Måndag 12/1-2009

Även fredagen var nedåt på stockholmsbörsen. OMXS30 sjönk till slut med 1,5% och slutade på 686, trots rycket uppåt efter jobbstatistiken från USA vid 14.30. Omsättningen var låg endast 11 miljarder kronor.

Trots nedgången i fredags var det några aktier som höll sig på plus. Astra stärktes 1,9% och H&M 0,5%, även fastighetssektorn gick starkt, delvis stärkt av att finansieringen gynnar dessa bolag.

OMXS30 ligger fortfarande långsiktigt i en fallande trendkanal, dock har indexet gått in i en konsolideringsfas. Den starka uppgången de första handelsdagarna på 2009 bildade en dubbeltopp och momentumet avtog snabbt. MACD-linjen bryter med kort tidsperspektiv ner under nollinjen precis nu, avslutningen i fredags under MA 20 tyder oxå på svaghet i det korta perspektivet, dock är medelvärdet fortfarande uppåtriktat. Bryts stödet på 685 tror jag på fortsatt nedgång idag.

Stöd: 665
Motstånd: 714

OMXS30 fredagen 10/1-2009

Ericsson: Har legat i en stigande trend sedan början på december men har nu formerat en dubbeltopp och tappat momentum i swingperspektivet. När vi tittar på intraday fick vi en säljsignal i torsdags som vi påpekade då och i torsdags och fredags fortsatte aktien in i en liten konsolideringsfas, där momentum fortsätter att falla och den svaga stängningen i fredags tyder på ytterligare svaghet. MACD närmar sig ett brott under nollinjen och då är förutsättningarna för nedförsåka uppenbara.

Stöd: 60 / 47 kronor
Motsånd: 75 kronor

Ericsson B 10/1-2009
H&M: Den som följde Stefan Persson när han tankade har gjort bra affärer. Sedan dess har aktien gått som tåget och vi har haft flera köprekar. Nu ser det ut som om vi är på väg mot en trendvändning, det har uppstått en negativ divergens mellan histogrammet och kursen, vilket kan tyda på att vi skall nedåt. Vid ett starkt klimat och ett brott över 330 kronor omvärderar jag analysen.

Stöd: 300 / 275 / 250 kronor
Motsånd: 325 / 350 kronor

HM B 10/1-2009

USA: De usla jobbsiffrorna som först fick europabörserna och de amerikanska terminerna att stiga togs inte emot lika positivt när börserna i USA öppnade. Det var breda fall DJIA slutade på minus 1,6%, S&P 500 sjönk 2,1% och Nasdaq hela 2,8%. Antal sysselsatta minskade med 524.000 personer i december, vilket var precis det som förväntades av analytikerna. Totalt uppgår arbetslösheten nu till 7,2%. Grossistlagren minskade något i december, totalt med 0,6% vilket oxå motsvarade förväntningarna.

Bank och finansektorn fick ordentligt med stryk och Citigroup toppade förlorarligan. Oljesektorn har det minst sagt tufft och flera av bolagen gick ner runt 5%. Yahoo var en av de få glädjeämnena efter att ha meddelat att man i stort sett är klar med valet av ny VD.

Fed-chefen i Richmond, Jeffrey Lacke varnade i ett uttalande i Bloomberg News centralbankerna för att använda sina balansräkningar för att finansiera stimulanspaket. FED har redan kraftigt ökat på sin balansräkning genom att köpa värdepapper.Han trodde att de tyngande effekterna ekonomiska effekterna på bostadsmarknaden skall återfå ett positivt momentum under 2009.

Obama säger till Bloomberg att han förväntar sig att det tvååriga stimulanspaketet skall tillföra 4 miljoner jobb. Effekten skulle bli att BNP kommer att öka med 3,7% mer i slutet av 2010 istället för utan paketet. Trots att arbetslösheten kommer att ligga på runt 7% även med stimulanspaket är det något amerikanarna får vänja sig vid. Samtidigt säger

Vi går en spännande vecka till mötes med en hel bolagsrapporter, risken finns att det inte blir så positiva tongångar. Rapportsäsongen inleds ikväll efter USA-börsernas stängning med Alcoas rapport. Bolaget har redan vinstvarnat, de verkar förbereda något, vi får se vad som händer imorgon. Under veckan kommer vi att få reda på detaljhandeln mår, det är nog många som väntar sig gigantiska reor. Finansmarknaden har pressats hårt och den kommande veckan kommer säkert att visa vilket håll vinden kommer att blåsa den närmaste tiden.

Om ungefär en vecka skall Obama tillträda och hittills har Obama-effekten som alla pratat om lyst med sin frånvaro, inte ens löften om ett nytt gigantiskt stimulanspaket har fått börsen på bättre humör, eller har den? Hur det hade sett ut annars vet vi ju inte…

Nasdaq: I fredags sjönk Nasdaq med totalt 2,81% till 1571,59 och slutade på dagslägsta under MA 20 vilket tyder på svaghet. Denna veckan kommer att präglas av rapporter och det är svårt att bortse från dessa i analysen. Vi har ett svagt momentum och ligger precis på en stödnivå. Utvecklingen de närmaste dagarna kommer att visa riktningen. Nu är det viktigare än någonsin att inte sitta i position när amerikansk statistik och rapporter kommer, likaså gäller det att invänta riktningen som USA visar.

Stöd: 1545
Motstånd: 1660

Nasdaq Composite 10/1-2009
Asien: Japan håller stängt idag, i övrigt är det en blandad utveckling där de kinesiska börserna är svagt uppåt, men resten av börserna är tydligt nedåt.

Kina: Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan säger till Bloomberg att det finns uppenbara nedåtrisker med regeringens BNP-prognon på 8% i år. Även Kina behöver ett starkt stimulanspaket för att förhindra inbromsningen.

Detta händer idag måndag 12/1-2009:

RAPPORTER ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Alcoa (efter USA-börsernas stängning)

BÖRS ÖVRIGT:
– Fondbolagens förening: nysparande i fonder i december kl 10.00
– SAS: trafikrapport december kl 11.00
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– Avanza: redovisar veckosiffror över nettosparande och antal nya konton
– Börs: Tokyobörsen har stängt
– Svolder: presenterar substansvärde
– Vostok Gas: presenterar substansvärde

STATISTIK:
– Danmark: KPI december kl 9.30
– RGK: statens nettolånebehov december kl 9.30
– Litauen: KPI december kl 10.00
– SEB: Boprisindikator kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Lettland: KPI december kl 12.00

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar