Avvaktande mellan 1215 och 1236

sammanfattningIntresseklubben antecknar: De senaste dagarna har placerarkollektivet slängts mellan hopp och oro. Efter en kraftig uppgångsfas är det många som är rädda för att vinsterna ska urholkas och då läggs allt större vikt vid tolkningen av nyheter. Den kinesiska tillväxten går inte lika bra som många förväntat och igår fick vi ytterligare ett tecken på det. Allt fler Fed-ledamöter vill börjar dra ner på QE-3 som är det som för tillfället håller de amerikanska börserna uppe och det i sin tur smittar av sig på de europeiska kollegorna. Positiv amerikansk statistik i form av färre nyanmälda arbetslösa än väntat och betydligt fler sålda nya enfamiljshus under april. Feds balansräkning steg ytterligare den gångna veckan och slår nya rekord var- och varannan dag.

Stockholmsbörsen igår: Ett negativt gap på 1,8 procent där inte ett uns av det täpps till är att betrakta som svaghet. Som mest noterades nedgången kring 3 procent för att sedan återhämta sig en del mellan kl 16.00 och 17.10. Stängningen vid 1224,5 motsvarade en nedgång med 2,4 procent. Om vi studerar Asien idag på morgonen inledde börserna med en tydlig återhämtning men ett uttalande från Haruhiko Kuroda, en ledamot av den japanska centralbanken om att tillräckligt med monetära lättnader redan skett har de senaste timmarna försämrat sentimentet och de asiatiska börserna är på väg att åter vända ner.

Förra veckan slutade med en uppgång med 1,4 procent vilket innebär att årets uppgång för OMXS30 nu uppgår till 10,8 procent.

I tisdags varnade jag för att följa med indexet även om det passerade 1250-nivån, vilket skedde. När kursen stigit länge utan rekyler blir placerarkollektivet känsliga för omvärldspåverkan och det skulle inte dröja mer än en dag efter varningen tills vi fick den största nedgången hittills i år.

Kursen tog sig igår ner till 20-dagars medelvärde, där vi kan notera en svans på nedsidan och en stängning precis ovanför det sekundära stödet vid 1223. En positiv kursstapel men säljarna dominerar de senaste dagarna så länge inte 1236 tagits ut. Det gäller att ha tålamod och disciplin så att man inte faller i alla vidöppna fällor som erbjuds.

Totalt steg 78 aktier och 372 stängde på minus under gårdagen. Ingen aktie steg av aktierna på OMXS30 men Tele2 lyckades stänga på oförändrat vilket får anses vara ett styrkebesked.

Tisdagens vinnare blev Misen Energy som steg hela 121 procent. Artimplantat tillhörde åter förlorarna och föll med 20 procent.

Bäst av aktierna på storbolagsindexet igår gick Tele2 som stängde på oförändrad kurs. Sämst gick Nokia och SSAB med nedgångar på 3,8 respektive 3,7 procent.

Högst omsatta aktier blev Volvo B med en omsättning på 1017 miljoner krono, Atlas Copco A med 983 miljoner kronor följt av Swedbank A och Nordea Bank som noterade omsättningar på 824 respektive 816 miljoner kronor.

Omsättningen på OMXS30 var den högsta sedan slutet av april och uppgick till 15,4 miljarder kronor vilket var 24,3 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför fredagen:

SP500 inför fredagen:

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Black Earth Farming (kl 8.00), Bong, Neurovive

Följande aktier handlas idag exklusive utdelning:
– Melker Schörling (1:75 kr), Opus (0:02 kr), Rasta Group (0:01 kr)

Håll koll på följande tider idag:
* Tyskland: BNP (def) 1 kv kl 8.00
– Tyskland: GfK konsumenförtroende juni kl 8.00
– Frankrike: industrins konfidensindikator maj kl 8.45
– KI: konjunkturbarometer kl 9.15
– Tyskland: IFO-index maj kl 10.00
– ECB: annonserar återbetalning LTRO kl 12.00
* USA: order av kapital varor april kl 14.30

USA igår: Efter ett mindre gap föll kursen med 1,2 procent i inledningen men nedgångstakten bromsades upp vid 1635 efter bara några minuter. Fram till en timme innan stängning jobbade sig kursen upp för att täppa till gapet och den negativa öppningen. Stängningen vid 1650,7 motsvarade en nedgång med 0,3 procent. Av de senaste 25 handelsdagarna har SP500-indexet stängt på plus 18 gånger. Den största nedgången bland de ledande börsindexen igår stod småbolagsindexet Russell 2000 för med en stängningskurs som var 1,6 procent lägre än i tisdags. Nasdaq Composite backade 1,1 procent. Placerarkollektivet sökte sig helt enkelt bort från risk. DJIA noterade den minsta nedgången av de ledande indexen och föll endast 0,5 procent. Den största nedgången stod teknikintensiva aktier för medan småbolag gick bäst.

Bästa sektorer under torsdagen blev guld- och telekom vilket tillhör de mer defensiva bolagen, de steg med 0,9 respektive 0,4 procent. Sämst gick dollar- och finansrelaterde aktier som backade 0,6 procent vardera.

Omsättningen var lägre än i onsdags och uppgick till 2,5 miljarder aktier på S&P 500 vilket var 8,7 procent fler aktier än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 19 av de 500 aktier som ingår i S&P 500-indexet steg vilket får anses vara ett svaghetstecken. Förra veckan innebar en uppgång för S&P 500-indexet med ytterligare 2,1 procent vilket summerar årets uppgång till 15,7 procent jämfört med Nasdaq Composites uppgång i år som nu noteras till hela 16,9 procent.

Endast en av de tre IT-jättarna jag dagligen följer steg under tisdagen. Apple fortsatte upp med 0,2 procent till $442,1. Google föll med 0,8 procent till $882,8 och Facebook noterades för en nedgång med 0,4 procent till $25,1.

Asien idag på morgonen: Efter gårdagens branta nedställ som fick den japanska börsen att falla 7,3 procent under den högsta omsättningen någonsin såg nedgången åtminstone tillfälligt ut att ha bromsats upp när dörrarna öppnades i natt. Förväntningarna är fortfarande stora på att den japanska centralbanken ska pressa ner den japanska valutan så att vinsten stiger för exportbolagen. Shinsei Bank Ltd som föll med 15 procent igår vänder idag upp och noterar just nu en uppgång på 6 procent. Nikkei inledde upp med över 3 procent men misslyckades att ta ut 15000-nivån och har sedan dess vänt ner och noteras när detta skrivs kring 14600 och en nedgång på 0,9 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar