(Nyhetsbyrån Direkt): De ledande amerikanska börsindexen pekade i olika riktningar vid måndagens stängning. Framför allt tyngde tekniksektorn där Microsoft föll efter att köpet av Mojang blivit klart. På makrofronten riktar marknaden blickarna mot onsdagens räntemöte.
Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,3 procent på indexnivån 17.031, samtidigt som det bredare S&P 500 var 0,1 procent lägre på 1.984. Sektorn it hade det tyngst i det breda indexet med en nedgång på 0,6 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite slutade på minus 1,1 procent på 4.518.
Omsättningen uppgick till 560 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,9 miljarder på Nasdaq.
Steven Wieting, en investeringschef på Citi Private Bank, sade till Marketwatch att aktiekurserna troligtvis kommer gå sidledes fram till Feds räntebesked.
”Det har spekulerats mycket i om Fed kommer uppdatera marknaden gällande tidpunkten för en räntehöjning. Sedan tynger även det skotska valet sentimentet, vilket redan synts på brittiska aktier och pundet” sade Steven Wieting.
Måndagens statistik gjorde nog inte investerare särskilt mycket klokare i frågan om en räntehöjning är nära förestående eller inte.
USA:s industriproduktion sjönk med 0,1 procent i augusti, jämfört med månaden före. Analytikerna hade räknat med att industriproduktionen skulle ha ökat med 0,3 procent, enligt Bloomberg News sammanställning.
Det så kallade Empire Manufacturing Index, över affärsförhållandena i delstaten New York, steg till 27,54 i september, vilket var klart över förväntningarna.
På måndagen stod det klart, i enighet med tidigare medierykten, att Microsoft köper svenska speltillverkaren Mojang. Prislappen blev till slut på 2,5 miljarder dollar för bolaget som främst är känt för succéspelet Minecraft.
På börsen tappade Microsoft 1,0 procent, och var med det svagast i storbolagsindexet.
Starkaste aktier var Pfizer och Chevron som steg 1,7 respektive 1,3 procent.
Apple stängde oförändrat, och klarade sig således relativt bra i tekniksektorn. Teknikjätten meddelade att förbokningarna av Iphone 6 och Iphone 6 Plus översteg 4 miljoner under det första dygnet då modellerna var möjliga att beställa. Detta innebär ett nytt rekord gällande förbokningar för teknikjätten enligt Bloomberg.
Tesla sjönk 9,1 procent. Morgan Stanley skrev i en analys att aktien troligtvis inte kommer att utvecklas så ”konstant och enkelriktat” från där den är nu.
Vidare gällande bolagsnyheter ryktades det om att den kinesiska e-handelsjätten Alibaba planerar att höja intervallet för teckningskursen till börsdebuten i USA, vilken beräknas bli på fredag.
Yahoo, som är storägare i Alibaba, sjönk 0,7 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”De kommande fem börsdagarna (från den 15/9 eller närmaste börsdag därefter och påföljande fem börsdagar) har i hälften av fallen utvecklats positivt respektive negativt de senaste 12 åren”. Måndagen inleddes med ett negativt gap och en nedgång till stödet vid 1380 där köparna kom tillbaks men vid 1397 tog det stopp. Stängningen vid 1392,9 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.
Jag har flera gånger de senaste veckorna sagt att vi ska vara beredda på skvalpiga rörelser, tvära kast och varannandagsrörelser. Gårdagens positiva reversalstapel var den kraftfullaste sedan den 8 augusti men den stora skillnaden är att gårdagens inte effektuerades efter en kraftfull nedgång eller punktering av ett stöd. Jag fäster inte lika mycket vikt när den presenteras mitt i en tradingrange.
Det har egentligen inte hänt någonting i den tekniska bilden de senaste dagarna.
Indexet är fångat i en smal tradingrange mellan 1403-1376 på kort sikt och en något större (viktigare) mellan 1410-1320 på medellång sikt.
Volymen igår var högre än i fredags och 3,1 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Totalt steg 201 aktier igår medan 307 stängde ner. 64 procent av aktierna på OMXS30 stängde på plus. Min tolkning är att det var dålig bredd och alltför få aktier som ”bar” uppgången.
