Stockholmsbörsen: Empire Manufacturing sjönk mer än väntat men å andra sidan visade statistik att den amerikanska industriproduktionen ökat mer än väntat i juli. Stockholmsbörsen handlades i rött under i stort sett helaonsdagen, som var relativt rik på nyheter. Bland annat rapporterade H&M, Clas Ohlson och Nibe. Nokia fortsätter att svänga och tillhör förlorarna ena dagen och vinnarna nästa. Trots en kreditbetygssänkning från S&P steg bolaget 2,9 procent efter att bolagets vd Stephen Elop försäkrat att bolagets kassa har begränsad betydelse.
OMXS30 inledde med ett negativt gap på 0,3 procent för att sedan smyga sig ner mot dagslägsta 1073 som nåddes klockan 14.00 vilket motsvarade en nedgång med 0,6 procent. Efter de positiva detaljhandelssiffrorna nådde indexet nästan upp på plus men de sämre industriförhållandena i New York fick OMX-indexet att tappa på slutet och stänga på 1075,2 vilket motsvarade en nedgång med 0,4 procent. Hittills i år har OMXS30 stigit 8,8 procent.
Omsättningen igår uppgick inte till mer än 7,5 miljarder aktier som visserligen var något högre än både i måndags och tisdags men hela 32 procent lägre än snittet. Endast 26 procent av de aktier jag dagligen bevakar stängde på plus igår.
Både den långa och korta trenden pekar uppåt med kursstaplarna ovanför de fyra medelvärden jag använder för att definiera trenderna vilket innebär att vi ska leta efter köpsignaler i samband med rekyler, så länge inte någon av de tidigare bottnarna punkterats.
Sämsta sektorer igår var gruvbolagen och verkstad. Bäst gick det för olja- och gasbolagen som gick sämst i USA senare på kvällen.
Högst omsatta aktier under onsdagen blev: HM B (+0,1%), Volvo B (-1,4%) följt av Eric B (+0,6%).
Vinnare bland de aktier jag bevakar dagligen blev rapporterande Nibe (+7,0%) följt av Africa Oil (+4,5%) och Unibet (3,5%).
Förlorare bland de aktier jag bevakar blev Kinnevik (-4,1%) som ser intressant ut vid rekylnivån. SSAB, Husqvarna, Boliden och Atlas Copco föll mellan 2-4 procent.
Det är små avvaktande kursrörelser på den flesta av de ledande börsindexen. Den långa trenden pekar uppåt och så länge inte heller den korta sentimentsnivån i form av 20-dagars medelvärde punkterats ska vi leta efter positiva omslagsformationer kring någon av möjliga rekylnivåer. En möjlig nivå är gårdagens lägsta som sammanföll med den första Fib fan-nivån kring 1072 där vi även hittar marubozulinjen från förra fredagen.
Svenska rapporter idag:
– Avega Group (kl 8.30), Beijer Alma (kring lunchtid), Concordia (kl 9.00), DGC (kl 8.30), Fagerhult (kring lunchtid), Fenix Outdoor (kring lunchtid), Kungsleden (kl 8.00), NCC (kl 8.00), Nordic Mines, Novotek (kl 15.00), Phonera (kl 8.00), Probi (kl 8.45)Utländska rapporter idag:
– China Mobile, GAP (kl 22.00), MTS (prel datum), Sears (före USA-börsernas öppning), * Wal-Mart (kl 13.00)Tider som är intressanta idag:
– Österrike: KPI juli kl 10.00
* Storbritannien: detaljhandel juni kl 10.30
– EMU: KPI juli kl 11.00
* USA: nyanmälda arbetslösa v 32 kl 14.30
– USA: bostadsbyggande juli kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed Index augusti kl 16.00
USA: Den amerikanska industriproduktionen kom in något bättre än väntat i juli men affärsförhållandena i New York var förvånandsvärt dåliga. Finansaktier gick bäst medan olja- och gasrelaterade aktier fanns bland förlorarna. Chefen för Fed i Minneapolis Narayana Kocherlakota sade igår att en sänkning av den ränta som bankerna betalar för att hålla reserverver hos Federal Reserve kan sänkas ytterligare för att ge bankerna incitament att låna ut mer pengar. Han sade vidare att det kan bli nödvändigt att acceptera en högre inflation än målet 2 procent för att minska arbetslösheten.
Även under onsdagen var det små rörelser på de amerikanska börserna. S&P 500-indexet toppade på 1407,5 en timme före stängning och stängde på 1405,3 vilket motsvarade en marginell uppgång på 0,1 procent.
Förra veckans uppgång på 1,1 procent innebär att S&P 500 stigit fem veckor i rad. Om kursen håller sig ovanför 1379,3 innebär det att de senaste tre månaderna stängt på plus. Uppgången hittills i år uppgår nu till 11,8 procent vilket kan jämföras med 16 procent hos Nasdaq.
Asien: Det är mestadels små uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei sticker ut med en uppgång på 1,9 procent. Australiska All Ordinaries stiger med 1,1 procent. Mot strömmer går kinesiska Shanghai med en nedgång på 0,2 procent.