokus från Frankrike, Japan och Italien? Det talas om regionsval, budgetunderskott och stöd till de krisande bankerna på ofattbara nivåer. Makrostatistiken från USA i fredags var mestadels negativt. Allt fler analyshus sänker nu rekarna för H&M som backade ytterligare 1,7 procent i fredags. Sandvik är normalt en mycket bra konjunkturindikator och aktien backade i fredags efter att bolaget indikerat allt sämre framtidsutsikter.
Även september slutade svagt, precis som augusti. Efter en kort inledande uppgång upp till 1088 var det säljarna som höll i taktpinnen under hela fredagen. Stängningen på 1072,8 motsvarade en nedgång med 1,0 procent.
Summerar vi september månad kan vi trots allt konstatera en uppgång med 2,7 procent trots att den senaste veckan stängde på minus 2,5 procent. I månadsgrafen har de två senaste månaderna stängt svagt i den nedre halvan av kursstapeln.
Fredagens omsättning var högre än både i onsdags och torsdags och hela 35 procent högre än det dagliga snittet som nu uppgår till 9,4 miljarder kronor. Det bör dock nämnas att HM, Volvo och Sandvik ensamma stod för 24 procent av omsättningen och aktierna backade mellan 1,7 och 2,1 procent.
Med förra veckans nedgång på 2,5 procent noterar nu OMXS30 en uppgång på 8,6 procent hittills i år.
Endast en sektor stängde på plus i fredags och det var kontradefensiva livsmedelssektorn. Sämsta sektorer blev detaljhandel följt av verkstad och teknologiaktier.
Endast 15 av de 62 aktier jag dagligen bevakar steg i fredags medan 44 stängde på minus. Sämst gick Volvo B (-2,1%), MTG B (-2,0%) följt av H&M B (-1,7%). Bäst gick PA Resources (+3,0%), Africa Oil (+2,8%) följt av Lundin Mining (+1,2%).
Högst omsatta aktier i fredags blev HM B 1344 Mkr (-1,7%), Volvo B 900 Mkr (-2,1%) följt av Sandvik 862 Mkr (-1,6%)
S&P 500: Trots den positiva månadseffekten och tecken på att indexet är översålt har köparna inte vågat sig tillbaks. Fredagens stängning skedde precis på 20-dagars medelvärde. På nedsidan bevakar jag närmast 1427 följt av 1396 och på ovansidan behöver marubozun kring 1448 tas ut för att köparna ska våga skala in sig för en uppgång till i första hand 1475-1480. Vi ska vara beredda på stora och tvära kast när någon av begränsningarna närmar sig.
OMXS30: I fredags påtalade jag för index att det skulle upp men tydligen ”pratade” jag för döva öron. HM, Sandvik och Volvo föll tungt och index orkade inte upp. Så länge inte något av de närmaste stödområdena punkteras ska vi fortsätta leta efter positiva omslagsformationer, som ännu lyser med sin frånvaro, kring de närmaste stödnivåerna. Gummisnodden är ännu hårdare spänd än i fredags och sannolikheten för en uppstuds ännu större än i fredags, men även om jag tror på en uppstuds idag, har jag ju haft fel förr…
Håll koll på följande tider idag:
– Kina: Börserna håller stängt idag
– Japan: Tankan-rapport 3 kv kl 1.50
– Kina: inköpschefsindex industrin september kl 3.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin september kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik september kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (def) industrin september kl 9.58
– Tyskland: VDMA maskinorder augusti kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI september kl 10.28
– EMU: arbetslöshet augusti kl 11.00
– USA: Markit inköpschefsindex (def) industrin september kl 14.58
* USA: ISM inköpschefsindex industrin september kl 16.00
– USA: bygginvesteringar augusti kl 16.00
* Fed: Ben Bernanke talar om ”Monetary Policy” i Indianapolis kl 18.30
USA: I fredags stod Spanien och USA i centrum. Chicagos inköpschefsindex avtog något mer än väntat under september men de amerikanska konsumenterna var något mer optimistiska i september än under augusti. Det efterlängtade stresstesten av de spanska bankerna visade (inte oväntat) att kapitalbehovet låg i linje med förväntningarna. Jag har funderat på om något stresstest utfallit negativt eller om det bara är ett spel… Även om lanseringen av iPhone 5 varit en av värlsdshistoriens största lanseringar är besvikelsen stor. I fredags var vd:n Tim Cook tvungen att be om ursäkt för den usla kartfunktionen, aktien föll med 2 procent. När vi summerar september blev det en uppgång med 2,4 procent.
Efter en inledande nedgång i fredags till stödnivån kring 1436. Därefter steg kursen till 1448 som blev dagshögsta. Den slagiga resan stängde till slut på 1440,3 som motsvarade en nedgång på 0,5 procent.
September månad blev den fjärde månaden i rad med stigande kurser. Slutnoteringen skedde precis på samma nivå som högsta noteringen 2008. Det är nu inte mer än 9 procent kvar till ATH från november 2007. Jag nämnde i fredags att det kunde bli tufft att passera marubozulinjen vid 1448 och kursen var uppe och nosade på nivån men precis som i torsdags kroknade köparna just vid nivån.
Totalt omsattes 2,2 miljarder aktier i fredags vilket var högre än i torsdags med 0,9 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Förra veckans nedgång uppgång med 2,4 procent innebär att uppgången hittills i år noteras till 4,5 procent. De senaste fyra månaderna har därmed stängt på plus och vi kan nu konstatera att även om september månad stängde på plus så har säljarna lyckats ta ut halva kursstapeln. Tveksamheten är alltså betydligt större nu än under det senaste kvartalet.
Nasdaq Composite har stigit med 19,6 procent hittills i år och DJIA med 10,0 procent.
Asien: De kinesiska börserna håller stängt idag. I Sydkorea stiger Kospi med 0,4 procent medan japanska Nikkei faller med 1,1 procent. Australiska All Ordinaries har vänt upp från en initial nedgång och noteras när detta skrivs kring nollan.