Högst omsatta aktier igår blev HM B där aktier för 1219 miljoner kronor omsattes. Atlas Copco A kom på andra plats där aktier för 635 miljoner kronor omsattes. Swedbank A kom på tredje plats och totalt omsattes aktier för 634 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som steg med 4,6 punkter hade HM B som ensamt lyfte indexet med hela 3 punkter.
Bästa sektorer blev igår tjänsteföretag och verkstad. Sämst gick telekom och hälsovård vilket placeras som en positiv pusselbit.
Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår HM B (+2,4%) följt av Electrolux B (+2,2%) och Nokia (+2,0%). Sämst gick MTG B (-1,6%) och Assa Abloy B (-1,4%) följt av TeliaSonera (-1,0%).
OMXS30 inför tisdagen:
SP500 inför tisdagen:
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:
STÄMMOR
– Arctic Paper (extra), Kungsleden (extra)
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Vostok Nafta: webbsänd kapitalmarknadspresentation kl 16.00
BÖRSSTATISTIK
– Asos: försäljningssiffror 4 kv
– Media: reviderad prognos från IRM
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Precio Systemutveckling: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 30/9)
– Ratos: anmälningstid för allmänheten och institutioner inför notering av Inwido på Stockholmsbörsen inleds (avslutas 24/9 för allmänhet, 25/9 för institutioner))
– Vindico Security: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 30/9)
ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Astra Zeneca: FDA-beslut om Movantik (Naloxegol) väntas senast 16/9
MAKROSTATISTIK
– Finland: BNP-indikator juli kl 8.00
– Mäklarstatistik : bostadspriser augusti kl 8.00
– Valueguard: bostadspriser augusti kl 9.00
– SCB: värdepappersstatistik kl 9.30
– Storbritannien: KPI augusti kl 10.30
– Storbritannien: PPI augusti kl 10.30
– EMU: arbetskraftskostnader 2 kv kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index september kl 11.00
– USA: ICSC veckostatistik över detaljhandelsförsäljningen kl 13.45
– USA: PPI augusti kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik över detaljhandelsförsäljningen kl 14.55
– USA: investeringsflöde (TICS) juli kl 22.00
CENTRALBANKER
– RB: reparesultat kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.15
MAKRO ÖVRIGT
– Nykredit: publicerar konjunkturprognos kl 8.00
– Business Sweden: Marknadsöversikt kl 10.00
USA: Igår skrev jag: ”Glaset visar tecken på att bli alltmer halvtomt”. Veckan inleddes med fallande kurs men strax under 1980 sög köparna upp säljtrycket och resten av dagen var det små rörelser. Stängningen vid 1984,0 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent. Måndagens stängning var den lägsta sedan den 19 augusti.
Även om måndagens kursstapel var liten såg vi ändå tecken på att köparna inte är utslagna men den kortare sentimentsnivån kring 1991 är ännu inte återtagen.
Volymen igår var lägre än i fredags och 3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer, och de enda som stängde inte stängde på minus, blev igår ickecykliska konsumentprodukter och energi. Sämst gick teknologi och cykliska konsumentprodukter. Som jag sagt tidigare ser jag allt oftare tecken på att glaset börjar bli halvtomt. Ytterligare ett tecken på det är att spreaden mot Nasdaq Composite är alltmer negativ.
Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände ner med marginella 0,1 procent och stängde på $101,6. Google fortsatte ner med 0,4 procent för att stänga vid $573,1. Twitter punkterade utbrottsnivån och rasade med 5,2 procent för att till slut stänga vid $49,4. Den sociala kollegan Facebook föll med hela 3,7 procent och stängde på $74,6. Glaset börjar som jag sagt några gånger de senaste veckorna bli halvtomt.
Asien: Det är mestadels nedgångar, som ser ut att tillta, på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen, men uppdateringen ser inte riktigt ut att fungera (Hang seng).
Nikkei: -0,3%
Kospi: +0,4%
Shanghai: +0,1%
Hang Seng: ?
Taiwan: -0,8%
Bombay: -0,2%
All Ordinaries: -0,6%