NEW YORK: STÄNGDE PÅ MINUS INFÖR MAKROTÄTA DAGAR, S&P 500 -0,5%
STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska indexen stängde en slagig måndagssession kring de lägsta nivåerna för dagen, med flera detaljhandels- och läkemedelsbolag på nedsidan.
Dow Jones noterades vid stängning ned 0,4 procent vid nivån 17.720, medan det bredare S&P 500 tappade 0,5 procent till 2.080. Nasdaq sjönk samtidigt 0,4 procent till 5.109.
Uppgången för S&P 500 under november månad som helhet stannade därmed vid beskedliga plus 0,1 procent.
Omkring 1.180 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 2.170 miljoner på Nasdaq.
På måndagens makronivå visade siffror strax efter öppning att antalet kontrakterade köp av befintliga bostäder i USA steg mindre än väntat under oktober. Antalet köpekontrakt ökade 0,2 procent under månaden, mot en väntad uppgång på 1,0 procent.
Längre ned i veckans makroagenda väntas industridata på tisdagen och jobbrapporten på fredagen dra till sig marknadens uppmärksamhet, och på torsdagen väntas ett anförande Fed-chefen Janet Yellen håller inför kongressen och ECB:s sista policymöte för året hamna i fokus.
”Det här är en ganska stor vecka med ECB på torsdagen och jobbsiffrorna på fredagen. Marknaderna förbereder sig för en räntehöjning från Fed i december och ytterligare lättnader från ECB, så det ser ut att bli två svängbara veckor på vägen mot nyåret”, sade Mark Kepner, aktiehandlare vid Themis Trading, till Bloomberg News.
Fed-ledamöterna har på senare tid betonat att den amerikanska ekonomin är stark nog att klara av en första höjning av styrräntan, och enligt räntemarknadens prissättning uppskattar handlarna nu sannolikheten för en höjning vid decembermötet till 74 procent, enligt Bloomberg kartläggning.
Inom Dow Jones hörde läkemedelsbolagen Merck och UnitedHealth, samt detaljhandelsbolagen Nike och Wal-Mart till förlorarna. På plussidan återfanns samtidigt oljebolagen Chevron och Exxon med kursförstärkningar om 1,1 respektive 0,5 procent, trots att tidigare oljeprisuppgångar urgröpts under kvällens svensk tid.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 1 punkt till 2,21 procent.
Stockholmsbörsen igår: går skrev jag: ”Köparna saknar för tillfället det självförtroende som krävs för att ta ut 1530-1537.”
Veckan inleddes med att testa stödet vid 1515 men redan innan kl 10.00 hade öppningsgapet tagits ut. Det blev därefter en ny högre notering vid 10.30 och sen höll köparna i taktpinnen resten av dagen. Stängningen var däremot svag och gårdagens uppgång noterades till 1536,0 vilket motsvarade en stabil uppgång med 0,9 procent.
Strax innan stängning testades motståndet vid 1542 av men det fick köparna att åtminstone kortsiktigt ta hem vinst och därmed gäller fortfarande begränsningarna både i tradingrangen och den svagt stigande motståndslinjen som är intakt sedan början av september.
Det fattades 2 procent för att vi skulle få en månadsstängning ovanför årsmedelvärdet och MACD noteras fortsatt i sälj på längre sikt.
Volymen igår var den högsta sedan den 24:e november och hela 22 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 65 procent av de aktier jag dagligen bevakar under gårdagen och bästa sektorer blev oljebolag och verkstad. Ingen sektor stängde på minus men sämst gick kraftbolag och telekom. Mid- och smalcap gick bättre än OMXS30.
Nyhetsbyrån Direkt:
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Brighter: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
BÖRSSTATISTIK
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Nordnet: presenterar aktiehandel i november
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Camurus: anmälningstid för allmänheten inför notering på Nasdaq Stockholm löper ut (2/12 för institutioner)
– Immunovia: första dag för handel på First North
– Motion Display: anmälningstid i nyemission avslutas
– Scandic Hotels: anmälningstid för institutioner avslutas inför notering på Nasdaq Stockholm
– Sweco: presenterar preliminärt utfall i nyemission omkring 1/12
– Wifog: anmälningstid i konvertibelemission inleds (avslutas 15/12)
KAPITALMARKNADSDAG
– Ramirent kl 9.30-14.45
MAKROSTATISTIK
* Kina: industri-PMI november kl 2.00
– Kina: tjänste-PMI november kl 2.00
* Japan: Nikkei industri-PMI (def) november kl 2.35
– Kina: Caixin industri- och tjänste-PMI november kl 2.45
– Indien: industri-PMI november kl 6.00
– Ryssland: industri-PMI november kl 7.00
* Silf/Swedbank: industri-PMI november kl 8.30
– Norge: industri-PMI november kl 9.00
– SCB: fordonsstatistik november kl 9.30
– SCB: partisympatiundersökning november kl 9.30
* Tyskland: arbetslöshet november kl 9.55
– Tyskland: VDMA maskinorder oktober kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI november kl 10.30
– Danmark: industri-PMI november kl 11.00
– EMU: arbetslöshet oktober kl 11.00
– Brasilien: industri-PMI november kl 13.00
– USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
* USA: Markit industri-PMI (def) november kl 15.45
* USA: ISM industri-PMI november kl 16.00
– USA: bygginvesteringar oktober kl 16.00
CENTRALBANKER
– RBA: räntebesked kl 4.30
– BOE: stabilitetsrapport och resultat av stresstester kl 8.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.10
MAKRO ÖVRIGT
* FI: stabilitetsrapport 20015:2 kl 8.00
* EMU: industri-PMI (def) november kl 10.00
– FI: pressträff om stabilitetsrapporten kl 10.00
ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Som jag påtalat de senaste veckorna talar allt mer för att expansionen efter den senaste tidens uppladdning kommer att ske uppåt. Kursen noteras nu strax under motståndsområdet kring 2100-2135 som varit som en betongmur sedan slutet av förra året.”
Måndagen inleddes med en uppstuds men redan vid 2094 tog det stopp efter bara någon minut. Resten av dagen präglades av sega mindre uppgångar som snabbt eliminerades av säljarna. Stängningen vid 2080,5 var svag och motsvarade till slut en nedgång med 0,5 procent.
Efter några dagar med små kursstaplar föll kursen igår ner för att testa av 20-dagars medelvärde och effektuerade en bearish engulfing. En rekyl är enligt mitt synsätt hälsosam även i det korta perspektivet så länge den svartmarkerade stigande stödlinjen är intakt.
Volymen igår var den högsta sedan den 26:e augusti och hela 29 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Apple var den enda av de fyra IT-aktier som jag dagligen följer som steg igår. De enda sektorer som stängde på plus igår var energi och teknologi medan de sämsta var hälosvård och detaljhandel. Totalt steg 175 av de aktier som ingår i SP500 igår.
VIX steg med 6,7 procent till 16,1 igår vilket innebär att placerarkollektivet anser det normalt med rörelser mellan 2180 och 1985 den närmaste månaden.